Live: Consumentenversie Windows 10 gepresenteerd

Microsoft werkt hard aan de volgende grote release van Windows. Versie 10 volgt op 8.1 (met Update 1) en moet de 8-reeks doen vergeten. Het Start-menu keert terug en cloud dringt diep door.

Je kunt de presentatie van Microsoft hier live bekijken. De livestream begint om 18.00 uur (Nederlandse tijd).

Update: Windows 10 wordt voor het eerste jaar een gratis upgrade voor gebruikers van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1

De datum waarop Windows 10 moet uitkomen, is officieel nog niet bekend gemaakt. ‘Later in 2015’ is de enige hint die Microsoft geeft. Vanavond (woensdag 21 januari) brengt het dat moment wel wat dichterbij, want dan geeft het een publieke testversie vrij van het nieuwe besturingssysteem. De zogeheten Consumer Preview is wat Microsoft betreft rijp voor uitproberen door het algemene publiek.

Start-menu 3.0

Wat krijgen die gewone gebruikers dan voorgeschoteld? Een Windows waarin het oude, vertrouwde Start-menu zijn terugkeer viert. De omhoog uitklappende lijst met programma’s, systeemonderdelen en recente documenten is wel aangevuld met een soort mini-versie van het tegeltjesscherm van Windows 8. Het drukken of klikken op de Start-knop levert in de huidige Windows-versie namelijk een volledig gevuld Start-scherm op waarop applicaties als touch-tegels zijn weergegeven. Terwijl dit voor tablets handig is, heeft deze Metro-interface veel pc-gebruikers tegen zich in het harnas gejaagd.

In Windows 8.1 is Microsoft al enigszins teruggekomen op die touch-voorkeur en in Windows 10 wordt die nieuwe koers verder doorgezet. Het gaat niet om een volledige terugkeer naar het oude - en statische - Start-menu. In plaats daarvan combineert Microsoft de oude en de nieuwe wereld. Deze combinatie van het klassieke Start-menu met live-tegels is al te zien in de Technical Preview die afgelopen oktober is uitgebracht, maar waarvan de code nog wat ruw was. Zo ondervonden sommige gretige testers van die vroege release problemen zoals het plots verdwijnen van de harde schijf. Dat opslagmedium was er nog wel gewoon alleen ‘zag’ de alpha van Windows 10 het niet meer.

Respect voor de desktop

De veelgevraagde verandering van het Start-menu geldt overigens alleen voor pc-gebruik. Als Windows 10 detecteert dat het op een tablet draait dan zal het de volledige tegelomgeving de voorkeur geven. Gebruikers kunnen natuurlijk zelf schakelen tussen de twee voorkeursstanden. Dat gebeurt via een rechtermuisklik op de taakbalk om dan via Eigenschappen de standaardinstellingen voor het Start-menu/scherm te wijzigen. Uit- en weer inloggen activeert de wijziging.

Het niet langer exclusief ‘voorrang geven’ van touch-bediening en tablets uit zich ook in de terugkeer van applicatievensters. Specifiek: het in venster vatten van apps die zijn gemaakt voor de Metro-interface. Tot op heden claimden die programma’s uit de Windows Store het hele scherm of een vastgelegd tweederde/eenderde. Op kleinere tabletschermen is dit logisch maar op grote pc-monitoren is dit een verspilling van de schermruimte.

Cloudplatform pur sang

Naast cosmetische ingrepen zoals het semi-herstel van het Start-menu verbouwt Microsoft ook het inwendige van Windows. Waar in 8 en 8.1 clouddiensten al werden aangedragen, zijn die in Windows 10 dieper doorgevoerd. Gebruikers kunnen zelf kiezen of ze Microsofts cloudopslagdienst OneDrive (voorheen SkyDrive) als standaardlocatie willen voor het opslaan van hun bestanden. Daarbij valt dit via de functie Storage Sense per bestandstype (beeld, muziek, video en documenten) in te stellen.

Verder wendt Microsoft zich, net zoals concurrenten Apple en Google, tot de cloud om gebruikers meer continuïteit te bieden. Het opslaan van bestanden en het synchroniseren van instellingen komt in Windows 10 samen met het gebundeld weergeven van notificaties die dan apparaatonafhankelijk worden doorgegeven aan de ingelogde gebruiker. Data, informatie en berichten zijn dan niet langer gebonden aan een specifieke computer of apparaat.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten