Waarom stopt Microsoft met XP? En wat moet je als gebruiker doen?

© PXimport

Waarom stopt Microsoft met XP? En wat moet je als gebruiker doen?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 maart 2014 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Redactie

ACHTERGROND - Moeten XP gebruikers upgraden naar Windows 8? Microsoft vindt van wel. Hieronder leg ik Microsofts positie uit terwijl het zich voorbereidt op de beëindiging van de ondersteuning van Windows XP. Daarnaast geef ik een overzicht van de opties voor jou als Windows XP gebruiker.

Microsoft lijkt vastbesloten om de positie van Windows 8 te versterken. Zo bleek onlangs maar weer eens uit een blogpost waarin het bedrijf lezers aanspoort om hun vrienden te helpen upgraden van Windows XP naar Windows 8.1.

Na enkele argumenten over hoe niemand zo dom kan zijn om nog steeds XP te draaien, komen we bij de echte kwestie aan. Op 8 april gaat Microsoft de ondersteuning van Windows XP beëindigen, en deze pagina is bedoeld om de opties voor Windows XP gebruikers uit te leggen wanneer de deadline verstreken is. En wat zijn die opties volgens Microsoft?

Nou, laten we eens kijken: upgraden naar Windows 8 of een nieuwe pc aanschaffen. En als je een beetje cynisch bent, heb je misschien opgemerkt dat de twee opties van Microsoft met elkaar gemeen hebben dat ze allebei helpen om Microsofts Windows 8 aan de man te brengen. Het zal een aantal slimmeriken echter niet ontgaan zijn dat er een derde optie is: XP blijven gebruiken.

Windows 8 is in mijn ogen een prima besturingssysteem. Het is stabiel en snel, en de irritaties van het moderne startscherm worden meer dan goedgemaakt door de voordelen van Windows 8, zoals ingebakken antivirus. Vanwege die functie denk ik inderdaad dat de wereld er een stuk beter uit zou zien als iedereen die XP draait naar Windows 8 zou upgraden. En velen zouden dat kunnen, vanwege de lichte systeemvereisten van Microsoft's nieuwste desktop besturingssysteem.

Maar ik denk niet dat het per se hoeft.

Waarom stopt Microsoft met Windows XP?

Het is Microsofts eigen beslissing (en dat is niet onredelijk) om XP niet langer te ondersteunen. Het heeft het dertien jaar lang gratis ondersteund, en we zijn inmiddels drie versies verder. Het is redelijk om te zeggen dat Microsoft haar contract met gebruikers van XP is nagekomen. Tenslotte is Windows Vista zeven jaar geleden uitgekomen, dus het einde van XP kan niet echt als een verrassing komen.

© PXimport

Bovendien is het beëindigen van de ondersteuning niet hetzelfde als een doodssteek. XP zal op 9 april nog steeds prima functioneren. Het enige wat er gebeurt is dat Microsoft niet langer gratis patches voor XP zal verstrekken. Meer hierover hieronder.

Waarom gebruiken mensen nog steeds XP?

Er zijn goede en slechte redenen waarom mensen nog steeds XP gebruiken. Aan de ene kant heeft het verschrikkelijke Windows Vista waarschijnlijk mensen afgeschrikt om een nieuwe pc te kopen of het besturingssysteem te upgraden. Het economische klimaat van de afgelopen zes jaar zal hier ook invloed op hebben gehad.

Maar het is goed dat een pc van tenminste zeven jaar oud nog steeds zijn werk doet. Het is heel goed mogelijk dat het feit dat oudere pc's het nog prima doen één van de redenen voor de vertraging in de pc verkoop is. En dat is iets waar Microsoft positief over zou moeten zijn.

XP blijft een stabiel besturingssysteem boordevol functies. En voor veel XP gebruikers voldoet het nog prima.

Moeten Windows XP gebruikers upgraden naar Windows 8?

Upgraden naar Windows 8 is een goede zaak, als je pc het tenminste aankan. Je zult er geen spijt van krijgen - als je het wilt. Is het bittere noodzaak om over te stappen? Dat nou ook weer niet. Hier de feiten over de XP naar Windows 8 kwestie:

- Als jij, of je vrienden en familie, nu probleemloos XP draaien zal het de dag nadat Microsoft het niet langer ondersteunt nog steeds prima draaien. Maar na verloop van tijd zal hier verandering in komen. Dit heeft te maken met de beveiliging en de beschikbaarheid van software en hardware van derden. (Wat voor besturingssysteem je ook draait, het moet altijd up-to-date antivirus, antispyware en een firewall draaien, en je moet al je software zoveel mogelijk updaten.)

- Als je je XP-hardware kunt upgraden is het waarschijnlijk logisch om dit te doen, maar dat hangt af van hoe gemakkelijk het is om de 130 euro te vinden om een Windows 8-licentie te kopen. Als je krap bij kas zit hoed je niet te upgraden.

- Als je je pc simpelweg niet kunt upgraden, moet je afwegen hoe sterk je een nieuwe pc nodig hebt of wilt hebben.

© PXimport

Wat betekent het 'einde van de ondersteuning van Windows XP' voor XP gebruikers?

Het einde van de ondersteuning van Windows XP betekent niet dat Windows Update ineens niet meer zal werken. Het betekent gewoon dat er geen nieuwe Windows updates meer zullen verschijnen.

Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit. Bovenal betekent dit dat kwetsbaarheden die in nieuwere versies van Windows gevonden worden getest zullen worden om te zien of je aangepast kunnen worden om XP aan te vallen, en als dat lukt hoef je niet op de hulp van Microsoft te rekenen om het probleem op te lossen.

Het is mogelijk dat individuen kwetsbaarheden die ze al gevonden hebben achterhouden zodat ze deze kunnen gebruiken zodra Microsoft geen updates meer produceert - zodat deze nog niet benutte kwetsbaarheden nooit aangepakt zullen worden. Dus net als het blijvende gebruik van IE6 in bedrijven, zal Windows XP steeds kwetsbaarder worden voor potentiële aanvallen dan nieuwere versies.

Microsoft heeft hier inderdaad behulpzaam haar eigen idee over aangegeven. Het bedrijf zegt dat infecties van Windows XP na 8 april met 66 procent zullen stijgen.

Zoals ik hierboven heb aangegeven, elk besturingssysteem moet altijd up-to-date antivirus, antispyware en een firewall draaien en alle software moet altijd zoveel mogelijk geüpdatet worden. Geen enkele pc met een internetverbinding is veilig voor aanvallen, dus de vraag is de mate van kwetsbaarheid. Een pc met XP is in principe minder veilig van een Windows 8-pc. Maar dat betekent niet dat je eerder een infectie krijgt of dat Windows 8 onkwetsbaar is.

Upgrade je besturingssysteem als dat kan en als je het je kunt veroorloven. Koop een nieuwe pc als je dat wilt. Maar weet ook dat je XP tot op zekere hoogte nog prima kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000