Ubuntu ruilt swappartitie in voor swapbestand

Vanaf de volgende versie gebruikt Ubuntu standaard geen swappartitie meer, maar een swapbestand. Alleen bij een LVM-installatie heb je nog een swappartitie nodig.

Vanaf Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) creëert het installatieprogramma geen swappartitie meer op niet-LVM-gebaseerde installaties. In de plaats maakt de Linux-distributie dan gebruik van een swapbestand op je rootpartitie. Bij gebruik van LVM maak het installatieprogramma nog altijd een logisch volume voor je swap aan. Dat kondigt Dimitri John Ledkov van Canonical op zijn blog aan.

De meeste machines hebben tegenwoordig zoveel RAM dat de swap nog amper wordt gebruikt. Hier speciaal een volledige partitie voor reserveren lijkt dan ook overkill. Bovendien zijn swapbestanden gemakkelijker aan te passen.

Daarnaast wordt de grootte van het swapbestand nu ook anders berekend: 5% van de vrije schijfruimte of 2 Gbyte, het laagste van deze twee waardes.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000