Windows 10 komt nu als Aanbevolen Update binnen

Microsoft zet de volgende stap in het upgraden van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10. De installatie komt binnen als Aanbevolen Update die op automatisch ingesteld kan staan.

Gebruikers van pc’s met Windows 7 of 8.1 krijgen sinds gisteren de upgrade naar Windows 10 binnen als Aanbevolen Update. Voorheen was het nieuwe besturingssysteem nog een Optionele Update die via patchdistributiesysteem Windows Update wordt verspreid. In beide gevallen worden de benodigde installatiebestanden alvast gedownload en op de harde schijf (of SSD) van de pc geplaatst. Deze proactieve download van enkele gigabytes gebeurt ongeacht of de gebruiker al een keuze heeft gemaakt om Windows 10 te installeren. Microsoft wil het hiermee gebruikers "zo makkelijk mogelijk maken om te upgraden".
 

Geleidelijk aan

De uitrol van Windows 10 als 'Aanbevolen Update' is gister aangekondigd, tijdens de perspresentatie van de financiële resultaten van Google’s moederbedrijf Alphabet, merkt Microsoft-watcher Mary Jo Foley op. De uitrol gebeurt geleidelijk aan. Hierdoor krijgt niet iedereen tegelijk de upgrade binnen via Windows Update. Indien dat updatesysteem staat ingesteld op 'automatisch' kunnen de aanbevolen updates ook automatisch worden geïnstalleerd.
 

Windows 10-upgrade terugdraaien

De Windows 10-upgrade is binnen 30 dagen terug te draaien

De upgrade naar Windows 10 geeft gebruikers echter nog de extra vraag of ze de installatie van het nieuwe besturingssysteem daadwerkelijk dan willen uitvoeren. Gebruikers en beheerders die dit geheel willen voorkomen, kunnen in het Configuratiescherm de optie voor het binnenhalen van 'Aanbevolen Updates' uitschakelen.

Daarnaast geeft Microsoft ook nog de optie om een reeds uitgevoerde upgrade weer ongedaan te maken. Het terugdraaien van een Windows 10-upgrade moet wel binnen 31 dagen worden ingezet. Daarna is er geen gemakkelijke weg meer terug naar de oorspronkelijke Windows-installatie (wat dan Windows 7 of 8.1 was).
 

Per ongeluk al geactiveerd

Microsoft heeft in oktober al aangekondigd dat het de Windows 10-upgrade zou wijzigen van 'Optionele' naar 'Aanbevolen Update'. De boodschap was toen dat dit begin 2016 zou worden gedaan. Kort voor die aankondiging was de gratis upgrade even per ongeluk als automatisch aangevinkte update gepusht naar gebruikers. Optionele Updates zijn standaard niet aangevinkt, maar Aanbevolen Updates en Belangrijke Updates wel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000