Waarom Apple nog steeds heil ziet in de iPod

© PXimport

Waarom Apple nog steeds heil ziet in de iPod

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juli 2019 - 13:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Laura Jenny

De zevende generatie iPods is net verschenen. Na een flink gat van vier jaar werd er zomaar nog een reeks iPod Touch-apparaten ontwikkeld. Niet helemaal zomaar natuurlijk, want Apple ziet geld in de MP3-speler.

Apple heeft natuurlijk een prachtige geschiedenis met iPod. Het was meteen een groot succes: je kon overal muziek luisteren en ze waren vaak voorzien van enorm veel GB’s, waardoor je steeds grotere iTunes-bibliotheken op het apparaat kwijt kon. Uiteindelijk is het de iPod waaruit de iPhone is ontstaan. Want hoe handig zou het zijn als MP3-speler en telefoon konden worden verenigd?

Telefoon versus MP3-speler

Maar, inmiddels heeft die telefoon wel de MP3-speler zijn bestaansrecht ontnomen, zo vinden veel mensen. Je telefoon heb je altijd bij je, je hoeft niet eerst een playlist erop te zetten voor je ernaar kunt luisteren, want door het internet heb je het allemaal altijd bij de hand. De geluidskwaliteit is bij veel telefoons ook indrukwekkend goed, zeker in combinatie met een goed koppel oordopjes. Je kunt zelfs bij diverse streamingdiensten aangeven hoe hoog de geluidskwaliteit moet zijn (immers betekent betere kwaliteit ook meer ruimte op je telefoon).

Kortom, waarom we onze MP3-speler op Marktplaats zijn gaan zetten en onze telefoon hier compleet voor zijn gaan gebruiken, dat is helder. Waarom komt Apple dan toch anno 2019 met een iPod Touch op de proppen? Dat is vooral voor ouderen of kinderen. Als je altijd een iPod gebruikt om je muziek te luisteren, dan komt er een dag waarop je het apparaat moet vervangen. Je hebt dan in ieder geval van Apple een specifiek voor muziek bedoelde iPod. Misschien dat het ‘Touch’ gedeelte nog even wennen is, maar dat is juist voor Apple interessant. Door mensen wat meer bekend te maken met iOS, stappen zij misschien dan ook makkelijker over op een iPhone.

© PXimport

Toegangspoort naar alles Apple

Het apparaat is dus vooral een soort toegangspoort tot de wereld van Apple. Het lijkt er dan ook op dat Apple er kinderen mee wil aanspreken, die nog geen smartphone mogen maar wel muziek willen luisteren. Vroeger kocht je als ouders dan een walkman, en nu kun je dan kiezen voor een iPod Touch. Het kind kan bovendien meer dan vroeger op een Walkman, want het kan alsnog berichten sturen, spellen spelen, foto’s maken en andere vormen van entertainment gebruiken. Wederom erg handig voor Apple, dat deze jonge generatie dan meteen wordt klaargestoomd voor iPhone.

Een andere groep mensen die mogelijk wel oren heeft naar een nieuwe iPod, dat is die van de hardlopers. Aangezien iPod Touch een kleiner scherm heeft en maar 88 gram weegt, kun je hem makkelijker meenemen. Bovendien word je daardoor ook niet in de verleiding gebracht om stiekem toch door te werken of dat telefoongesprek te gaan houden: je moet je echt even op jezelf focussen. Er zit alleen geen GPS in, dus je kunt niet bijhouden in Runkeeper waar je zoal bent geweest en hoe snel je dat hebt gedaan.

Kortom, er zijn een heleboel potentiële iPod-gebruikers op de wereld, dus het is afwachten in hoeverre die zich ook aangesproken voelen. Aangezien iPod gebruik maakte van iTunes, dat inmiddels is overgegaan in Apple Music, krijgen de huidige iPod-gebruikers dan vanzelf te maken met iets dat meer iPhone is dan iPod. Apple hoopt dus niet zozeer vanwege het iOS-gedeelte veel mensen aan iPod Touch en uiteindelijk iPhone te krijgen, het probeert mensen zijn wereld intrekken door iets waar oprichter Steve Jobs al verliefd op was: muziek.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000