Met desktoppublishers is het mogelijk om posters, folders of nieuwsbrieven te maken. Opensourcepakket Scribus gaat met versie 1.4 opnieuw de concurrentie aan met commerciële reuzen Microsoft Publisher en Adobe InDesign.

Scribus zal voor de meeste gebruikers even wennen zijn, ongeacht welke desktoppublisher je eerder hebt gebruikt. De interface van Scribus leunt namelijk sterk op dialoogvensters. Als je bijvoorbeeld een tekstvak aanmaakt, zul je het venster Eigenschappen op moeten roepen om wijzigingen aan het vak te maken, zoals rotatie of lijnen toevoegen. Bij veel andere programma's blader je door een menustructuur. Het is een kwestie van smaak, maar wij kunnen deze manier van werken erg waarderen.

Volledig

Neem je eenmaal de moeite om het een en ander uit te proberen en de Quick Start Guide door te nemen (de leercurve van Scribus is niet steil), dan kun je flink aan de slag met Scribus. De standaardfuncties zoals het aanmaken van tekst- en afbeeldingsframes zijn aanwezig, net als het manipuleren van afbeeldingen (schalen, roteren en afgeronde hoeken). Ook het aanmaken van koppen en templates en het invoegen van standaardvormen is mogelijk.

Tekst krijgt een speciale behandeling in Scribus met een ingebouwde, simpele teksteditor. Hiermee is het eenvoudiger om grote stukken tekst in te voegen en om even snel het lettertype of de lettergrootte te wijzigen. Voor uitgebreidere wijzigingen zul je echter weer moeten overschakelen naar het venster Eigenschappen.

Scribus heeft ondersteuning voor cmyk-kleuren en icc-kleurbeheer en gebruikt andere opensourceprogramma’s om elementen te importeren of te bewerken. Zo gebruikt Scribus GIMP voor het bewerken van afbeeldingen, kun je vanuit OpenOffice.org Writer hele documenten met opmaakbehoud kopiëren en kan er naar pdf en PostScript geëxporteerd worden met behulp van Ghostscript (pdf/x3 wordt ondersteund, evenals delen van pdf 1.4). Voordat je dit doet, is het mogelijk om met de Preflight verifier-tool automatisch na te gaan of de formattering niet verandert bij het exporteren. Het importeren van pdf is helaas niet mogelijk.

Precisie

Qua precisie laat Scribus helaas wat steken vallen. Een spatie te veel in een tekstframe kan al voor problemen zorgen, zeker als je een document tot op de pixel perfect wilt hebben. Een ander minpunt is dat het niet mogelijk is om tekst in een tekstframe uit te lijnen, in plaats daarvan moet dat op het oog gebeuren door middel van spaties.

Ook is het niet mogelijk om bestanden te importeren van formaten van de 'grote concurrenten' zoals Microsoft Publisher, Adobe InDesign of QuarkXPress. De ontwikkelaars zijn van mening dat het te veel moeite kost om deze formaten te 'reverse engineeren' en vrezen juridische acties indien zij het toch zouden proberen.

Nieuwigheden

Ten opzichte van de laatste versie is er in Scribus niet erg veel veranderd. Er is nog altijd werk gaande om de afhankelijkheid van Qt 3 op te heffen (Scribus is gebouwd met Qt 4, waardoor het op bijna alle platformen werkt) en er is gewerkt aan het overzetten van de canvas naar Cairo, wat voor snelheidsverbeteringen zorgt door hardwareversnelling te gebruiken. Andere wijzigingen vinden we in een nieuw renderframetype voor het renderen van latex en povray. De laatste noemenswaardige wijziging is aanwezig in het importeren van vectorbestanden: zo is het nu onder andere mogelijk om psd-bestanden nieuwer dan versie 6 te importeren.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gratis en opensource

  • integratie met andere programma’s

  • handige interface

  • soms niet precies genoeg

  • nog wat instabiel

Scribus 1.4 doet weinig anders dan zijn voorganger. Dat is echter helemaal geen minpunt, want voor nop is er geen beter desktoppublisherprogramma. Het is geen InDesign, maar de belangrijkste gereedschappen zijn aanwezig om een prachtig en professioneel uitziend document te maken. Bovendien valt de leercurve mee en is er (beperkte) documentatie online beschikbaar. Het enige waar we echt problemen mee hebben tijdens het testen is de instabiliteit, maar ook daar wordt aan gewerkt.

 

Downloadversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten