ID.nl logo
Uitzending gemist: op dvd!
© CIDimport
Huis

Uitzending gemist: op dvd!

Hebt u ook zo de pee in als u een mooie uitzending hebt gemist? Dan is er - wat de publieke netten betreft - natuurlijk uitzendinggemist. nl. Nóg leuker wordt deze dienst met GemistDownloader, waarmee u programma's kunt bewaren.

Hebt u ook zo de pee in als u een mooie uitzending hebt gemist? Dan is er - wat de publieke netten betreft - natuurlijk uitzendinggemist. nl. Nóg leuker wordt deze dienst met GemistDownloader, waarmee u programma's kunt bewaren.

Stap 1: Niet alleen live!

De welbekende website Uitzendinggemist.nl is natuurlijk erg leuk om - inderdaad - gemiste uitzendingen alsnog te bekijken. Probleem is dat programma's niet rechtstreeks naar de pc zijn te downloaden, alleen live kijken is mogelijk. Mocht u echter een uitzending willen meenemen op bijvoorbeeld een netbook, deze willen archiveren of zelfs op een dvd branden voor later gebruik, dan zijn hulptroepen noodzakelijk. GemistDownloader (www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader) is een erg praktisch programma dat videostreams van bijvoorbeeld Uitzendinggemist.nl kan onderscheppen en bewaren. De Nederlandstalige software is van de genoemde site te downloaden en installeren, kwestie van de installatieprocedure volgen en klaar.

Stap 2: Publiek en commercieel

©CIDimport

Na het installeren start u GemistDownloader met een dubbelklik op het bijbehorende bureaubladpictogram. In het hoofdmenu is meteen te zien dat de software niet alleen online uitzendingen van de publieke netten kan bewaren, maar ook die van de commerciële zenders. Als eerste gaan we aan de slag met een programma van de publieke omroep, klik hiervoor op Ik wil een uitzending van Uitzendinggemist.nl downloaden.

Stap 3: Selecteren

U wordt geacht een link naar het gewenste programma in het daarvoor bestemde veld te plakken, daarvoor dient de browser gestart te worden. Ga vervolgens naar www.uitzendinggemist.nl en selecteer een uitzending die u wilt bekijken. Op de nieuw geopende pagina treffen we dan een link bekijk uitzending aan, klik hierop.

Stap 4: Browseruitbreiding

©CIDimport

In een nieuw geopend venster ziet u een videospeler én een waarschuwingsbalk met de tekst Deze website wil deze invoegtoepassing uitvoeren: 'Windows Media Player Extension' van Microsoft Corporation'. Klik hier als u de website en de invoegtoepassing vertrouwt, en deze wilt uitvoeren. Klik hierop en sta de extensie toe, waarna de video met afspelen start. Klik dan op Instellingen (min of meer rechtsboven in het videovenster). Als het goed is, is Windows Media Player ingesteld als standaard afspeelprogramma, voor ons doel prima.

Stap 5: Controleer de verbinding

©CIDimport

Controleer vervolgens of de optie Snelle internetverbinding (breedband) is geselecteerd. Alleen dan bent u verzekerd van de beste videokwaliteit. Klik op de knop Sla op om de instellingen te bewaren.

Stap 6: Vind de link

©CIDimport

Onderbreek de inmiddels spelende video door onder het videoveld op de stopknop (het vierkantje) te klikken. Het is namelijk zinloos om de video én af te laten spelen én straks tegelijkertijd te laten downloaden. Zeker bij wat minder breedbandige internetverbindingen kan dat tot problemen leiden. Waar het ons nu om gaat is de link die helemaal bovenin het nu voor u staande venster is vermeld, selecteer deze door met de muis te slepen en klik dan met de rechtermuisknop op de selectie. In het geopende contextmenu klikt u vervolgens op Kopiëren. De rechtermuisklik mag ook overgeslagen worden, in dat geval klikt u op de toetscombinatie Ctrl + C om de geselecteerde link te kopiëren.

Stap 7: Plak de link

©CIDimport

U kunt het afspeelvenster en desnoods de hele browser afsluiten, waarna we het venster van GemistDownloader weer zien. Klik aldaar in het veld achter Stap 1 en druk op de toetscombinatie Ctrl + V waarna de net gekopieerde link geplakt wordt. Vervolgens klikt u op de knop Verder.

Stap 8: Bewaarformaten

©CIDimport

Er volgt een bevestiging dat op de geplakte link een video is gevonden. Mocht dat bij u onverhoopt niet het geval zijn, controleer dan of de link correct en vooral compleet is gekopieerd. Met behulp van het selectiemenu achter Video opslaan als kunt u uit een aantal veel voorkomende bewaarformaten kiezen. Normaliter is de standaardkeuze WMV voor gebruik op de pc prima. Wilt u een uitzending later op een dvd'tje branden dan is mpeg-2 wellicht net wat geschikter, scheelt namelijk weer een conversieslag. Klik na het eventueel maken van een keuze op de knop Opslaan als en blader naar een map waar u het videobestand wilt bewaren, bijvoorbeeld het bureaublad. De bestandsnaam hoeft in principe niet veranderd te worden, deze is meestal al duidelijk genoeg. Klik op Opslaan en tot slot op de knop Start downloaden.

Stap 9: Downloaden

©CIDimport

Het kan even duren voordat de download daadwerkelijk start, in een heel enkel geval verschijnt de melding dat de download is mislukt. Niet getreurd, dan probeert u het gewoon nog een keer. Uiteindelijk moet het lukken, zeker als er inderdaad de bevestiging is geweest dat een video is gevonden op de ingevoerde link. Het downloaden zélf kan trouwens even wat tijd in beslag nemen. Voorkom het gelijktijdig belasten van uw internetverbinding (download bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een mega-muziekverzameling) om problemen met het downloaden van de videostream te voorkomen.

Stap 10: DVD Flick

Afspelen van de net gedownloade video is een kwestie van dubbelklikken op het binnengehaalde bestand en kijken maar (negeer de eventuele waarschuwing dat de bestandsindeling niet overeenkomt met wat Windows Media Player verwacht). Wilt u de video op een dvd branden om gewoon in de huiskamer te kijken, dan is daar het alleraardigste gratis programma DVD Flick. Start uw browser en ga naar www.dvdflick.net/download.php, klik op de knop Download DVD Flick, waarna het downloaden vanzelf start. Na het downloaden en installeren start u DVD Flick en kunt u het dialoogvenster Welcome alvast sluiten.

Stap 11: Menu toevoegen

©CIDimport

Klik op de knop Add title in de knoppenbalk aan de rechterkant en blader naar de map (of het bureaublad) alwaar het eerder gedownloade videobestand zich bevindt, selecteer dit en klik op Openen. U kunt een dvd branden zonder dvd-menu, maar het is wel zo netjes om via een menu te werken. Al was het maar om een titelscherm te maken. Om een menu van de juiste titel te voorzien is het zaak om het project te bewaren. Klik daarvoor op de knop Save project in de bovenste, horizontale knoppenbalk. In het nieuw geopende venster geeft u het project dezelfde naam als die u straks in het titelmenu wilt zien en klik dan op de knop Opslaan.

Stap 12: Brandsnelheid

©CIDimport

Klik op de knop Project Settings en even later op Burning aan de linkerkant. Schakel het selectievakje in voor de optie Burn project to disc en kies achter Speed bij voorkeur de hoogst mogelijke snelheid (en accepteer de in deze tijd ietwat overbodige waarschuwing betreffende een mogelijk te hoge brandsnelheid). Klik dan op Use as defaults (voor de volgende keer) en Accept.

Stap 13: Wel of geen menu

Om een menu te selecteren klikken we op de knop Menu settings. Selecteer een van de voorgebakken menu's uit het lijstje links en klik op Accept om uw keuze te bevestigen. Overigens werken de menu's een beetje vaag, en mocht het allemaal niet naar wens verlopen dan is de optie None (geen) ook altijd nog een mogelijkheid.

Stap 14: Versnellen

©CIDimport

Zorg ervoor dat er een lege, opneembare dvd in de brander zit en zet het volautomatische proces in werking met een klik op de knop Create DVD. Om het proces ietsje te versnellen (vooral het coderen kost tijd) is het een goed idee om in het selectiemenu onder Process priority voor Normal te kiezen. Na het branden klikt u op Close en sluit u het programma DVD Flick af.

Stap 15: Bekijk het maar!

Na het branden van de dvd is deze geschikt om in iedere standaard dvd-speler te bekijken. Of desnoods op de pc. De beeldkwaliteit van de online aangeboden gemiste uitzendingen is overigens ook in de breedbandvariant verre van optimaal te noemen, maar het is duidelijk beter dan niets.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 6, jaargang 2010

▼ Volgende artikel
Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers
Huis

Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers

Er zijn genoeg tekstverwerkingsprogramma's die je op je computer of telefoon kunt installeren, maar als je niets wilt downloaden of aanschaffen en gewoon op het internet wilt schrijven, zijn je opties beperkt. In dit artikel bespreken we vier online tekstverwerkers.

Dit artikel in het kort: online tekstverwerkers hebben als voornaamste voordeel dat je gemakkelijk tegelijk met anderen aan documenten kunt werken. Ook zijn ze vaak gratis en kost het programma geen opslagruimte op je pc of telefoon.

In dit artikel bespreken we vier van zulke onlinediensten:

  • Google Docs
  • Word Online
  • Proton Docs
  • CryptPad

Leestip: Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Google Docs

Google Docs is de populairste online tekstverwerker en dus waarschijnlijk de logische optie als je veel met anderen samenwerkt aan documenten. Het is kinderlijk eenvoudig gemaakt om bestanden en mappen met anderen te delen of een hele Google Drive-omgeving aan te maken waarin genodigden samen kunnen werken.

Wijzigingen worden automatisch opgeslagen in de cloud (15 gigabyte gratis opslag), waardoor je altijd een back-up hebt. Als je de Chrome-browser gebruikt, kun je ook offline werken. Je wijzigingen worden dan in de browser zelf opgeslagen en zodra je weer verbinding hebt, gesynchroniseerd in de cloud. Bij andere online tekstverwerkers is internetverbinding te allen tijde vereist. Voor mobiele gebruikers is er overigens ook een app beschikbaar, zodat je je bestanden ook onderweg kunt bewerken.

Documenten hebben in de onlineversie een limiet van ongeveer een miljoen tekens (circa 200.000 woorden). Afhankelijk van de specificaties van je computer, kan het echter zijn dat het bestand al veel eerder langzaam (of helemaal niet) laadt. Het schrijven van een roman kan dus problematisch uitpakken.

Je raakt je toetsenbord vaker aan dan je partner

Met schoonmaakdoekjes maak je je toetsen snel en hygiënisch schoon

Word Online

Word Online is een gratis, uitgeklede versie van Word uit het Microsoft 365-pakket. Documenten worden automatisch opgeslagen in Microsoft OneDrive, met 5 GB opslagruimte voor gratis gebruikers. De onlineversie mist enkele (geavanceerdere) functies van de desktopapplicatie, zoals macro's (takencombinaties) en diagrammen. Audio-opnames, Excel-sheets of PowerPoint-dia's invoegen is ook niet mogelijk.

Het programma heeft wel enkele functies die ontbreken bij het soortgelijke Google Docs. Zo zijn er meer tekststijlen, zijn de opmaakopties bij tabellen een stuk uitgebreider en kun je video's invoegen. Ook trekt Word Online langere documenten beter (met een technisch limiet van maar liefst honderd miljoen tekens).

Aan de andere kant kun je Word Online-documenten in minder formaten exporteren (alleen in .odt, .pdf en .docx) en kunnen er minder documenttypen worden geopend. Onder meer .txt-bestanden moeten eerst worden omgezet in een ander formaat.

©terovesalainen - stock.adobe.com

Proton Docs

Proton Docs is onlangs uitgebracht als 'privacyvriendelijk' alternatief voor de bekendere tekstverwerkers. De maker belooft je documenten end-to-end te versleutelen, waardoor Proton ze niet kan inzien en de inhoud ook niet op straat kan belanden na een datalek. Google en Microsoft bieden dat niet, dus ze zouden bij je documenten kunnen, al beloven ze in hun gebruikersovereenkomsten dat ze dat niet doen.

Om Proton Docs te gebruiken heb je een Proton-account nodig. Daarbij krijg je ook 5 GB aan gratis opslag. Je kunt documenten delen met mensen zonder Proton-account, maar gelijktijdig samenwerken met hen is nog niet mogelijk. De fabrikant zegt wel dat dat binnenkort wordt toegevoegd. Er is ook een appversie om op je telefoon verder te kunnen schrijven.

Aangezien de dienst nog vrij nieuw is, zijn sommige 'vanzelfsprekende' functies nog niet aanwezig. Denk aan het aanpassen van de regelafstand, een donkere modus, automatische bronvermelding of paginaondersteuning (Proton-documenten bestaan uit een enkele, lange pagina). Ook zijn er een stuk minder tekstkleuren en lettertypes dan bij de concurrentie.

⌨️Lees ook: Zo gebruik je Office zonder abonnement

CryptPad

CryptPad lijkt erg op het bovengenoemde Proton Docs, aangezien ook CryptPad beweert alle bestanden zorgvuldig te versleutelen. Proton is een bekendere naam en heeft naast Docs verschillende andere 'privacyvriendelijke' diensten op zijn cv staan, maar CryptPad heeft één belangrijke troef: je hebt geen account nodig om aan documenten te kunnen (samen)werken. Wel worden documenten van ongeregistreerde gebruikers slechts drie maanden bewaard en moet je inloggen om bestanden met anderen te kunnen delen en afbeeldingen te kunnen invoegen. Met een gratis account krijg je 1 GB aan opslag, wat relatief karig is.

Verder zijn de mogelijkheden net als bij Proton beperkt in vergelijking met de concurrentie en wordt tekst wederom niet in pagina's opgedeeld. Althans, als gratis gebruiker, want deze mogelijkheid staat wel achter een betaalmuur. Daarnaast is er geen appversie beschikbaar, al beweert de maker dat de dienst zo is ontworpen dat deze ook via de mobiele webbrowser goed moet werken.


▼ Volgende artikel
Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen

De Eufy Video Doorbell C30 is een betaalbare slimme deurbel met een adviesprijs van 79 euro. Hoe goed kan een deurbel dan zijn? Nou, behoorlijk, als je het ons vraagt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die zijn begrijpelijk gezien de prijs.

Uitstekend
Conclusie

Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven. Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde biedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.

Plus- en minpunten
  • Veel voor weinig
  • Duidelijke beeldkwaliteit
  • Goed verstaanbare audio
  • Opladen via usb-c
  • Compatible met Homebase S380
  • Prijs
  • Geen abonnement nodig
  • Lokale opslag
  • Detectie kan beter
  • Pakketten niet zichtbaar
  • Opladen vereist verwijdering deurbel
  • MicroSD-kaart in deurbel

 Eén van de belangrijkste concurrenten van de Eufy Video Doorbell C30 is ongetwijfeld de eerder in 2024 gelanceerde Ring Battery Video Doorbell. Die slimme deurbel heeft een adviesprijs van 99 euro en bevalt eigenlijk zo goed, dat je je hardop mag afvragen of je wel meer hoeft uit te geven dan dat. Eufy gaat er dus nog eens 20 euro onder zitten en probeert zodoende de concurrentie te ondermijn, zonder dat het merk inlevert op benodigde functies.

Hoewel de Eufy Video Doorbell C30 een flinke unit is, is het ook gewoon een typische videodeurbel. Onderop zit een gemakkelijk indrukbare knop en bovenin zit de enkele camera. In de doos zitten verschillende middelen waarmee je hem gemakkelijk aan het deurkozijn ophangt. Er zit tevens een wig bij, waarmee je hem met een hoek van vijftien graden installeert. Zo kan de camera altijd gericht zijn op de aanbeller. Maar in principe hang je hem op waar je wilt.

©Wesley Akkerman

Een vervelend taakje

Opladen gaat gelukkig via een usb-c-kabel. Het nadeel van dit systeem is dat je daarvoor de complete deurbel moet verwijderen, en ook de achterkant met een pin moet losmaken om erbij te komen. Geen vreemd principe gezien de prijs, maar wel een vervelend taakje. De fabrikant belooft een gebruikersduur van drie maanden, dus dit moet je zeker vier keer per jaar doen. Opladen duurt zes uur – dan is de deurbel dus ook zes uur buiten gebruik.

Wat deze deurbel echter zo interessant maakt, is het feit dat die beelden lokaal kunt opslaan. Je bent geen extra kosten kwijt aan één abonnement. In de deurbel zelf past een microSD-kaartje (tot 128 GB) waar die beelden op staan. Hoewel we offline opslaan toejuichen, is de kaart direct in de bel stoppen niet altijd handig. Want als iemand de bel steelt, dan ben je meteen dat kaartje kwijt. Maar aan de andere kant heb je zo ook geen extra kosten voor de aanschaf van een gong of basisstation.

©Wesley Akkerman

Koppeling met S380

Ons advies is dan ook: bevestig de Eufy Video Doorbell C30 stevig aan de muur, deur of het kozijn, om diefstal te voorkomen. Als je wilt, kun je het systeem ook zonder microSD-kaart gebruiken, aangezien je de C30 aan het S380-basisstation kunt koppelen. Dat station kost 139 euro en is daarmee flink duurder dan de deurbel. Maar als je al zo'n hub hebt of je bent voornemens meer met Eufy te doen, dan is die de investering dubbel en dwars waard.

Mocht je dat basisstation hebben of gaan kopen, dan ontgrendel je daarmee een aantal handige opties. Denk dan aan meer detectie- en herkenningsmogelijkheden, opslag tot 16 TB (voor alle gekoppelde camera's) en de gongfunctie. De S380 kan dan een geluidje afspelen op het moment dat er iemand aanbelt. Alleen deze integratie maakt de Eufy Video Doorbell C30 al ontzettend interessant, omdat je relatief veel functies voor een ontzettend laag bedrag in huis haalt.

©Wesley Akkerman

Met of zonde base?

Natuurlijk maakt de Eufy Video Doorbell C30 zelf ook lawaai zodra iemand op de bel drukt. Op je smartphone krijg je dan een simpele notificatie te zien. Als je daarop tikt, kom je uit in de app en krijg je een liveweergave te zien van degene die voor de deur staat. Met een full HD-resolutie en een duidelijke microfoon en speaker zie en hoor je alles heel goed wat er voor de deur gebeurt. Ook degene die aanbelt kan jou prettig verstaan. Hier hebben we dus weinig op aan te merken.

In vergelijking met duurdere bellen kunnen de beelden een beetje korrelig ogen, en ze missen wat detail. Maar je ziet duidelijk wie er voor de deur staat en of er bijvoorbeeld een pakketje ligt. Wanneer je de bel zonder Homebase S380 gebruikt, is die minder accuraat met bewegings- en detectiemiddelen dan je misschien zou willen, waardoor je nog weleens wat kunt missen of soms juist te veel notificaties krijgt. Met inzet van de base gaat het echter veel beter.

©Wesley Akkerman

Zaken om rekening mee te houden

Verder moet je er rekening mee houden dat dit niet de beste videodeurbel voor pakketherkenning is. Dat komt door de verticale kijkhoek van 140 graden. Die is niet hoog genoeg om de deurmat te zien liggen, waardoor veel pakketten onopgemerkt blijven. Daarnaast stelt de zoomfunctie niet veel voor. Je kunt technisch gezien zien wat er verderop gebeurt, maar echt met veel detail lukt dat niet. Gelukkig gebruik je zo'n functie niet al te vaak.

Ook overtuigt nachtvisie niet. Zodra er te weinig licht is, schakelt het systeem over naar een zwart-witmodus. In principe prima om de boel te checken, maar het komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Maar goed, we zeggen het er nog even bij: dit apparaat kost nog geen 80 euro, dus we verwachten ook niet dat hij overal goed op scoort. Dit zijn echter wel aspecten waar Ring iets beter mee omgaat, maar dan moet je bereid zijn twee tientjes meer te betalen.

Eufy Video Doorbell C30 kopen?

Onderaan de streep doet de Eufy Video Doorbell C30 echter weinig fout om een aankoop in de weg te zitten. De laatste punten die we noemen, zaken om rekening mee te houden, scharen we daar niet onder. Maar geven we toch mee zodat je weet waar je aan begint. Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven.

Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde aanbiedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.