Windows 10-upgrade komt straks als Aanbevolen Update

De gratis upgrade naar Windows 10 die Microsoft per ongeluk als automatisch aangevinkte update had gepusht naar gebruikers komt straks als Aanbevolen Update. Ditmaal is het wel de bedoeling.

De fout met Windows Update lijkt dus een premature activering te zijn geweest van wat wel de officiële strategie van Microsoft is. Het bedrijf meldt nu in een blogpost dat het gebruikers makkelijker gaat maken om te upgraden naar Windows 10. Windows-topman Terry Myerson schrijft daarin dat de Windows 10-upgrade straks wordt gecategoriseerd als ‘Aanbevolen Update’, die dan binnenkomt via Windows Update.

Van optioneel naar aanbevolen

Gebruikers van Windows 7 en 8.1 hebben de gratis upgrade vorige maand al op deze wijze zien binnenkomen. Veel gebruikers kregen de upgrade aangeboden als ‘optionele update’, die bovendien automatisch stond aangevinkt. Daarbij zorgde Windows Update ervoor dat handmatig uitvinken automatisch en stilletjes weer ongedaan werd gemaakt. Microsoft heeft twee weken terug excuses aangeboden voor deze fout.

Nu meldt Myerson dat de upgrade met ingang van begin komend jaar als ‘Aanbevolen Update’ komt. Afhankelijk van de instellingen van gebruikers kan de upgrade dan ook automatisch worden gestart. “Voordat de upgrade het besturingssysteem van je apparaat verandert, krijgt je een duidelijke melding of je wel of niet wilt doorgaan [met die upgrade - red.]”, belooft de Windows-topman. Hij wijst er verder op dat er na de - aanbevolen - upgrade ook nog een ‘inruilperiode’ is van 31 dagen, waarin de Windows 10-upgrade dan teruggerold kan worden naar de voorgaande versie.

Gigabytes alvast gedownload

Bij veel gebruikers zijn de benodigde gigabytes voor de installatie van Windows 10 al automatisch op de achtergrond gedownload. Dit is ook gebeurd op pc’s waarvan de gebruikers en beheerders niet de reservering voor de gratis upgrade hebben gemaakt. Microsoft ontkent daarmee de permissievereiste van de cookiewet te schenden. Het bedrijf stelt dat de upgrade naar de nieuwe Windows-versie (10) valt onder de updatedienst voor de huidig gebruikte versie (7 en 8.1). Het systeem van reserveringen wordt nu afgeschaft.

Verder gaat Microsoft de automatische melding van zijn gratis upgrade-aanbod nu ook anders inzetten. De aanprijzende notificaties vanuit de taakbalk op Windows 7 en 8.1 worden nu “meer toegankelijk en hopelijk helder, en soms grappig :)”, blogt Myerson. Hij schrijft dat Microsoft hierbij nieuwe dingen zal blijven testen in verschillende culturen wereldwijd. Gebruikers kunnen de notificaties uitschakelen, meldt de Windows-topman nog.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000