Gezichtsherkenning werkt niet met mondkapje? Dit kun je doen

© PXimport

Gezichtsherkenning werkt niet met mondkapje? Dit kun je doen

Geplaatst: 15 december 2020 - 07:29

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Wesley Akkerman

Wanneer je gezichtsherkenning gebruikt op je smartphone en je geregeld een mondkapje draagt, dan ben je ongetwijfeld tegen een moderne irritatie aangelopen: je telefoon herkent je gezicht niet. Daardoor ontgrendelt die zichzelf niet. Wat kun je doen?

Verschillende smartphones bieden gezichtsherkenning aan. Met die technologie is het mogelijk je telefoon te ontgrendelen of bijvoorbeeld betalingen te verrichten. Maar nu we, ook in Nederland, verplicht worden op veel openbare plekken mondkapjes te dragen, lopen we tegen het probleem aan dat die technologie minder goed werkt dan voorheen. Gezichtsherkenningtechnologie houdt rekening met baarden, make-up en zelfs zonnebrillen, maar dat mondkapje vormt een obstakel.

Hoe kan dat nou?

Hoe komt dat nou? Experts zeggen dat het niet per se moeilijker is om iemand te herkennen wanneer diegene een mondkapje draagt. Veel technologie voor gezichtsherkenning leunt immers op het gebied rondom de ogen en het mondje dekt het deel van je gezicht van de neus af. Het probleem ligt hem in het gegeven dat de smartphone niet altijd kan verifiëren of je er daadwerkelijk bent. In het verleden zijn veel smartphones met gezichts- en zelfs irisherkenning voor de gek gehouden met bijvoorbeeld simpele foto’s. De telefoon kan, wanneer je een mondkapje draagt, geen onderscheid maken tussen de echte jij en een spoof (een namaak), bijvoorbeeld dus die eerdergenoemde foto.

Om ervoor te zorgen dat dergelijke technologie blijft werken zoals gebruikers voorheen gewend waren, kun je twee dingen doen. Je kunt je mondkapje even afzetten om de camera z’n werk te laten doen, maar dat is niet sociaal wenselijk en raden we ook niet aan. Daarnaast kunnen smartphonefabrikanten de technologie iets minder veilig maken, maar dat raadt niemand aan in het kader van veiligheid. En terecht. Uit een (oude) Twitter-poll van de Amerikaanse Android-website Android Authority blijkt ook dat bijna 85 procent van de gebruikers die optie totaal niet ziet zitten.

Wat je zelf kunt doen

De komende maanden zitten we nog wel aan dat mondkapje vast, in elk geval tot het vaccinatieprogramma breed uitgerold is in Nederland. Ondertussen kun je genoeg dingen doen. Het belangrijkste is dat je je telefoon, en daarmee je gegevens, beveiligd houdt. Wat we niet aanraden is om de algehele beveiliging van smartphones uit te schakelen. Stel dus op z’n minst iets in. Helaas is het vaak geen optie een nieuwe foto te maken met een mondkapje op, zodat je telefoon je nog steeds kan herkennen. Dat hebben we bijvoorbeeld geprobeerd met een OnePlus 8T, maar die smartphone gaf constant aan geen persoon te herkennen.

De komende maanden ben je dus aangewezen op andere opties. Per smartphone kan het aanbod mogelijkheden verschillen, maar over het algemeen kun je gewoon gebruikmaken van een standaard schermvergrendeling. De opties die er dan vaak zijn, zijn swipen, een patroon invoeren, een pincode gebruiken of een wachtwoord instellen. Wanneer je kiest voor één van de twee laatste opties, is het wel handig wanneer je unieke codes of woorden gebruikt. Gebruik dus niet de pincode van je bankpas en gebruik ook niet een wachtwoord dat je elders al gebruikt.

 

© PXimport

Een andere optie is natuurlijk de vingerafdrukscanner. Veel telefoons bieden zo’n scanner tegenwoordig in het scherm aan, maar het kan ook zijn dat je een scanner in je powerknop hebt zitten. En anders tref je hem op de achterkant aan. Deze is optie niet voor iedereen weggelegd, omdat er smartphones uitgebracht worden die geen vingerafdrukscanner hebben – maar dan kun je dus terugvallen op één van de vier bovenstaande, traditionele opties.

Smartphones en mondkapjes

Het is overigens niet zo dat bedrijven helemaal geen actie ondernomen hebben in het kader van smartphones en mondkapjes. Zo heeft Apple er bijvoorbeeld voor gezorgd dat je voortaan veel sneller je pincode kunt invoeren wanneer de iPhone je niet herkent. Die optie komt heel snel in beeld wanneer het zover is. Dat is een update die eerder dit jaar gelanceerd werd. Iedereen met tenminste iOS 13.5 aan boord kan die instelling nu gebruiken. Helaas is het zo dat de iPhone SE buiten beschouwing blijft, omdat die geen Face ID en geen Touch ID heeft.

Daarnaast wordt er gekeken naar andere technologieën. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de ontwikkeling van handpalmherkenning nu vlotter gaat. Een smartphone met handpalmherkenning aan boord is momenteel nog zeldzaam, maar we kunnen dus in de toekomst wellicht snel zo’n soort smartphone verwachten. Mocht je daar nu al naar op zoek zijn, dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar de LG G8. Dit is een telefoon met handpalmherkenning. Maar nu het ook weer wat kouder wordt, loop je tegen een ander probleem aan: hoe doe je dat dan met wanten en handschoenen? Dat is gelukkig een minder groot probleem. Voor veel mensen is teruggaan naar een meer traditionele vorm van smartphonebeveiliging voorlopig de beste optie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten