Welke informatie deel je eigenlijk met je apps?

© PXimport

Welke informatie deel je eigenlijk met je apps?

Geplaatst: 15 januari 2016 - 14:28

Aangepast: 14 december 2022 - 15:01

Chwhynny Overbeeke

Als je een app installeert moet je deze toestemming geven om bepaalde gegevens over je te benaderen of te verzamelen. Maar wat hebben ze nu eigenlijk aan deze informatie?

Een heleboel apps hebben allerlei gegevens nodig om goed te kunnen functioneren of om hun functionaliteit uit te kunnen breiden. Denk bijvoorbeeld aan apps die routebeschrijvingen geven en daarvoor je locatie moeten bijhouden, of apps die suggesties willen aanbieden op basis van je aankopen of interesses en dergelijke. Maar wat wordt er nu precies bijgehouden - en waarom? Lees ook: De voor- en nadelen van Big Data.

Hier bespreken we een aantal populaire apps en de manier waarop ze je gegevens gebruiken. We gaan hier echter niet in op het privacybeleid van de bedrijven achter de apps en het delen van je gegevens. Hier gaat het echt over hoe bepaalde soorten gegevens gebruikt worden om de diensten en de functionaliteit van hun apps te verbeteren.

Facebook

Facebook weet natuurlijk ontzettend veel over haar gebruikers, omdat er zoveel soorten informatie kunnen worden toegevoegd en er zoveel bijgehouden kan worden aan de hand van wat mensen met de dienst doen.

Maar de dienst verzamelt bijvoorbeeld ook gegevens over de batterij van je apparaat om te controleren of de app je batterij niet te snel leeg doet lopen. Ook wordt de signaalsterkte bijgehouden om de functie waarmee je offline kunt posten in te schakelen.

Snapchat

Snapchat is een hele populaire dienst waarmee je berichtjes of foto's naar anderen kunt sturen die maar heel eventjes zichtbaar zijn. Dat betekent echter niet dat ze daarna ook echt helemaal verdwenen zijn. Berichten worden doorgaans binnen 24 uur van de servers verwijderd, maar dat is niet altijd zo.

© PXimport

Snapchat houdt bij welke filters je op foto's toepast, wanneer een bericht verstuurd is, hoe vaak je met bepaalde mensen communiceert en wanneer je berichtjes opent. Werknemers van Snapchat kunnen echter niet zien wat je precies verstuurt.

Snapchat weet welke wegpagina's ik heb bezocht?

Bovendien wordt bijgehouden welke webpagina's je bezocht hebt voordat je bij de app terechtkwam. Dat lijkt niet zo prettig, want misschien was je wel ergens waarvan je liever niet wilt dat mensen het van je weten. De reden dat deze informatie verzameld wordt, is dat het bedrijf wil weten vanaf welke pagina's je dingen via Snapchat deelt, zodat men bij kan houden waar het meeste verkeer vandaan komt. Maar als je niet via een verwijzende pagina naar Snapchat gaat, wordt je internetgeschiedenis dus wel benaderd. Zorg er dan ook voor dat je alles netjes afsluit voordat je naar Snapchat gaat.

Spotify

Spotify houdt bij naar welke muziek je luistert. Dat is logisch, want op deze manier kan de streamingdienst gepersonaliseerde aanbevelingen aanbieden. Bovendien worden je zoekopdrachten opgeslagen, ook al beluister je geen van de resultaten. Je apparaatgegevens worden ook bijgehouden, zodat het bedrijf weet op wat voor apparaten de dienst gebruikt wordt en hoe goed of slecht deze functioneert, om zo een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden.

De dienst verzamelt tevens gegevens over je bewegingen. Niet om bij te houden waar je je bevindt, maar om ervoor te zorgen dat de Running functie goed kan werken. Dat is een functie waarmee het tempo van de muziek bepaald wordt door de snelheid waarmee je aan het rennen bent.

Spotify heeft zich tevens alvast ingedekt voor het geval de dienst op gegeven moment je contacten, sociale netwerken, foto's, locatie en microfoon zou willen kunnen benaderen om de functionaliteit nog verder uit te breiden, maar momenteel wordt deze data nog niet gebruikt. Mensen waren wel alvast flink geschrokken van deze extra permissies, waardoor Spotify gedwongen werd om te vermelden dat er handmatig toestemming door de gebruiker gegeven zal moeten worden, mochten deze functies ooit geïmplementeerd worden.

Tinder

De dating app Tinder is eigendom van The Match Group, een bedrijf dat meerdere datingsites in haar bezit heeft. Als je van meerdere datingsites tegelijk lid bent, kan het dus gebeuren dat Tinder de informatie van die accounts samenvoegt om een completer profiel te creëren.

Als je je Facebook login gebruik om lid te worden van Tinder, kan Tinder je Facebookgegevens inzien, zoals bijvoorbeeld je e-mailadres, sekse, geboortedatum, opleiding, interesses, vrienden, vind-ik-leuks, relaties enzovoorts. Of, hoe en waarom deze informatie gebruikt wordt is niet duidelijk, maar dergelijke gegevens zouden de dienst natuurlijk wel kunnen helpen om mensen met dezelfde interesses aan elkaar te koppelen.

Uber

Vooralsnog is de taxidienst Uber in Nederland alleen te gebruiken in Amsterdam en Rotterdam. Als je de app gebruikt, worden er gegevens over je apparaat, je Uber transacties en loggegevens van je apparaat en browser bijgehouden. En natuurlijk je locatie, want Uber is juist zo handig in het gebruik omdat de dienst weet waar je bent.

© PXimport

Taxirijders hebben geen toegang

Het is echter niet zo dat de bestuurders van de Uber taxi's ook toegang tot al deze gegevens hebben, omdat dit geen vaste werknemers zijn van Uber, maar opdrachtnemers. Met hen wordt dus alleen data gedeeld die relevant is voor jouw taxirit met hem of haar.

De bestuurders van Uber kunnen jou na de rit wel een beoordeling geven, net als dat jij hen kunt beoordelen. Deze informatie wordt intern opgeslagen en bijgehouden, zodat er voor elke gebruiker een profiel wordt opgebouwd waarmee de werknemers van Uber (en mogelijk ook andere bestuurders) kunnen zien met wat voor klant ze te maken hebben.

Verder wordt er informatie bijgehouden over je telefoongesprekken en SMS'jes. Dit is waarschijnlijk bedoeld om het bedrijf inzicht te geven in je interacties met de bestuurders.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten