Microsoft brengt Windows 10 uit in zes verschillende versies. Voor consumenten-pc's zullen er twee basisversies verschijnen, maar voor het bedrijfsleven en ontwikkelomgevingen brengt Microsoft nog een aantal andere varianten van Windows 10 op de markt.

In juli wordt Windows 10 in 190 landen en in 111 talen tegelijkertijd uitgebracht. Microsoft heeft nu ook bekend gemaakt om welke versies het precies gaat.
 

Windows 10 Home

De versie die het meest geschikt is voor de consument, is Windows 10 Home. Sinds Windows 7 is de toevoeging Home niet meer voorgekomen, maar Microsoft wil met Windows 10 meer onderscheid maken tussen de verschillende versies en functionaliteit van het besturingssysteem. Windows 10 Home is geschikt voor desktop-pc's en laptops, en draait daarnaast ook op tablets en 2-in-1's. Windows 10 Home zal het spraakbesturingsonderdeel Cortana bevatten en de nieuwe browser Edge. Met gezichtsherkenning kan de computer of tablet worden ontgrendeld.

 

Windows 10 Pro

De Pro-versie van Windows 10 is meer gericht op de zakelijke markt, maar kan ook prima op een thuiscomputer worden ingezet. Met Windows 10 Pro is extra functionaliteit toegevoegd als Remote Desktop, beheer voor profielen en Active Directory, en policies. De Pro-versie bevat bovendien ondersteuning voor Windows Update for Business, waarbij updates voor het besturingssysteem via kleinere updates worden uitgerold, vaak zonder herstart van het systeem. Daarnaast kunnen ook Windows-apps via deze methode worden uitgerold.

 

Windows 10 Enterprise

De Enterprise-editie van Windows 10 is zoals de naam al zegt, voor grotere organisaties. De beveiliging en het beheer is verder onderhanden genomen en voor het uitrollen van het OS zijn extra functies toegevoegd. De Enterprise-versie van Windows 10 zal alleen via het Volume Licensing-programma van Microsoft worden uitgebracht en is derhalve niet los te koop.

 

Windows 10 Education

Voor scholen en universiteiten komt Microsoft nu voor het eerst met een aparte versie van Windows. De software is grotendeels gelijk aan die van de Enterprise-versie, maar het grote verschil is dat deze versie gebruikt kan worden om bestaande Windows 10 Home- en Pro-versies te upgraden, binnen hetzelfde licentiemodel.

 

Mobiele versies

Windows 10 komt ook beschikbaar voor mobiele apparaten, zoals smartphones, tablets, en 2-in-1-systemen. Windows 10 Mobile heeft een lagere footprint en is meer geoptimaliseerd voor aanraking (standaard zal de tegelinterface actief zijn). Sluit je een mobiel apparaat aan op een groot scherm, dan wordt Windows 10 Mobile 'omgetoverd' tot een volledige desktopversie, en kun je deze met bijvoorbeeld een draadloos toetsenbord of -muis als zodanig bedienen. Er komt ook een mobiele versie voor het bedrijfsleven (Windows 10 Mobile Enterprise), waarbij systeembeheerders extra controle krijgen over de configuratie en toegestane apps, alsmede meer beveiligingsfunctionaliteiten.

Microsoft brengt ook aparte versies van Windows 10 uit voor diverse toepassingen, zoals de Raspberry Pi, handheld terminals, geldautomaten en kiosk-systemen.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000