© PXimport

Test: New Art Academy

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 september 2012 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Games draaien tegenwoordig al lang niet meer enkel om vermaak. Ze laten ons bewegen en leren ons zelfs nieuwe dingen. Ook New Art Academy voor de 3DS doet hier een poging toe, maar leert u er ook echt wat van?

Mensen die de originele Nintendo DS of DSi hebben, zullen de naam Art Academy mogelijk al eens voorbij hebben zien komen. En zoals de naam suggereert, is New Art Academy hier het vervolg op. Of beter gezegd, het is een nieuwe versie. Want wie het origineel heeft gespeeld zal vooral in het begin het gevoel krijgen dat ze bekend terrein betreden. Deze mensen zullen echter ook weten dat er in deze titel zeker het nodige te leren valt.

Net als het origineel probeert New Art Academy u mee te nemen in de wereld van de visuele kunst. Materialen als potloden, kleurpotloden, pastelkrijt en verf worden in deze titel digitaal gebruikt om uw innerlijke Van Gogh te helpen ontwaken. Het is misschien wat moeilijk voor te stellen dat u hele schilderijen kunt maken op dat kleine schermpje van de 3DS, maar de makers van deze game bewijzen wederom dat dit toch echt mogelijk is.

Zowel op de reguliere 3DS als de nieuwe 3DS XL zult u mooie kunstwerken kunnen maken. Het is echter niet voor niets dat deze titel tegelijkertijd met de 3DS XL werd gelanceerd. Want hoewel u op beide systemen mooie kunstwerken kunt maken, gaat het allemaal net iets makkelijker op het grotere scherm van de 3DS XL.

Cursus

New Art Academy kunnen we moeilijk een echte game noemen. Deze titel kunt u dan ook beter benaderen als een cursus. Binnen deze cursus kunt u kiezen voor lessen voor beginners of gevorderden. In deze lessen leert u onder meer van alles over kleur, het creëren van texturen, composities, schildertechnieken, enzovoorts. Bovendien gooit de game er nog wat kunstgeschiedenis in zodat u ook daar wat over leert.

© PXimport

Digitaal schilderen gaat een stuk makkelijker op de nieuwe 3DS XL.

Hoewel de cursus op zichzelf natuurlijk geen Picasso van u maakt, geeft het wel een solide basis om mee te beginnen. Het is vervolgens aan u om te bepalen hoeveel tijd u wilt steken in het ontwikkelen van uw vaardigheden. Gelukkig is de game na deze vaste lessen ook bereid u wat verder op weg te helpen. Zo is er een Vrij Schilderen-modus, waarin u aangeleverde plaatjes kunt naschilderen of tekenen. Daarnaast kunt u ook uw eigen foto's gebruiken of gewoon lekker maken waar u op dat moment zin in hebt.

Geen Wacom-tablet

Het onderste scherm van de 3DS is natuurlijk niet zo geavanceerd als een Wacom-tablet, waardoor de druk op uw stylus minder nauwkeurig geregistreerd wordt. Toch werkt het allemaal goed genoeg en is het absoluut degelijk te noemen voor een dergelijke apparaat. Het is echter wel aan te raden om het touchscreen even opnieuw te synchroniseren voordat u de cursus start.

Naast Vrij Schilderen is het ook mogelijk om zelf lessen te maken of lessen te ontvangen van vrienden. Via Spotpass kunt u bovendien nog aanvullend lesmateriaal ontvangen en ook is het mogelijk om nieuwe lessen te downloaden tegen betaling. U kunt dus heel wat uurtjes in deze game stoppen. Wat echter het allerleukste is, is dat u al uw kunstwerken op een SD-kaart kunt zetten en deze zodoende op uw pc kunt bekijken.

Photoshop

Wat spelers zich wel moeten bedenken bij deze game, is dat het geen normaal digitaal tekenprogramma is. Vooral mensen die bijvoorbeeld Photoshop gewend zijn, zullen moeten wennen aan het feit dat een gezette verfstreep niet zomaar kan worden weggeklikt. De cursus is bedoeld om echte schildervaardigheden aan te leren en daar hoort een 'undo'-knop simpelweg niet bij.

© PXimport

In de Vrij Schilderen-modus kunt u uw creatieve geest in de vrije loop laten.

Over het algemeen ziet de game er goed uit. De lessen worden ondersteund met mooie kleurrijke plaatjes die goed in de stijl van de game passen. Bovendien zorgen de (soms bewegende) 3D-foto's ervoor dat het voelt alsof u echt naast een boom zit te schilderen. Dit wordt ondersteund door achtergrondgeluiden van wapperende blaadjes of iets anders wat goed bij het plaatje van dat moment past. Wel is de muziek buiten het schilderen veel van hetzelfde, maar gelukkig hoort u deze niet dusdanig vaak dat het echt vervelend wordt.

Conclusie

New Art Academy wilt u leren schilderen, en dit doet de game eigenlijk best goed. Door de lessen te volgen bent u nog geen Picasso, maar ondanks dit geeft het u toch een solide basis om mee te beginnen. De bewegende 3D-afbeeldingen geven u daarbij het gevoel dat u in een serene omgeving zit en het achtergrondgeluid doet hier nog een schepje boven. Als u een 3DS bezit is deze game zeker een aanrader. Hoewel u natuurlijk wel de ambitie moet hebben om kunst te creëren.

New Art Academy

Prijs € 34,99

Taal Nederlands gesproken

Platform Nintendo 3DS

Ontwikkelaar Headstrong Games

Uitgever Nintendo

PEGI Alle leeftijden

Genre Lifestyle

Releasedatum 27 juli 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Leerzaam

Goed te begrijpen

Overal speelbaar

Voelt soms echt aan

Minpunten

Het is geen Wacom-tablet

Muziek heeft weinig variatie

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000