Dankzij de opkomst van solid-state schijven werken pc’s en laptops aanzienlijk sneller. Opslagruimte op een SSD is echter nog altijd duurder dan op een traditionele harde schijf. Soms kan het dus voorkomen dat opslagruimte schaars is. PCM helpt.

Schijfopruiming

De eerste manier om schijfruimte vrij te maken op je computer, is om het ingebouwde programma van Windows daarvoor te gebruiken, namelijk Schijfopruiming. Open hiervoor het menu Start, typ Schijfopruiming en druk op Enter. Kies de schijf waar je ruimte vrij wilt maken, indien van toepassing, en klik op OK. Windows gaat nu scannen. Na enige tijd verschijnt er een scherm waar je kunt selecteren wat er allemaal verwijderd moet worden. Je kunt hier simpelweg alles selecteren. Valt de hoeveelheid gewonnen schijfruimte tegen? Klik dan op Systeembestanden opschonen onderaan, waarmee je ook bijvoorbeeld Windows Updates op kunt ruimen. Let wel op dat als je net naar een nieuwe Windows 10-versie bent geüpgraded, die ook in de lijst staat. Vink opnieuw alles aan en klik op OK om de ruimte vrij te maken.

© PXimport

 

De ingebouwde tool van Windows om schijfruimte vrij te maken doet al goed zijn werk.

 

Sluimerstand

Sluimerstand, niet te verwarren met slaapstand, is dankzij SSD’s eigenlijk overbodig geworden. Bij sluimerstand wordt de pc in zijn geheel afgesloten, maar wordt de inhoud van het geheugen naar de schijf weggeschreven, zodat de pc daarna door kan gaan waar deze is gebleven. Dat levert snellere starttijden op, maar is door de hoge snelheid van SSD’s overbodig geworden. Probleem is dat Windows er standaard ruimte voor reserveert met toch al snel een aantal gigabytes. Maak je dus nooit gebruik van de sluimerstand, dan kun je ruimte vrijmaken door deze stand uit te schakelen. Hiervoor druk je op de Windows-toets + X en kies je voor Opdrachtprompt (administrator). Voer nu het commando powercfg -h off in en druk op Enter om de sluimerstand uit te schakelen. 

© PXimport

 

Als je sluimerstand uitschakelt, kan er al snel weer een paar gigabyte vrijkomen.

 

Verplaats de map tijdelijke bestanden

Als je schijfruimte schaars is, wil je dit niet verspillen aan tijdelijke bestanden. Het is mogelijk om de map tijdelijke bestanden te verplaatsen naar een andere schijf met meer schijfruimte. Hiervoor maak je als eerste een nieuwe map aan op je nieuwe schijf, bijvoorbeeld D:\[gebruikersnaam]\Temp. Maak ook een map voor tijdelijke bestanden van het systeem, bijvoorbeeld D:\Temp. Onthoud beide paden. Daarna druk je op de Windows-toets + X en kies je voor Systeem. Ga nu links naar Geavanceerde systeeminstellingen en klik op het tabblad Geavanceerd op de knop Omgevingsvariabelen. Je ziet dan bovenaan bij Gebruikersvariabelen voor [gebruikersnaam] de twee variabelen TEMP en TMP. Selecteer er een en klik op Bewerken en plak het pad van de net aangemaakte map, bijvoorbeeld D:\[gebruikersnaam]\Temp. Doe vervolgens hetzelfde eronder bij Systeemvariabelen en dan ook bij de variabelen TEMP en TMP, maar plak hier het pad van de map voor tijdelijke bestanden van het systeem, dus D:\Temp.

© PXimport

Als je de map tijdelijke bestanden op een andere schijf zet, houd je meer opslag over voor belangrijkere zaken. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000