ShanaEncoder -Ander beeld, ander geluid

© PXimport

ShanaEncoder -Ander beeld, ander geluid

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 januari 2020 - 10:40

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Toon van Daele

Het kan altijd gebeuren dat je mobiele apparaat of je mediastreamer over bepaalde audio- of videoformaten struikelt, of dat je om een andere reden de voorkeur geeft aan een ander formaat. Er zit dan niets anders op dan de bestanden te converteren, het liefst in een optimale kwaliteit. ShanaEncoder is een flexibele converter, geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

De installatie van ShanaEncoder heb je met een paar muisklikken geregeld en met wat technische kunstgrepen is het bovendien mogelijk er een portable tool van te maken.

Het programmavenster oogt nogal strak, maar dat doet geen afbreuk aan de functionaliteit. Mediabestanden sleep je gewoon naar het venster of je haalt ze op via het menu. Afhankelijk van de ingestelde codeermodus converteer je alle bestanden naar hetzelfde formaat of kun je ze elk instellen op een verschillend uitvoerformaat. Het is tevens mogelijk alle bestanden tot één groot bestand samen te smelten. De meeste functies en instellingen spreken voor zich. Gelukkig maar, want de helpfunctie leidt je naar een overwegend Koreaanse handleiding (weliswaar met Google Translate-functie).

Uitvoerprofielen

In een lijst rechts in de interface komt ShanaEncoder vooral beginnende gebruikers tegemoet met een hele reeks voorinstellingen. Zo kun je onder meer video’s converteren zodat ze geschikt zijn voor specifieke hardware. Naast enkele bekende merken als Apple, LG en Samsung tref je hier ook onbekende merken aan, maar vreemd genoeg missen hier generieke presets als Android of Google. Toegegeven, je kunt ook je eigen profielen maken en die als extra presets bewaren voor hergebruik. Deze handmatige verfijning is toch vooral voor de wat gevorderde gebruiker geschikt, die zich thuis voelt in terminologie als quantizer, bitrate, framerate, keyframe enzovoort. Er zijn diverse parameters beschikbaar voor ondertitels en het is ook mogelijk ffmpeg-parameters rechtstreeks in de interface aan te passen. De ingestelde uitvoerparameters lees je netjes af onderaan het hoofdvenster.

© PXimport

Extra bewerkingen

Handig is nog dat je vanuit het contextmenu een voorbeeldweergave van het uitvoerresultaat kunt beluisteren of bekijken, waarbij bijvoorbeeld ook al rekening wordt gehouden met videobeelden die je hebt bijgesneden of gesegmenteerd (ook die functies zitten in ShanaEncoder). Standaard belanden de uitvoerbestanden op je bureaublad, maar dat heb je snel aangepast.

Conclusie

ShanaEncoder is niet zo bekend en dat is jammer, want het blijkt een veelzijdige mediaconverter waarin zowel de beginner als de gevorderde gebruiker aan zijn trekken komt. Spijtig is dat de keuze van de presets enigszins onorthodox en onvolledig is, maar daarin komt ShanaEncoder de (gevorderde) gebruiker wel tegemoet door die tot in de kleinste details eigen uitvoerprofielen te laten creëren.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

ShanaEncoder

Pluspunten

Talrijke instellingsopties

Uitgebreide video- en audio-ondersteuning

Minpunten

Gebrekkige helpfunctie

Eigenzinnige preset-keuze

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP en hoger **Website** [https://sourceforge.net](https://sourceforge.net/projects/shanaencoder/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000