Tagging for Windows maakt bestanden vinden makkelijker

© PXimport

Tagging for Windows maakt bestanden vinden makkelijker

Geplaatst: 3 december 2020 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:48

Toon van Daele

Na verloop van tijd loopt je pc helemaal vol bestanden. Foto's, video's, Word-documenten, noem maar op. Je houdt overzicht in de chaos met een heldere mappenstructuur, maar toch: specifieke bestanden vinden is niet altijd even makkelijk.Tagging for Windows helpt hierbij door je 'files' op handige wijze te labelen.

Download Tagging for Windows (afgekort als TfW) op en installeer de tool. Wat later is die gebruiksklaar, maar de kans is groot dat je snel tegen de melding aanloopt dat je een registratiesleutel nodig hebt. Die haal je op via tagging.connectpaste.com/key.

Na je registratie ontvang je een bevestigingsmail en nadat je hier op Confirm hebt geklikt ontvang je een mail met de code. Kopieer de ontvangen code en plak die het venster Key required.

Taggroepen creëren

Om een bestand of map snel te kunnen taggen, moet je eerst tags creëren en die aan een taggroep toewijzen. Dat kan op verschillende manieren. Zo tref je de snelkoppeling Search and Tag op je Bureaublad aan. Hiermee open je een programmavenster voor het beheer van je tags.

Klik met rechts op Tags in het linkerpaneel en kies Nieuwe Tag groep. Rechtsklik op deze Nieuwe Tag Groep, kies Naam wijzigen en geef deze groep een naam. Op dezelfde manier kun je nu nog meer groepen creëren.

Klik met rechts op zo’n groep, kies Nieuwe Tag en vul een tagnaam in. Herhaal dit voor andere tags die je in deze groep wilt onderbrengen. Vanuit het contextmenu kun je tags ook Verwijderen, Knippen, Kopiëren en Plakken. Linksonder, bij Vind Tag, tref je een zoekvenster aan waarin je snel naar tags kunt zoeken. Je kunt het programmavenster vervolgens afsluiten.

 

© PXimport

Taggen met de verkenner

Open nu de Verkenner. TfW heeft in het navigatievenster de rubriek Tags toegevoegd, waarin je dezelfde taggroepen en tags herkent. Ook vanuit dit contextmenu kun je tags en taggroepen creëren en verder beheren. In deze rubriek tref je ook Smart View aan: daarover verderop meer. Tijd nu om de eerste tags te koppelen.

Selecteer een of meer bestanden of mappen, klik met rechts op je selectie en kies Taggen met, Meer tags (of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+M). Er verschijnt nu een dialoogvenster met opnieuw je taghiërarchie. Navigeer naar de gewenste tag, selecteer die en bevestig met Apply.

 

© PXimport

Het icoon van je geselecteerde items krijgt nu een groen labeltje mee en wanneer je zo’n item selecteert, verschijnt in de Verkenner een nieuw onderdeel met de naam van de toepaste tag(s) en de groepsnaam van die tags.

Heb je een foutje gemaakt, dan hoef je zo’n tag in dit venster maar met rechts aan te klikken en Untag te selecteren. Merk trouwens op dat je in dit contextmenu onder meer ook het item Toevoegen aan smart view aantreft. Houd er echter wel rekening mee dat het taggen niet (goed) functioneert bij netwerkmappen. Je houdt het daarom het best bij lokale items.

Snelmenu

Je hebt intussen misschien al gezien dat recent gebruikte tags automatisch worden toegevoegd aan het menu als je in het contextmenu van een bestand Taggen met selecteert. Handig, want zo bespaar je toch weer enkele muisklikken.

Overigens kun je ook zelf tags aan deze lijst toevoegen: klik in het programmavenster Zoeken en taggen of in het navigatiepaneel van de Verkenner met rechts op een tag en kies voor Toevoegen aan ‘Taggen met’ (of druk op Ctrl+Q).

Voor wie zich afvraagt wat er gebeurt met getagde bestanden of mappen die je verplaatst of naar een andere plek kopieert: omdat het programma alle tags bijhoudt in een lokale database gaan die mooi mee in de verhuizing.

 

© PXimport

Taggen via het programmavenster

Je kunt een bestandselectie ook taggen via het programmavenster Zoeken en taggen. Klik hier op Bladeren om de gewenste locatie(s) toe te voegen. Bij Zoek tekst vul je nu één of meer trefwoorden in die de beoogde bestanden horen te bevatten. Via Bestand, Instellingen bepaal je zelf welke bestandsextensies je hierbij wilt betrekken.

Klik nu op de knop Zoeken: TfW zet de gevonden documenten in het middenpaneel bij elkaar. Selecteer de gewenste bestanden (door ze met ingedrukte Ctrl- of Shift-toets aan te klikken) en selecteer in het linkerpaneel de tag die je aan die bestandsselectie wil koppelen, waarna je de meest linkse blauwe pijlknop aanklikt. Met de twee rechtse pijlen kun je bestanden loskoppelen van de geselecteerde tag.

 

© PXimport

Werken met filters

Het taggen van mappen en bestanden heeft natuurlijk weinig zin als je die tags niet in zoek- en filteropdrachten kunt inzetten. We beginnen met de rubriek Tags in het navigatievenster van de Verkenner. Zodra je hier op een tag klikt, krijg je in het middenpaneel van de Verkenner alleen de bestanden (inclusief pad) te zien waaraan je die tag hebt gekoppeld.

Je kunt ook de functie Smart View gebruiken. Die biedt de optie om naar bestanden te zoeken op basis van gecombineerde tags. Klik op Toevoegen aan smart viewom tags als filter in te stellen, of je opent Smart View vanuit het navigatievenster en je versleept de gewenste tags naar het onderste gedeelte in het midden.

Via selectieknoppen bepaal je hoe Smart View met je toegevoegde tags moet omgaan: de tag maakt niet uit (wit rechthoekje), de tag is vereist (plusknopje) of de tag is uitgesloten (minknopje).

Bovenaan lees je tenslotte trouwens welke filters je precies hebt ingesteld. Via de knopjes helemaal onderaan kun je (de filters van) een Smart View Opslaan maar ook weer Opnieuw instellen (lees: verwijderen). Of je klikt op het vergrootglas-icoon om de bestandsresultaten van je smart view te zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten