Windows 10 Mobile was grote ontbrekende naam op MWC

Het enige nieuwe toestel dat Microsoft op het Mobile World Congress toonde was de midrange Lumia 650. Op de stand waren vooral oude apparaten te zien die we al kennen, en interviews waren niet te regelen. Er was geen keynote. Microsoft repte op 's werelds grootste beurs voor smartphonetechnologie met geen woord over Windows 10 Mobile, dat 'eind februari' moet worden uitgerold voor oudere smartphones. Windows 10 Mobile lijkt zelfs bij het bedrijf zelf niet meer te leven.

Microsoft pronkt graag met Windows 10, althans, het besturingssysteem voor op de desktop dan. Op de stand tijdens het Mobile World Congress waren dan ook een aantal mooie modellen laptops te vinden van HP en Lenovo, en natuurlijk Microsofts eigen paradepaardjes: de Surface Pro en Surface Books.
 

Onbekende modellen

Windows 10 Mobile was er ook te vinden, maar vooral nog op de Lumia 950 en 950 XL, die andere paradepaardjes waar we eerder al wel erg over te spreken waren. Buiten dat was Windows 10 Mobile in geen velden of wegen te bekennen.
 

Acer is de bekendste maker die nu met Windows 10 bezig is

Er stond daarnaast een eenzaam tafeltje in de hoek met een aantal Windows 10-toestellen erop. De mooiste en duurste daarvan was de HP Elite X3, maar buiten dat moet Windows 10 het vooral hebben van onbekende namen als de Alcatel OneTouch en de Jenesis Phone. Als Acer de grootste naam is die zich aan je software verbindt, dan moet je misschien een andere koers varen waar fabrikanten wél mee mee willen.
 

Doodgezwegen

In plaats daarvan werd de mobiele Windows 10 doodgezwegen. Tijdens de hele beurs heeft Microsoft niet gezegd hoe het zit met het nieuwe OS, wanneer het te verwachten is voor oudere modellen, welke nieuwe modellen er nog aan zitten komen, niets. Wel werd er gezegd dat 'we Build in de gaten moesten houden', de grote ontwikkelaarsconferentie die eind maart plaatsvindt - maar die is voor de gemiddelde gebruiker niet interessant.
 

Deadline naar deadline

Microsoft pakte vorig jaar flink uit met Windows 10 voor de desktop. Het besturingssysteem is op inmiddels 200 miljoen apparaten geïnstalleerd, een vijfde van de beoogde miljard apparaten waar het OS uiteindelijk op moet draaien. Over de mobiele versie van Windows 10 was het bedrijf echter nogal vaag. Die zou "later" komen. "Later" bleek "eind 2015", maar al snel bleek dat die deadline niet zomaar werd gehaald voor oudere toestellen, dus werd dat uitgesteld tot "eind februari 2016". Bij het publiceren van dit artikel heeft Microsoft dus nog ongeveer 8 uur de tijd om met een uitrol-programma te komen. We hopen er maar niet meer op...

Even ter verduidelijking: Het gaat over het besturingssysteem voor oudere telefoons. Er zijn namelijk al 3 modellen op de markt waar Windows 10 op draait: De Lumia 950 en 950 XL, en de goedkopere Lumia 550. Binnenkort wordt daar een nieuw model aan toegevoegd: De midrange Lumia 550.

Maar ook oudere telefoons die nu nog draaien op Windows Mobile 8 worden overgzet naar het nieuwe besturingssysteem, en daarover blijft Microsoft stil. Zelfs tijdens MWC durfde het bedrijf niet te zeggen wanneer de uitrol precies plaats moet vinden, en zelfs op de laatste dag van de maand weten we er nog helemaal niets van.
 

Opgegeven

Microsoft lijkt de release van Windows 10 dood te zwijgen

Het is vreemd dat het bedrijf zelfs tijdens het Mobile World Congress niets los wil laten over de status van het systeem. Dat heeft misschien iets te maken met de verkoopcijfers van de Lumia's. Vorig jaar werden er een schamele 4,5 miljoen toestellen verkocht. Die cijfers moeten pijn doen, zeker omdat het doel van '1 billion devices' sterk leunde op telefoons.

Microsoft lijkt de hoop in Windows Phone zelf ook te hebben opgegeven. Met Windows 10 moet er één onderliggende architectuur komen voor applicaties, zodat ontwikkelaars enkel met één SDK aan de slag hoeven. Ook met functies als Continuum zouden ontwikkelaars in theorie veel kunnen doen - maar het ontwikkelen gebeurt nog steeds maar mondjesmaat, en de app-gap blijft.
 

Meer gebruikers

Dat heeft grotendeels van de houding van Microsoft te maken. Dat lijkt te denken dat de ontwikkelaars wel uit zichzelf naar Windows Mobile komen gevlogen als het ontwikkelen maar makkelijk en interessant is, maar anno 2016 kom je daar niet meer weg. Microsoft heeft wel een aantal fanatieke 'Windows Evangelists' in dienst die als ware verspreiders van het gospel de mogelijkheden en kansen van Windows Mobile verspreiden, maar ontwikkelaars hebben meer nodig dan dat. Die willen gebruikers. Die willen een financiële reden om het ontwikkelen de moeite waard te maken. Of in ieder geval horen hoe Microsoft meer gebruikers aan zich wil binden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000