Zo installeer je de Linux Bash-shell op Windows 10

Microsoft verraste ons eerder deze maand door de Bash-shell voor Linux naar Windows 10 te brengen. Dit is hoe je Bash aan de gang krijgt in de Technical Previews van Windows 10.

Om Bash te kunnen gebruiken, moet je op dit moment nog een Technical Preview draaien als Windows Insider. De Bash-shell komt pas deze zomer officieel naar Windows 10, maar een bèta-versie is nu vast te gebruiken. Je moet op minimaal versie 14316 zitten, en let op, die is op dit moment nog niet erg stabiel.

 

Aanmelden als Windows Insider

Als je geen Windows Insider bent, kun je jezelf daarvoor aanmelden via insider.windows.com. Daar kun je jezelf aanmelden met het mailadres waarmee je je ook op je pc aanmeldt.

Mocht je nog geen Technical Previews draaien, dan moet je je pc daar eerst geschikt voor maken. Je doet dat via 'Instellingen' -> 'Bijwerken en veiligheid'. Klik daar op 'Geavanceerde opties'. Onderin het venster staat 'Get Insider Preview Builds'. Druk daar op 'Get started'. Je moet je pc hier nog herstarten.
 

De Technical Preview installeren

Ga weer terug naar 'Bijwerken en veiligheid', en klik op 'Zoeken naar updates'. Je haalt nu Technical Preview 14316 binnen (of de andere meest recente Technical Preview). Herstart je systeem nog een keer om de update te installeren.
 

Bash instellen

Ga opnieuw naar 'Bijwerken en veiligheid', en ga links naar 'Voor ontwikkelaars'. Hier staan drie opties voor het installeren van nieuwe software. Kies de onderste, 'Modus voor ontwikkelaars'. Je kunt nu ontwikkelaarsapplicaties installeren.Je doet dat door via het 'Configuratiescherm' naar 'Programma's en onderdelen' te gaan. Klik links op 'Zet Windows-onderdelen aan of uit', en ga in de lijst naar 'Windows Subsystem for Linux (Beta)' en zet dat aan.Herstart je pc nog een keer.
 

Gebruiken

Je kunt de Bash-shell nu vinden in je startmenu, maar let wel op dat de commando's en programma's alleen te gebruiken zijn binnen de shell zelf, en niet via de normale Windows-onderdelen.In een latere workshop gaan we verder in op wat je precies kunt doen met de Bash-shell. In ieder geval kun je Linux-programma's downloaden en installeren met apt-get, en je kunt programma's draaien binnen Bash.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000