Verwijderde bestanden herstellen met Recuva

© PXimport

Verwijderde bestanden herstellen met Recuva

Geplaatst: 28 juli 2021 - 09:19

Aangepast: 20 februari 2023 - 08:41

Dennis Gandasoebrata

Je computer staat vol belangrijke bestanden, en soms raak je daar wel eens wat van kwijt. Of dat nu per ongeluk is, of vanwege een systeemcrash bijvoorbeeld. Wil je verwijderde bestanden herstellen, dan zijn daarvoor gelukkig verschillende opties. In dit artikel behandelen we Recuva, een gratis programmaatje dat je hopelijk uit de brand helpt.

Zodra je een bestand verwijdert, wordt het door Windows gemarkeerd, wordt de verwijzing naar het bestand weggehaald en mag het worden overschreven door nieuwe bestanden. Dit betekent niet dat dat ook meteen gebeurt. Vanuit dit principe wordt gebruikgemaakt door een herstelprogramma: het gaat op zoek naar bestanden die nog intact zijn. 

Bij het per ongeluk verwijderen van een bestand is het dan ook zaak om zo min mogelijk bewerkingen met de harde schijf uit te voeren. Je verkleint daarmee de kans dat het bestand wordt overschreven met andere data en dat herstel hierdoor lastiger wordt.

Check eerst eens de Prullenbak voor je dieper gaat graven. Wellicht is het bestand daarin terechtgekomen. Kom je het hier niet tegen, dan biedt Recuva wellicht nog uitkomst.

Recuva downloaden en instellen

Recuva is in principe gratis, maar heb je behoefte aan meer functionaliteit, dan is het de moeite waard om de betaalde variant te overwegen. Je betaalt hiervoor ongeveer 20 euro en krijgt de beschikking over extra opties, zoals ondersteuning voor virtuele schijven. 

Download Recuva hier. De eerste keer na installatie wordt de wizard gestart. Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar in de praktijk kan de wizard van pas komen bij het terughalen van verdwenen bestanden.

Klik op Next. De wizard vraagt welk soort bestanden je probeert te herstellen. Standaard is de optie All Files geselecteerd: Recuva toont dan alle gevonden bestanden. 

 

© PXimport

Voor een specifiekere herstelactie kun je aangeven welke bestanden moeten worden getoond. Kies hierbij tussen Pictures, Music, Documents, Video en Emails. Een vreemde eend in de bijt is de optie Compressed. Die optie komt van pas als je op zoek bent naar verloren gegane gecomprimeerde bestanden, zoals zip-bestanden. 

Voor een goed resultaat is het belangrijk om Recuva in de juiste richting te wijzen. In het volgende venster vraagt de wizard waar de verdwenen bestanden zich oorspronkelijk bevonden. Is de locatie onbekend? Kies dan voor I’m not sure. Hierbij wordt de volledige schijf doorzocht.

 

© PXimport

Vaak gaat het om bestanden op specifieke locaties, zoals de map Documenten. Kies in dat geval voor In My Documents. Heb je per ongeluk de prullenbak geleegd en zijn hiermee de bestanden kwijtgeraakt? Kies dan voor In the Recycle Bin

Tot slot zijn er twee specifieke opties: In a specific location en On a CD/DVD. Via de eerste optie kun je een specifieke locatie opgeven, bijvoorbeeld een eigen map waarin het verdwenen bestand zich oorspronkelijk bevond. Klik op Next om de controle te starten.

Bestanden terugvinden

Na de controle verschijnt een overzichtsvenster met zoekresultaten. Het scherm is opgebouwd uit meerdere kolommen. In de eerste kolom lees je de bestandsnaam van de teruggevonden bestanden, terwijl de tweede kolom het oorspronkelijke pad aangeeft. De derde kolom geeft aan wanneer het betreffende bestand voor het laatst is gewijzigd. Verder vind je een kolom waarin de bestandsgrootte wordt aangegeven.

De kolommen State en Comment zijn van groot belang. Bij State lees je wat de status en daarmee de kwaliteit zijn van het bestand. Als hier wordt getoond Excellent, betekent dit dat de kans groot is dat je het bestand zonder kleerscheuren kunt terughalen. Vind je hier de status Very poor of Poor, dan kan het bestand mogelijk deels worden hersteld.

 

© PXimport

Bij de status Unrecoverable kan het bestand niet meer worden hersteld. De kolom Comment geeft aan wat er met het bestand is gebeurd. Zo lees je hier of het bestand al is overschreven met andere gegevens en daarmee onbruikbaar is geworden. Of je ziet dat het bestand nog volledig intact is en de kans op herstel daarmee aanzienlijk is. 

Overigens kun je de gezondheid van een bestand in een oogopslag zien door de kleur van het stoplichtpictogram voorafgaand aan het bestand te controleren: rood is onherstelbaar, oranje is deels herstelbaar en groen is waarschijnlijk herstelbaar.

Bestanden herstellen

Plaats vinkjes naast de bestanden die je wilt herstellen. Ben je tevreden met de selectie? Bevestig met een klik op Recover. Een nieuw venster verschijnt, waarin je de gewenste doelmap aangeeft. Geef bij voorkeur een map op die zich op een andere schijf bevindt. 

Tip: maak gebruik van een externe usb-stick. Je vergroot hiermee de kans dat het bestand succesvol wordt hersteld en verkleint tegelijkertijd de kans dat er nog meer bestanden worden overschreven en minder goed kunnen worden hersteld. Klik op OK.

Naast de relatief eenvoudige wizard, kent Recuva nog een geavanceerde modus. Klik in het scherm van de wizard op Switch to advanced mode. Links in het venster vind je een overzicht van alle gevonden bestanden. Gebruik het menu linksboven om te schakelen tussen de verschillende locaties, bijvoorbeeld tussen verschillende partities of vaste schijven.

 

© PXimport

Via de knop ernaast – Scan – bepaal je wat er wordt gecontroleerd. Zo wordt er standaard gecontroleerd op bestanden, maar kun je via de optie Scan Contents ook op zoek gaan naar specifieke inhoud, bijvoorbeeld de inhoud van een tekst van een Kladblok-document. 

Klik op Scan Contents en geef bij Search String aan naar welke inhoud je zoekt. Bij File Mask kun je eventueel een bestandstype specificeren (bijvoorbeeld als je alleen naar txt-bestanden wilt zoeken), maar in de praktijk kies je voor *.*. Zo worden alle bestanden onder de loep genomen en is de kans klein dat er bestanden over het hoofd worden gezien. 

Extra opties

Het geavanceerde overzichtsvenster bevat aan de rechterzijde een aantal tabbladen. Op de tab Preview vind je een voorbeeld van het geselecteerde bestand. Dit is handig om te controleren of het daadwerkelijk gaat om het bestand dat je wilt herstellen, nog voordat je de daadwerkelijke herstelactie start. De tweede tab – Info – geeft de kerngegevens van het bestand weer. Op de tab Header lees je technische informatie over het bestand. Via de knop Options rechtsboven in het venster heb je toegang tot aanvullende instellingen.

 Open de tab Actions. Verder vind je in dezelfde sectie de mogelijkheid om op zoek te gaan naar bestanden die nog niet eerder zijn verwijderd, maar alsnog kwijt zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de harde schijf is beschadigd en de verwijzing naar het bestand verloren is gegaan. Activeer de optie Scan for non-deleted files

Wil je in plaats van losse bestanden volledige mappen herstellen en hierbij de oorspronkelijke mapstructuur herstellen? Dan kies je voor Restore folder structure. Op de tab Advanced bepaal je of de belangrijkste herstelopties van Recuva mogen worden toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop en aan het menu van de prullenbak. 

Tot slot is de tab Drives interessant. Hier bepaal je welke locaties standaard moeten worden getoond tijdens het herstelproces. Maak je bijvoorbeeld nooit gebruik van externe schijven? Haal het vinkje weg bij Show removable drives, zodat deze stations niet in de controle worden meegenomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten