Wat levende 3D-printtechnologie voor ons betekent

© PXimport

Wat levende 3D-printtechnologie voor ons betekent

Geplaatst: 23 februari 2022 - 09:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:28

Laura Jenny

Er is nieuwe printer-inkt ontwikkeld, die leeft. Het gaat om 3D-printtechnologie waarmee levend materiaal wordt gebruikt, in plaats van poeders en vloeistoffen. Niet dat daar iets mis mee is: er worden zelfs complete huizen mee gebouwd en alternatieven voor botten. Levende inkt biedt echter heel andere oplossingen.

Er zijn verschillende typen levende inkt die allebei zo hun eigen toepassing kennen. Levende inkt (Flink genoemd) wordt gemaakt van ondere andere bacteriën, waardoor het ‘leeft’. In het wetenschappelijke magazine Science Advances wordt beschreven hoe de bacterie Acetobacter Xylinum kan worden ingezet om iets te 3D-printen dat kan werken als huidvervanging of als laag voor op biomedische systemen. Die laag kan ervoor zorgen dat het lichaam van de patiënt een ‘neporgaan’ sneller accepteert.

Maar er is ook de escherichia coli-bacterie die verschillende gifstoffen kan opnemen of juist drugs kan uitscheiden, zodat ze in hydrogels kunnen worden gestopt. Het voordeel van deze bio-inkt is dat je hem genetisch kunt programmeren: je kunt er dus voor kiezen hem zo te programmeren dat hij medicatie kan uitscheiden of juist gifstoffen opneemt. Bovendien blijkt deze inkt vrij stevig in zijn schoenen te staan, waar andere bio-inkt al snel problemen krijgt wanneer het te warm wordt. 

E. Coli

De escherichia coli-bacterie staat vooral bekend als de E. Coli-bacterie. Een bacterie die we vooral associëren met darmproblemen, maar die buiten de darmen in de inkt allerlei heel andere functies kan hebben. Onderzoekers Anna M. Duraj-Thatte en Avinash Manjula-Basavanna ontwikkelden deze inkt die nooit op is: de bacterie blijft zichzelf namelijk vermenigvuldigen. Dat komt omdat ze zo gemanipuleerd zijn dat ze eiwitten opbouwen binnen microscopisch kleine vezels: nanovezels. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook medicijnen tegen kanker ‘printen’.

Naast de toepassingen voor de gezondheid van de mensheid, is er ook een ander plan met deze vermenigvuldigende inkt. Zo willen de makers het gebruiken voor bouwmateriaal, maar niet voor aarde, voor Mars en de maan. Je kunt de nanovezels namelijk manipuleren om een andere vorm aan te nemen. Voeg je glucose toe, dan gaat de inkt vanzelf verder groeien. 

Het is ook mogelijk om de cellen te doden, waarna de inkt uiteraard niet meer groeit maar wel zijn vorm houdt. Ideaal om iets te bouwen. De onderzoekers vergelijken het met het verschil tussen een haar en een slagtand: ze zijn uiteindelijk een soort van hetzelfde, maar dan in een heel andere vorm. Zo zou deze toepassing met E. Coli ook werken.

 

© PXimport

Structuren bouwen op Mars

Tegelijkertijd komt deze bijzondere inkt ook met ethische dilemma’s; je kunt het gebruiken om goed te doen, maar ook om bijvoorbeeld virussen te ‘printen’ en zo te verspreiden. Het is een biologisch wapen, want er komt aan deze E. Coli-inkt geen synthetisch materiaal te pas. 

Tegelijkertijd zijn er ook nog meer toepassingen te bedenken, zoals een beetje van deze ‘inkt’ aan de binnenkant doen van een dop van een fles water, om deze zo als het ware te filteren. Zeker voor mensen die hun flesjes veel te lang gebruiken zonder ze goed af te wassen zou dit een uitkomst zijn. Het kan zelfs Bisfenol A laten verdwijnen, een chemische stof die in veel plastic wordt gebruikt.

Kortom, tot nu toe lijken de baten op te wegen tegen de schade die het kan berokkenen, maar we hebben deze nieuwe 3D-inkt tot nu toe alleen gezien op kleine schaal. Wat het precies doet op grote schaal, dat zal de komende tijd hopelijk uitwijzen. Pas dan kunnen we dit bijvoorbeeld gebruiken om op andere planeten of de maan een structuur te bouwen. 

Eerst maar eens beginnen met onze eigen wereld, want wie weet wat dit kan betekenen voor bijvoorbeeld anti-kankermedicatie en de algehele gezondheid van de mensheid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten