Tabellen in Word

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 december 2017 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:44

Ronald Smit

Het gebruik van tabellen in Word is erg makkelijk. Bovendien zijn er leuke dingen qua opmaak mee mogelijk.

Het invoegen van tabellen in Word kan op verschillende manieren. Klik allereerst op de tab Invoegen van het lint en dan op de knop Tabel aldaar. Je kan nu in een raster simpelweg de tabel 'tekenen'. Of je klikt op Tabel invoegen en geeft het aantal rijen en kolommen op, gevolgd door een klik op OK. Standaard krijg je dan een tabel te zien waarvan alle cellen voorzien zijn van een randje. Kan prima functioneren, maar is ook wat saai. Vandaar dat je in het lint kunt kiezen uit een hele serie aan vrolijker ontwerpen. Klik vooral op het pijltje rechtsonder het blok met voorbeelden, waarna je er nog veel meer te zien krijgt. Niets staat je echter in de weg om een totaal eigen opmaak te fabriceren. Klik daarvoor ergens in de tabel en daarna met de rechter muisknop linksboven aan de tabel op de vier tegengerichte pijltjes. In het geopende contextmenu klik je vervolgens op Tabeleigenschappen.

Uiterlijk aanpassen

Klik in het venster Tabeleigenschappen onder de tab Tabel op Randen en arcering. Je kunt nu aangeven hoe de tabel- en celomlijningen eruit moeten zien. Standaard zijn dat allemaal lijnen van dezelfde dikte. In dit voorbeeld laten we alleen de kaderlijn staan en tonen we de 'binnenlijnen' niet. Klik daarvoor op de knop Kader en stel desgewenst een andere lijndikte in. Ook de kleur van deze lijn is naar wens aan te passen. Klik op OK als alles naar smaak is geregeld. Feitelijk is nu een rechthoek zichtbaar in plaats van een tabel. Om de afzonderlijke cellen weer zichtbaar te maken kan je de cellen van een kleurtje voorzien. Selecteer bijvoorbeeld de hele bovenste rij cellen eens met de muis, kwestie van klikken en slepen. Klik dan in het lint onder Start op het naar beneden gerichte knopje naast het verfemmertje en kies een celkleur.

Samenvoegen

Op dezelfde manier kan je de andere cellen - gecombineerd of individueel - van een kleur voorzien, waardoor cellen, rijen of kolommen afzonderlijk herkenbaar worden. Om bijvoorbeeld een titelbalk in de tabel te maken voeg je de bovenste rij cellen samen. Kwestie van deze weer selecteren en er dan met de rechter muisknop op klikken. In het contextmenu klik je vervolgens op Cellen samenvoegen. Daardoor onstaat één langwerpige cel waarin je ruimte genoeg hebt voor het tikken van titel. Bedenk daarbij dat op wat donkerder gekleurde cellen een witgekleurde tekst uitstekend werkt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000