Website hosten: Waar moet je op letten?

Voor een site heb je hosting nodig en die is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Voordat je direct de eerste de beste aanbieder pakt, doe je er goed aan je even te oriënteren. Met deze tips kom je een heel eind.

Je kunt zowel Nederlandse als buitenlandse hosters gebruiken. Dat maakt qua techniek niks uit, hoewel je voor sites met een focus op Nederland wel het beste een Nederlandse server kunt gebruiken. De grote internationale hosters hebben serverparken over de hele wereld, waaronder Nederland en soms kun je zelfs met iDEAL betalen.

Er zijn talloze sites met reviews van hostingpartijen. Check op meerdere sites hoe de verschillende hosters scoren en let met name op de kritische geluiden. Je krijgt dan een goed beeld van de kwaliteit van de hosting én de klantenservice. Maak een selectie en bestudeer hun sites. Staat het je aan of niet? Hoe zijn de prijzen en voorwaarden? Bekijk ook of er een goed gevulde supportsectie en/of forum op de site van de hoster staat en wat de bereikbaarheids- en supporttijden zijn. Een 24/7 chatfunctie kan erg handig zijn. O ja: houd in je achterhoofd dat budget-hosters altijd ergens op bezuinigen, bijvoorbeeld op kwaliteit, snelheid of service.

Shared, managed en unmanaged hosting

Je komt vast de termen shared hosting, managed hosting en unmanaged hosting tegen. Met shared hosting deel je een server met andere gebruikers. Dat is goedkoop, maar de kans op storingen, beperkingen en trage verbindingen is groter. Shared hosting is altijd managed, dat wil zeggen dat je als gebruiker geen beheer hebt over je hostingomgeving en root-toegang zit er uiteraard ook niet in. Het technische beheer van je account wordt verzorgd, met wel als voordeel dat je je daar dus ook niet druk over hoeft te maken. Kies wel bij voorkeur voor een hoster waar je wel bepaalde php- en andere hosting-instellingen kunt (laten) aanpassen. Hier komen we nog op terug.

Unmanaged hosting betekent meer technische vrijheid en een lagere prijs, maar je krijgt geen actieve support bij configuratie, beveiliging en het oplossen van problemen. Unmanaged hosting heeft altijd de vorm van een zelfstandig draaiende serveromgeving. Dit kan een zogenaamde dedicated ofwel private server zijn, waarbij je volledig je eigen hardware hebt. Maar vaker gaat het om een veel betaalbaarder vps (virtual private server). Je hebt ook dan volledige controle over de omgeving, inclusief root-toegang via ssh. Ook kun je de specificaties van een vps vaak zelf op elk moment online upgraden als je dat wilt, bijvoorbeeld meer ram, ruimere opslag, of een extra processorkern. Sommige hosters bieden ook de optie om juist lagere specs in te stellen, waardoor de prijs omlaag gaat.

Denk overigens niet te licht over unmanaged hosting. Als alles lekker draait is er geen vuiltje aan de lucht, maar vroeg of laat komt er een kink in de kabel. En dan ben je dus echt op jezelf aangewezen om de boel weer op de rit te krijgen. Afgezien van de problemen die dat oplevert voor je eigen site(s), zal je hoster je op de vingers tikken of zelfs je server kunnen afsluiten als je deze niet goed beheert. Vrijheid en een lage prijs komt dus met een verantwoordelijkheid, zeker als je je server gebruikt voor klanten of eigen sites waar anderen van afhankelijk zijn.

Voor de volledigheid: je hebt ook nog managed servers, hetzij vps hetzij dedicated. Die service kost vaak honderden euro’s per maand en deze optie is dan ook bedoeld voor complexe, zware en bedrijfskritische websites en webapplicaties.

Admin-panels en WordPress

Er bestaan verschillende admin-panels, waarvan cPanel, DirectAdmin en Plesk 12.5 en Plesk Onyx het meest voorkomen. Sommige hosters gebruiken eigen admin panels. Probeer demo’s uit van de systemen om te kijken welke je het meest aanstaat. Plesk ziet er gelikt uit en wordt als het meest gebruiksvriendelijk ervaren, maar wordt zelden door budget-hosters aangeboden. Je vindt het vaker bij duurdere shared hosting en bij vps-hosting. Je moet er som wat extra voor betalen.

Sommige hosters bieden ook WordPress-hostingpakketten aan, maar dat is vaak meer marketing dan een wezenlijk verschil. Maar er zijn ook partijen die hun hele infrastructuur en dienstverlening helemaal op WordPress hebben afgestemd. Dit soort hosting is relatief prijzig. Stel je zeer hoge eisen aan prestaties en support, dan kun je overwegen erin te investeren. Voor doorsnee-sites voldoet goede shared hosting of een regulier vps prima en dat voor een lagere prijs.

Je komt bij je zoektocht ongetwijfeld ook de termen back-up en snapshot tegen. Onder een back-up wordt meestal een back-up van de site, de database en de mail verstaan. Deze back-ups kun je doorgaans maken via je hosting-panel. Daarnaast kun je een van de vele WordPress back-up-plugins gebruiken.

Een snapshot is ook een soort back-up, maar dan van site, database en mail plus de achterliggende serverbestanden. Als je zelf aanpassingen aan je hostinginstellingen wilt kunnen doorvoeren dan is het wel zo fijn om voor de zekerheid eerst een snapshot te kunnen maken.

Lokaal of niet?

Professionele sitebouwers en programmeurs maken vaak gebruik van een aparte ontwikkelomgeving, bijvoorbeeld voor custom programmeerwerk en het testen van updates en plugins. Dergelijke omgevingen zijn vaak gebaseerd op lokale WAMP, XAMPP of MAMP-installaties. Ook kant-en-klare lokale WordPress-ontwikkelomgevingen als local.getflywheel.com en serverpress.com worden steeds populairder. Je hebt een dergelijke lokale omgeving niet nodig als je voor jezelf een WP-site wilt bouwen met behulp van thema’s en plugins.

Je kunt eventueel wel een aparte online testomgeving gebruiken als je liever niet direct op je live-site nieuwe dingen uitprobeert. Maar het is makkelijker om daar een apart domein of een afgeschermd subdomein van je live-site voor te gebruiken dan een lokale testomgeving op te tuigen.

Tekst: Gertjan Groen en Jurgen Nijhuis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten