Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up

© CIDimport

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up

Geplaatst: 12 mei 2014 - 09:33

Aangepast: 20 september 2022 - 07:41

Redactie ID.nl

Nog veel te veel computeraars maken zelden of nooit een back-up van de harde schijf van hun computer. De een gaat er vanuit dat het toch nooit echt fout gaat en de ander weet vaak niet hoe het moet of zelfs dat de meeste operating systems zoals Windows en OSX van Apple daarvoor mogelijkheden hebben.

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up

Computers van alle soorten en maten zijn geenszins onfeilbaar alhoewel we dat graag willen geloven. Computers krijgen ook vaak de schuld van allerlei ellende terwijl een computer zonder menselijke interventie niks doet en ook niks kan. De mens moet de computer eerst opstarten en van data voorzien en dan kan die computer wat voor de mens betekenen.
 

Hoe kun je storingen oplossen?

Computers crashen om de meest uiteenlopende redenen. De ene keer is het uitval van het elektriciteitsnet en de andere keer gebeurt zoiets omdat er teveel data voor verwerking wordt aangeboden dan de computer kan verwerken. Ook spanningspieken in het elektriciteitsnetwerk kunnen de nodige computerproblemen veroorzaken ondanks dat daarvoor wel veiligheidsmaatregelen voor bestaan.

Een dergelijke storing hoeft nog niet desastreus te zijn en soms is de computer in staat om na een herstart weer normaal te werken. Het kan echter ook helemaal misgaan en dan is (belangrijke) data weg.
 

Back-up als redding

Om allerlei narigheid te voorkomen die een computercrash kan veroorzaken is het verstandig om regelmatig een back-up te maken. Een back-up is niks anders dan een reservebestand van de gehele computer (eigenlijk van de harde schijf van de computer) op een bepaald moment. Het regelmatig maken van een back-up kan bijvoorbeeld op de computer worden ingesteld zodat er eens per maand een back-up wordt gemaakt of eens per week, naar gelang de behoefte. Het advies is eigenlijk om een back-up te maken zodra er nieuwe software is geïnstalleerd of wanneer er weer veel nieuwe documenten zijn geschreven en opgeslagen. Zo heb je altijd een recent spiegelbeeld van wat er op de harde schijf van je computer staat.

Het spreekt misschien niet meteen tot de verbeelding, maar maak de back-up niet op de harde schijf waar ja altijd op werkt. Die is immers bij een computercrash betrokken en zal dan niet (goed) meer werken. Maak een back-up bijvoorbeeld op een grotere USB stick of een externe harde schijf of laat de data op een DVD of CD branden.

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004679

© CIDimport



Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004681

© CIDimport




 

Hoe maak je een back-up op een Mac

Om een back-up te maken op of liever gezegd een reservekopie van een Mac kun je de optie Time Machine gebruiken. Met de optie Time Machine kun je de computer automatisch een reservekopie van het systeem en van belangrijke bestanden laten maken naar een (externe) harde schijf of een bepaalde netwerkvolume. Time Machine heeft ook een intuïtieve interface om die bestanden dan weer terug te plaatsen. Wil je deze optie gebruiken, ga dan via systeemvoorkeuren naar Time Machine, zet Time Machine aan en volg de instructies op. Schrijf even mee wat je allemaal hebt gedaan dan kun je altijd de weg terug vinden.

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004683

© CIDimport



Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004685

© CIDimport



Verder kun je op een Mac back-ups maken via de optie schijfhulpprogramma’s. Dit sub-programma vindt je door via Finder naar het menu Programma’s te gaan. Dan zie je het overzicht aan programma’s dat op de Mac is geïnstalleerd. In dit overzicht staat de map Hulpprogramma’s en als je daarop klikt dan vindt je in het nieuwe menu de optie Schijfhulpprogramma’s.

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004688

© CIDimport



Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004690

© CIDimport



Met dit alternatieve reservekopieproces maak je een schijfkopie van de volledige inhoud van een Mac OS X-schijf. Dit proces zorgt ervoor dat unieke kenmerken van bestanden, zoals bevoegdheden, ACL's en UUID's, worden bewaard. Een reservekopie in de vorm van een schijfkopie is een goede manier om bestanden te archiveren op een andere (offsite) locatie. Offsite betekent dus dat de reservebestanden niet op de interne harde schijf worden opgeslagen maar ook op een externe harde schijf of een grote USB stick. Hiermee wordt ruimte op de interne harde schijf gemaakt en blijven de bestanden bereikbaar, mocht de interne harde schijf zijn gecrasht.
 

Hoe maak je een back-up op met Windows

Windows biedt ook geautomatiseerde manieren om een back-up te maken. Daarbij heb je eigenlijk twee opties:

  • Windows alles laten bepalen, of; 

  • Zelf alles in de hand nemen.

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004693

© CIDimport


(foto PCCrash7)

Een best goede optie is om het door Windows te laten bepalen, en zeker als je nog beginner bent. In dit geval worden de volgende zaken opgenomen in de back-up:

 

Een best goede optie is om het door Windows te laten bepalen, en zeker als je nog beginner bent. In dit geval worden de volgende zaken opgenomen in de back-up:<br /><br />

  • Gegevensbestanden die zijn opgeslagen in bibliotheken, op het bureaublad en in standaardmappen van Windows en dan voor iedereen die een gebruikersaccount op de computer hebben gekregen

  • Windows neemt dan wel alleen de lokale bestanden die in bibliotheken zitten in de back-up mee. Dus bestanden op andere locaties in een netwerk of iets dergelijks, worden niet meegenomen;

  • De standaardmappen zijn bijvoorbeeld AppData, Contactpersonen, Bureaublad, Downloads;

  • Het volgende moet je wel in de gaten houden: als het station waarop je de back-up opslaat, is geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem en voldoende schijfruimte bevat, wordt ook een systeemkopie van uw programma's, Windows en alle station en registerinstelling opgenomen in de back-up. Deze systeemkopie kun je gebruiken om de inhoud van de computer terug te zetten als de harde schijf of de computer niet meer functioneert.


Als je ervoor kiest om zelf een back-up te maken van afzonderlijke mappen, bibliotheken of stations dan kun je exact aangeven waarvan je ene back-up wilt hebben. Er zijn echter enkele bestanden waarvan geen back-up wordt gemaakt ook al zitten deze in de door jou geselecteerde mappen. Het betreft bestanden in systeemmappen en bestanden die in het register (registry) gemarkeerd zijn als onderdeel van een programma als het programma wordt geïnstalleerd. Markeer en selecteer je een map of station niet dan wordt er logischerwijs ook geen back-up gemaakt.<br /><br />

Workshop: laat een computercrash niet storen en maak een back-up-16004695

© CIDimport



Verder maakt de Windows Back-up geen back-up van de volgende zaken:

  • Programmabestanden (bestanden die in het register worden gedefinieerd als onderdeel van een programma wanneer het programma wordt geïnstalleerd).

  • Bestanden die zijn opgeslagen op harde schijven die zijn geformatteerd met het FAT-bestandssysteem.

  • Bestanden die zich in de Prullenbak bevinden.

  • Tijdelijke bestanden op stations kleiner dan 1 GB.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten