Silk Road-beheerder gaat minstens 30 jaar de cel in

De beheerder van de verborgen drugsmarktplaats Silk Road hangt een gevangenisstraf van minimaal 30 jaar boven het hoofd. Ross Ulbricht is schuldig bevonden aan zeven verschillende criminele activiteiten, allemaal dankzij zijn site.

Dat heeft de Amerikaanse rechtbank bepaald. Ulbright werd in 2013 opgepakt in een openbare bibliotheek, waar hij op dat moment Silk Road-zaken aan het afhandelen was. Hij werd er op heterdaad betrapt.

Volgens de rechter is Ulbricht inderdaad de man achter de online schuilnaam 'Dread Pirate Roberts.' Hij heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan witwaspraktijken en illegale drugshandel. Duizenden pagina's aan chatlogboeken werden op zijn laptop aangetroffen en dienden als bewijsmateriaal.

In de val gelokt

Volgens de verdediging van Ulbricht loopt de echte leider van de site nog vrij rond. De 30-jarige Ross zou in de val zijn gelokt. Maar daar gaat de rechter niet in mee.  Nu Ulbricht schuldig is bevonden, wordt er nog een straf vastgelegd. De celstraf loopt mogelijk op tot levenslang.

Silk Road bestaat inmiddels niet meer, en opvolger Silk Road 2 ook niet. Maar het einde van dergelijke online marktplaatsen is nog niet in zicht. Ulbricht gaat nog in hoger beroep tegen het vonnis, zo geeft zijn advocaat aan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000