SlimComputer - Grote schoonmaak

© PXimport

SlimComputer - Grote schoonmaak

Geplaatst: 13 februari 2015 - 08:38

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Ignace de Groot

Wanneer je een nieuwe computer met Windows voorgeïnstalleerd koopt, dan barst die vaak van de bloatware, overtollige software dus. Maar ook wanneer je programma's downloadt, kunnen ongewenste tools zonder dat je het doorhebt je pc binnensluipen. Met SlimComputer schoon je je systeem op.

SlimComputer betekent letterlijk 'afgeslankte computer' en dat geeft al meteen aan waarvoor dit programma is bedoeld: het identificeren en desgewenst elimineren van ongewenste software. Start je de tool voor de eerste keer op, dan vraagt die hoe grondig het scanproces moet gebeuren. Je kunt kiezen tussen Passive, Default en Aggressive en je keuze bepaalt hoeveel van de gedetecteerde software als potentieel ongewenst wordt gezien. Dat gebeurt op basis van een 'community rating', het oordeel van medegebruikers dus. Overigens kun je die keuze naderhand altijd nog aanpassen.

Semiautomatisch

Je bepaalt ook zelf op welk type software SlimComputer moet scannen. Er zijn vier categorieën: Applications (programma's die vaak al in nieuwe computers zijn voorgeïnstalleerd), Browsers (extensies en toolbars), Startup Items (programma's die samen met Windows opstarten) en Shortcuts (snelkoppelingen op je bureaublad). Zo'n scanproces duurt slechts een minuut of wat, waarna je een mooi overzicht krijgt van de gedetecteerde software die aan de ingestelde criteria voldoet. Die kun je dan met een druk op de knop verwijderen. Bij twijfel kun je altijd nog het knopje More Info indrukken; doorgaans krijg je dan gedetailleerdere feedback over het bijbehorende item, alweer op basis van je medegebruikers. Heb je per ongeluk een of meer items die je toch wilde behouden, weggehaald? Geen nood: SlimComputer heeft een handige herstelfunctie waarmee je ze terughaalt.

 

© PXimport

SlimComputer scant standaard naar vier softwarecategorieën.

Handmatig

Je hoeft echter niet noodzakelijk te vertrouwen op de scanronde (en de ingestelde grondigheid waarmee dat scannen gebeurt). SlimComputer heeft namelijk nog afzonderlijke knoppen (Optimize, Uninstaller en Browsers), waarmee je een lijstje krijgt van alle op je pc aangetroffen mee-eters, services, toepassingen, toolbars, browser helper objects en ActiveX-componenten, keurig voorzien van een community-rating en van het knopje More Info. Op basis van dit overzicht kun je dan helemaal zelf beslissen welke van die items je toch liever niet op je systeem ziet. Gelukkig is ook hier de ingebouwde herstelfunctie actief, zodat je misstappen snel weer ongedaan kunt maken.

 

© PXimport

Je kunt ook zelf knopen doorhakken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Herstelfunctie

Overzichtelijk

Minpunten

Niet alle software met beoordeling

Conclusie

SlimComputer ------------ **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 **Website** [www.slimcomputer.com](http://www.slimcomputer.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten