Slimmer surfen met 9 extensies voor Chrome en Firefox

© PXimport

Slimmer surfen met 9 extensies voor Chrome en Firefox

Geplaatst: 13 februari 2014 - 12:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Joris Peterse

Chrome en Firefox hebben een ontzettend groot aanbod van extensies, plug-ins en apps waarmee je je browser extra functionaliteit meegeeft. Wij hebben er 9 voor je verzameld. Hierdoor zijn video's, foto's en sociale media een stuk handiger te gebruiken en maak je je browser een stuk efficiënter.

1. Media Hint

Het voelt niet eerlijk als je films of muziek van websites niet mag afspelen vanwege de regio waar je je in bevindt. Of je nou de BBC online wil bekijken of het betere Amerikaanse aanbod van Netflix wil bekijken. Met de plug-in Media Hint omzeil je het regioslot.

Media Hint werkt niet op veel sites, maar om eenvoudig het Amerikaanse aanbod van Netflix te bekijken, is de plug-in onmisbaar. Vanaf de website van mediahint kun je ook de Chrome-extensie downloaden. Media Hint is niet verkrijgbaar in de Chrome webstore. Let er wel op dat Chrome op termijn geen extensies van buiten de webstore meer zal toestaan.

Firefox

 

© PXimport

Met Media Hint bekijk je eenvoudig het Amerikaanse aanbod op Netflix.

2. Video Downloadhelper

Soms wil je video's van YouTube en andere sites lokaal opslaan. Om ze nog achter de hand te hebben als de video's offline worden gehaald of om ze zonder internetverbinding nog een keertje terug te kijken op pc, tablet of smartphone. Met de add-on Video Downloadhelper voor Firefox download je video's van YouTube en vele andere sites waar je video's op bekijkt, zoals Vimeo of Dumpert.

Je kunt de video's in meerdere bestandsformaten en resoluties opslaan. Dat hoeven niet alleen videoformaten te zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook alleen het geluid van een clip in mp3-vorm downloaden. Minpuntje is dat je geen HD-materiaal van YouTube kunt downloaden.

Firefox

 

© PXimport

Met een extra knopje op de YouTube-pagina heb je de video zo binnen.

3. PhotoLive - Download Facebook Photos!

Foto's op Facebook openen altijd in een vervelend frame, waarbij je niet de mogelijkheid hebt een foto handmatig op te slaan. Je kunt uit de url &theater weghalen, op Enter drukken en dan met de rechtermuisknop / Afbeelding opslaan als kiezen om het individuele plaatje op te slaan.

Maar je kunt ook PhotoLive gebruiken. Deze extensie voor Chrome voegt een knopje toe aan de blauwe notificatiebalk van Facebook waarmee je meteen hele fotoalbums downloadt. Dat scheelt een hoop handmatig werk. De fotoalbums worden gedownload in een zip-bestandje en hebben dezelfde resolutie als waarin ze op Facebook worden weergegeven.

Chrome

 

© PXimport

Een fotoalbum van Facebook is met twee klikken gedownload.

4. Doe het Licht Uit

Doe het Licht Uit doet precies wat de naam suggereert: het licht doven. Wanneer je een film in de bioscoop bekijkt, vind je het ongetwijfeld storend als het licht in de zaal aan blijft. Dat geldt eigenlijk net zo goed voor videofilmpjes die je op een webpagina bekijkt. Deze extensie zorgt ervoor dat de webpagina nagenoeg zwart wordt gekleurd, behalve het videofilmpje dat je op die pagina aan het bekijken bent.

Het volstaat het lampicoontje aan te klikken om deze dimmer in of uit te schakelen. In Firefox draagt de extensie nog de Engelstalige naam Turn Off the Lights mee.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Geen last van storende onderdelen bij het kijken van filmpjes.

5. Chrome to Phone

Met Chrome to Phone verstuur je vanuit je browser direct de geladen pagina naar je smartphone (Android of iOS). Je moet hiervoor wel de app Chrome to Phone (Android of iOS) op je smartphone geïnstalleerd hebben. Zodra zowel de plug-in als app aangemeld zijn met je Google-account kun je aan de slag.

Een webpagina stuur je direct door, door rechtsboven op het Chrome to Phone-knopje te drukken. Een handige extensie om bijvoorbeeld een trip te plannen door kaarten, route informatie of trekpleisters vast naar je telefoon te sturen of als je vast wat leesmateriaal voor onderweg op je telefoon wil laden.

Chrome

 

© PXimport

Een website doorsturen naar je smartphone is zo gepiept.

6. LastPass Password Manager

Voor bijna iedere website heb je wel een account nodig. Maar je weet ook wel dat het onverstandig en onveilig is om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, helaas is het onwerkbaar om voor elk account andere wachtwoorden te bedenken. LastPass biedt een uitstekende oplossing, in de vorm van een online wachtwoordkluis.

Uiteraard kun je op elk moment de inhoud van je kluis opvragen, maar het zou onhandig zijn als je voor elke website zelf zou moeten opzoeken wat het wachtwoord ook alweer was. Gelukkig is LastPass zo slim om automatisch het juiste wachtwoord op te halen zodra je de bijhorende webpagina bezoekt. Overigens doet LastPass meer dan alleen wachtwoorden onthouden, ook formuliervelden zijn geen probleem!

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Met de browserextensie van LastPass sla je je wachtwoorden op in digitale kluis.

7. TooManyTabs

Heb je ook altijd een enorme hoeveelheid tabbladen openstaan in je browser? Dan komt TooManyTabs van pas. Het probleem van Chrome en Firefox als ze teveel tabbladen open hebben staan, is dat de tabjes erg klein worden of zelfs in een schuifbalk verdwijnen. Wat het overzicht niet ten goede komt. Een druk op het knopje van TooManyTabs toont een overzichtspagina met alle openstaande pagina's.

Eventueel kun je ook pagina's opschorten, deze worden achter de hand gehouden maar blijven niet actief open. Hierdoor heb je minder snel last van een trage browser door al die openstaande tabbladen.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

Schep orde in de tabbladenchaos met TooManyTabs.

8. RightToClick

Sommige websites proberen met vervelende Javascript-trucjes je te verhinderen om tekst te selecteren of kopiëren, of plaatjes lokaal op te slaan door het rechtermuisknop-menu uit te schakelen en de drag & drop-functionaliteit onmogelijk te maken. Met RightToClick krijg je deze functionaliteit alsnog terug.

In de opties vind je meer mogelijkheden terug om website-onderdelen zo te kunnen laden dat je ermee aan de slag kunt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen de afbeeldingen van een openstaande website weer te geven.

Firefox

 

© PXimport

Met een druk op de knop worden alleen de afbeeldingen van een pagina geladen.

9. DuckDuckGo for Chrome

Je bent er waarschijnlijk aan gewend bent om alles op internet op te zoeken via Google. Maar het baart zorgen hoeveel Google over je te weten probeert te komen en welke veiligheidsdiensten over de schouder van Google meekijken. DuckDuckGo is een alternatieve zoekmachine die de privacy wel serieus neemt en geen gebruikersgegevens opslaat. Met deze plugin integreer je de zoekmachine in je browser.

Met Ctrl+G of een druk op de extensie-knop krijg je zoekvenster en kun je tevens je zoekopdracht fijnstemmen voor bijvoorbeeld plaatjes, video's, blogs etc. Voor Firefox is de extensie ook beschikbaar maar dan onder de naam DuckDuckGo Plus.

Chrome

Firefox

 

© PXimport

DuckDuckGo is een goed alternatief voor Google dat geen zoekgegevens opslaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten