Zelf grafisch design maken met Canva

© PXimport

Zelf grafisch design maken met Canva

Geplaatst: 10 augustus 2018 - 07:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Evi Maquoi

Een wervende uitnodiging, een leuke fotokaart of een opvallende Facebook-omslag. Vraag jij je soms af hoe die anderen dat toch allemaal doen? Een graficus maakt het helemaal zelf, maar de meerderheid gebruikt een online tool met fraaie sjablonen om creatieve visuals te maken. Canva, bijvoorbeeld. Dat is een grafische designtool voor non-designers. In slechts enkele muisklikken maak ook jij echte pareltjes aan.

Je kunt uiteraard zelf beginnen rommelen met professionele programma’s zoals Adobe InDesign of Photoshop. Maar na een maand gratis proefperiode moet je betalen om de software te blijven gebruiken. Dat is niet het geval bij Canva. Bovendien is het een tool die je simpelweg oproept via de browser. En de sjablonen zijn ontzettend gevarieerd. Makkelijk én gebruiksvriendelijk dus. Hoog tijd om aan de slag te gaan.

01 Registeren

Om Canva te gebruiken, open je je browser en surf je simpelweg naar www.canva.com. Afhankelijk van je doel kies je uit een van de vijf toepassingen die het best bij je past: Onderwijs, Klein bedrijf, Groot bedrijf, Non-profit of liefdadigheid of Privé. Vervolgens moet je je registreren. Dat kan via e-mail, maar ook met je Facebook- of Google-account. De basistools zijn sowieso gratis. Het lijkt misschien een beetje vreemd dat je al dadelijk een account moet aanmaken, voordat je kunt zien wat je überhaupt allemaal met de tool kan. Dat is in elk geval een aandachtspunt voor de makers. Maar geloof ons, het is de moeite waard. We maken een privé-account aan.

02 Dashboard

De interface van Canva is intuïtief. Ben je eenmaal ingelogd, dan verschijnt er een gebruiksvriendelijk dashboard. Centraal bovenaan krijg je enkele voorbeelden te zien van dingen die je kunt maken: kaart, cadeaubon, Facebook-omslag, sociale afbeelding, presentatie, poster en meer. Als je een toepassing kiest, krijg je vervolgens een heleboel lay-outs te zien in de linkermarge. Door op de knop Maak een ontwerp te klikken, krijg je nog veel meer mogelijkheden te zien. Van een tijdschriftomslag en certificaat tot een visitekaartje, flyer, cv of menukaart. De meeste sjablonen zijn volledig gratis te gebruiken. Dat merk je snel aan het woordje ‘gratis’ in de rechterbenedenhoek van een sjabloon. Ben je op zoek naar erg specifieke afmetingen? Dan kies je uiterst rechts in de bovenhoek voor Aangepaste afmetingen gebruiken. Vervolgens vul je zelf het aantal pixels of millimeters in voor de breedte en hoogte van je document.

02 Heb je een poster nodig voor een kindvriendelijk muziekevent?

© PXimport

Canva-app

03 Sjabloon aanpassen

Uiteraard kun je elk sjabloon naar je eigen hand zetten. Dat is zelfs heel eenvoudig. En de mogelijkheden lijken eindeloos. Je kiest simpelweg een lay-out en vervolgens kun je in het centrale gedeelte op de verschillende elementen klikken. Als je bijvoorbeeld op een foto klikt, kun je die vervangen door een eigen beeld, maar ook het formaat aanpassen of een filter toevoegen. Het is zelfs mogelijk om de helderheid en het contrast te wijzigen of bijvoorbeeld een vignet toe te voegen. Bovenaan in de balk vind je nog knoppen om de foto bij te snijden, te kantelen of van tussenruimte te voorzien. Hetzelfde geldt voor de tekstblokken. Die kun je uiteraard ook aanpassen. Je klikt simpelweg op een vak om de inhoud te personaliseren. In de balk bovenaan zie je onder andere het lettertype, -grootte en -kleur verschijnen. Die pas je naar hartenlust aan. Je kunt ook de uitlijning, het kapitaalgebruik en interlinie veranderen. De achtergrondkleur pas je op een vergelijkbare manier aan. Met de knoppen uiterst rechts bovenaan in de balk verander je de volgorde van de objecten, kun je de transparantie wijzigen of objecten kopiëren of verwijderen. Helemaal onderaan vind je de knop Nieuwe pagina toevoegen om bijvoorbeeld een achterkant of extra pagina’s toe te voegen aan je ontwerp. De interface is erg intuïtief. Het wijst zich nagenoeg vanzelf. Opslaan? Dat hoeft niet. Elke wijziging wordt automatisch opgeslagen.

03 Niks zo gemakkelijk als een bestaand sjabloon aanpassen.

© PXimport

04 Elementen toevoegen

Heb je het geschikte sjabloon gevonden en aangepast, maar mis je toch nog iets? Het is uiteraard mogelijk om diverse elementen toe te voegen. Hiervoor klik je uiterst links in de balk op de knop Elementen. Dit opent een menu met knoppen als Gratis foto’s, Rasters, Vormen enzovoort. Zodra je op een van de knoppen klikt, vouwt er een nieuw menu open met alle mogelijkheden. Je ziet in één oogopslag of een element al dan niet gratis is. Zodra je een element hebt toegevoegd, kun je het uiteraard nog helemaal aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Wil je niet door de gigantische lijst scrollen? Maak dan gebruik van de zoekbalk bovenaan. De zoekterm ‘koffie’ levert je flink wat foto’s en illustraties op.

04 De meeste elementen zijn volledig gratis.

© PXimport

05 Tekst toevoegen

Onder de knop Elementen in de linkerbalk zie je ook de knop Tekst staan. Die heb je nodig om extra tekstvakken aan je ontwerp toe te voegen. Je krijgt onmiddellijk de keuze uit Titel toevoegen, Subtitel toevoegen en Platte tekst toevoegen. Dit is telkens een tekstvak met één soort tekst. Daaronder vind je een heleboel zogenoemde tekstgroepen. Dat zijn tekstvakken met verschillende lettertypes en -groottes in één. Bijvoorbeeld een titel met ondertitel in twee verschillende fonts. Dat bespaart je wat aanpassingswerk. Om een tekstvak of tekstgroep toe te voegen aan je ontwerp, volstaat het om er twee keer op te klikken. Uiteraard kun je de positie, lettergrootte, -kleur en -type nog wijzigen. Zit er een element te veel in je tekstgroep? Dan klik je bovenaan rechts op de knop met de prullenmand en kies je Element verwijderen.

05 Dankzij de tekstelementen maak je in een handomdraai een fraaie tekst op.

© PXimport

06 Achtergrond aanpassen

Is de achtergrond van het sjabloon niet helemaal zoals je wilt? In stap 03 hebben we al uitgelegd hoe je de kleur verandert. Uiteraard zijn er iets meer mogelijkheden. Klik uiterst links in de balk op de knop Achtergrond om de verschillende functionaliteiten te ontdekken. Helemaal bovenaan zie je de gebruikte Documentkleuren. Daaronder vind je het Standaardpallet met enkele kleuren en grijstinten. Wil je toch nog een andere effen kleur? Dan klik je op het plusteken. Dat brengt je naar een kleurenschijf waar je zelf je favoriete kleur kunt kiezen met behulp van een pipet of kleurcode. Onderaan in de het menu vind je flink wat kant-en-klare achtergronden met patronen of foto’s. Twee keer klikken volstaat om een preview te zien. Vind je het patroon mooi, maar de kleuren niet? Dan kun je die eventueel ook nog aanpassen. Let wel, de meeste patronen zijn helemaal gratis, maar voor de foto’s die je als achtergrond kunt gebruiken, vraagt Canva minimaal één dollar. Wil je niet betalen en heb je zelf misschien een geschikte achtergrondfoto? Klik dan uiterst links in de balk op Uploads om je eigen beeldmateriaal te gebruiken. Uiteraard kun je ook via andere websites op zoek gaan naar gratis rechtenvrij beeldmateriaal. Pexels, Unsplash en Pixabay zijn prima voorbeelden.

06 In een handomdraai pas je de achtergrond volledig aan.

© PXimport

07 Delen en downloaden

Ben je klaar met je ontwerp? Helemaal tevreden? Met de knop met het televisietoestelletje uiterst rechts beneden krijg je een preview op een zwarte achtergrond te zien. Lees je tekst zeker nog een keer na om te zien of er geen zetduiveltjes blijven staan. Vervolgens klik je rechts bovenaan in de balk op Ontwerp zonder titel om je creatie een naam te geven. Bevestig met Klaar. Via de knop Delen is het mogelijk om je ontwerp rechtstreeks vanuit Canva met anderen te delen. Dat kan op verschillende manieren. Onder het tabje Mensen is het mogelijk om je ontwerp via e-mail te delen. Nadat je het e-mailadres hebt ingevoerd, geef je enkel nog aan of de ontvanger het bestand Mag bewerken of Mag bekijken. Via het tabje Soc. med. deel je het Canva-ontwerp rechtstreeks via Twitter of Facebook. Wil je simpelweg de url van je bestand delen? Dan klik je bovenaan op Kopp. om de koppeling te delen. Ook hier heb je de keuze uit Mag bewerken en Mag bekijken. Via Insluit. ten slotte, is het ook mogelijk om je ontwerp te embedden op je eigen website of blog. Let wel, voor deze laatste functie is het noodzakelijk om je ontwerp openbaar te maken. Wil je gewoon je ontwerp opslaan op je computer? Dan kies je helemaal bovenaan in de balk voor Downloaden. Het is mogelijk om je creatie in vier verschillende formaten te downloaden: jpg, png, pdf (standaard) en pdf (afdrukken). Je keuze is afhankelijk van je doel. Als je het voornamelijk online wilt gebruiken, raden we png aan. Voor print kies je pdf (afdrukken). In dat laatste geval is het aanbevolen om ook Bijsnijdmarkeringen en afloop aan te vinken.

07 Klaar? Download je ontwerp dan als pdf met bijsnijdmarkeringen en afloop.

© PXimport

08 Afdrukken bestellen

Met die pdf kun je thuis zelf prints maken of afdrukken bestellen bij een drukker in de buurt. Wil je ook dat uitbesteden aan Canva? Dat kan. Klik rechtsboven in de balk op Afdrukken bestellen. Vervolgens kun je in de rechtermarge je afdrukopties instellen. Je kunt onder andere kiezen tussen Enkelzijdig en Dubbelzijdig, en Premium-papier of Deluxe-papier. De prijs wijzigt onmiddellijk, afhankelijk van de gekozen opties. Enig minpuntje is dat je altijd minimaal 25 afdrukken in één keer moet afnemen. Bovendien mag je op een dikke tien dollar verzendkosten rekenen. Het is dus hoog tijd dat Canva op zoek gaat naar een Europese partner voor haar afdrukservices. We raden je ten stelligste aan om je ontwerp als pdf op te slaan en zelf een printpartner te kiezen. Dat is een stuk goedkoper.

08 Je kunt rechtstreeks vanuit Canva afdrukken bestellen, maar de druk- en verzendkosten zijn nogal hoog.

© PXimport

09 Teamverband

Als je je ontwerp wilt delen, krijg je de vraag of de ontvanger het bestand mag bewerken. Dat is immers een van de grootste troeven van Canva: je kunt met meerdere mensen aan één ontwerp werken. Om een ontwerpteam samen te stellen, klik je links bovenaan op de Canva-knop. Vervolgens kies je Maak een team in de linkermarge. Met een gratis account kun je maximaal negen leden uitnodigen. Het volstaat om een of meerdere e-mailadressen achter te laten en op Uitnodigingen versturen te klikken. De naam van het team kun je helemaal bovenaan nog wijzigen. Wil je nog meer mogelijkheden? Dan kun je upgraden naar een Canva for Work-account.

09 Het is perfect mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd aan een ontwerp te werken.

© PXimport

10 Huisstijl

Ben je van plan om meerdere ontwerpen te maken? En wil je graag dat die altijd dezelfde ‘look and feel’ hebben? Dan is het verstandig om een eigen huisstijl te ontwikkelen. Dat doe je door in de linkermarge op Jouw huisstijl te klikken. Hier kun je onder andere je kleurenpallet samenstellen van maximaal drie kleuren. Je klikt op het plusteken en voegt je eigen kleuren toe. Deze vind je daarna terug als je bijvoorbeeld de achtergrondkleur of tekstkleur wilt aanpassen tijdens het ontwerpen. Wil je ook je lettertype vastpinnen en je eigen logo gebruiken? Dat kan met een Canva for Work-account. Het is in dat geval zelfs mogelijk om je eigen lettertypes te uploaden. Op die manier communiceer je altijd en overal in dezelfde stijl.

10 Met een gratis account is het enkel mogelijk om de kleuren van je huisstijl vast te zetten.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten