'Satan' is nieuwe ransomware-as-a-service

Ransomware die onder de naam 'Satan' opereert is nu vrij eenvoudig voor iedereen te downloaden, om zodoende anderen te infecteren. Het virus is nu ransomware-as-a-service.

Dat meldt onder andere PCRisk. Cybercriminelen die zelf geen gijzelsoftware kunnen programmeren, kunnen via de Tor-browser naar een site surfen waar op-maat-gemaakte Satan-ransomware is te vinden. Bij het samenstellen van een geïnfecteerd bestand (wat later rondgemaild kan worden om slachtoffers te maken), kan onder meer bepaald worden hoe hoog de losgeldsom moet zijn. 

Ook kan er gekozen worden voor een 'multiplier'. Wanneer er niet binnen een bepaalde periode wordt betaald, stijgt het losgeldbedrag. De daadwerkelijke beheerders van de Satan-ransomware krijgen 30 procent van de opbrengsten per infectie, de overige 70 procent verdwijnt in de zakken van de afnemer.

Bitcoin

Satan gaat verder als veel andere ransomware te werk. Zodra op een systeem toegeslagen is, worden bestanden versleuteld als .stn-bestand. Slachtoffers worden geïnstrueerd om naar een Tor-website te gaan, waar ze losgeld kunnen betalen in Bitcoin. Voor deze specifieke gijzelsoftware-variant zijn nog geen decryptiesleutels bekend.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000