Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?

© PXimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?

Geplaatst: 9 februari 2020 - 08:06

Aangepast: 19 december 2023 - 05:37

Wesley Akkerman

Samsung brengt voor het eerst een veel goedkopere versie van de Samsung Galaxy Note uit, in de vorm van de Samsung Galaxy Note 10 Lite. Wat is er precies ‘lite’ aan dit toestel en is die je geld waard? Of kun je beter een paar tientjes meer neerleggen en alsnog voor de reguliere variant van de Galaxy Note 10 gaan? Lees ons oordeel in deze Samsung Galaxy Note 10 Lite review.

Laat je niet foppen door de naam en het design. De Samsung Galaxy Note 10 Lite is een midrange toestel dat meelift op de bekendheid van de Note-serie, maar net even een afwijkende ervaring aanbiedt. De basale kenmerken van de Note-lijn zijn aanwezig. Je krijgt een groot amoled-scherm van 6,7-inch, dezelfde stylus als de Note 9 (er zijn bluetooth-functies beschikbaar, maar er is geen ondersteuning voor gebaren) en de frontcamera die netjes in het midden, achter het scherm, gepositioneerd is.

Ondanks het feit dat dit een mid-range smartphone is, heeft de resolutie geen klap opgelopen. Die bedraagt namelijk 1080 bij 2400 pixels, waardoor je dus meer dan een full hd-resolutie overhoudt. Dat is technisch gezien iets hoger dan op de normale Note 10, maar het scherm is hier ook groter. Gelukkig heeft dit geen effect op de beeldkwaliteit. De kleuren zijn oogstrelend, de kijkhoek is best breed en gemaakte foto’s en video’s ogen lekker scherp.

 

© PXimport

Bezuinigingen

Om de prijs van het toestel relatief laag te houden, heeft Samsung wel wat bezuinigingen doorgevoerd. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je de processor uit de Samsung Galaxy S9 krijgt. Met de processor an sich is weinig mis, maar het is niet de nieuwste versie die dus wel in de andere Note 10-modellen aanwezig is. In de praktijk merk je daar gelukkig weinig van. Op een lichte vertraging hier en daar, bijvoorbeeld als er wat achtergrondprocessen actief zijn, merk je niets van de anderhalf jaar oude cpu. Verder is er één speaker aanwezig aan de onderkant.

Daarnaast is er net even wat minder werkgeheugen (6 GB ten opzichte van 8 GB) en opslagruimte (128 GB tegenover 256 GB), maar dat zal voor de doorsnee gebruiker ook geen probleem zijn. 6 GB voor Android als besturingssysteem is meer dan genoeg, terwijl je met 128 GB (waar 106 GB van beschikbaar is) voldoende ruimte hebt om allerlei foto’s en video’s op te slaan. Is het niet genoeg, dan kun je nog altijd een micro-sd-kaart gebruiken. Dan kun je het geheugen uitbreiden met maximaal 1 TB.

 

© PXimport

Vierkant camerasysteem

De Samsung Galaxy Note 10 Lite doet mee aan de trend van het vierkante camerasysteem. Binnen dat systeem tref je drie camera’s aan, die allemaal beschikken over 12-megapixel. Dit zijn de hoofdsensor, de groothoekcamera met 2x zoom en de ultragroothoekcamera. De eerste twee lenzen beschikken tevens over optische beeld beeldstabilisatie. Voorop zit een enkele 32-megapixelcamera. Het systeem op de achterkant evenaart dat van de andere Note-neven niet, maar voorop treffen we op papier dus wel een betere camera aan.

Zoals we van Samsung gewend zijn biedt de camera behoorlijk wat mogelijkheden aan en ben je wel even zoet wanneer je ze allemaal uitproberen wil. Ook zijn er genoeg opties voor het maken van een foto of video. Zo kun je zelf de resolutie instellen en met de Pro-modus de regie in handen nemen. De foto’s die je maakt zijn over het algemeen kleurrijk, helder en vol detail, maar dat ligt wel aan de gekozen modus. Maak je gebruik van de ultragroothoekcamera, dan kan het zijn dat het beeld aan de zijkant licht vervormt. 2x inzoomen levert verder weinig verzadiging op, maar wanneer verdergaat dan dat dan kom je al snel een korrelig beeld tegen. Ook moet je altijd voor voldoende licht zorgen.

Want wanneer je in een donkere omgeving bent – zelfs wanneer je de avondmodus gebruikt – dan ogen de beelden al snel korrelig. Verder ben je in staat video’s in 4k te schieten, is er gezichtsdetectie en ondersteuning voor high dynamic range. Bovendien kan de camera de kleuren en andere waarden automatisch aanpassen aan de scene of omgeving, maar in de praktijk is het vaak beter om de standaardinstellingen te gebruiken (of te experimenteren met de Pro-modus). Ondanks het feit dat we hier niet met een high-end Samsung-toestel te maken hebben, heeft de camera redelijk wat in zijn mars.

 

© PXimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Er zijn ook verbeteringen

Ten opzichte van de reguliere versies van de Galaxy Note 10, beschikt de Samsung Galaxy Note 10 Lite over een koptelefoonaansluiting. Dat zal voor veel gebruikers een verademing zijn, omdat ze dan niet hoeven te werken met verloopstukjes of constant moeten stilstaan bij het opladen van een bluetoothheadset. Natuurlijk kun je die laatste nog steeds gebruiken, maar je kunt dus ook je oude, vertrouwde hoofdtelefoon op de Note 10 Lite aansluiten. Daarmee heeft het toestel een streepje voor op zijn grotere broers, maar ook op concurrerende modellen die ongeveer even duur zijn.

Ook zijn we blij dat het toestel beschikt over een accu van maar liefst 4500 mAh. Dat is 1000 mAh meer dan het reguliere model en 200 mAh meer dan op het Plus-model. Daardoor houdt de Note 10 Lite het met gemak twee dagen uit, afhankelijk van gebruik natuurlijk. Wij gebruiken hem voornamelijk voor dagelijkse dingen als mailen, bellen, whatsappen, internetten en notities maken. Ga je erop gamen of hang je heel de dag aan de telefoon, dan kan je ervaring anders zijn. Je bent ongeveer anderhalf uur kwijt om het toestel helemaal op te laden.

Helaas heeft de Galaxy Note 10 Lite geen draadloos opladen, zoals zijn grote broers wel hebben. Dat is een te dure functie die alleen is weggelegd voor high-end modellen. Heel vreemd is het dus niet dat deze optie niet aanwezig is; bovendien hebben ontzettend weinig toestellen in dit prijssegment dergelijke functionaliteit, dus hoef je hem ook ergens niet te verwachten.

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?-15082296

© CIDimport

Software en updatebeleid

Verder is het nog steeds fijn om met het OneUI van Samsung te werken. Dit is de Android-softwareschil van het bedrijf, dat in dit geval over Android 10 gelegd is. De interface is toegankelijk en overzichtelijk en biedt gelukkig ook een donkere modus voor heel het systeem aan. Dat is fijn voor de ogen en iets beter voor de accu. Helaas worden er wel veel apps meegeleverd, die niet allemaal te verwijderen of uit te schakelen zijn.

Daarnaast lijkt Samsung steeds sneller Android-updates uit te brengen dan vroeger en kunnen we rekenen op maandelijkse software-updates. Dat is altijd even spannend als het om goedkopere toestellen gaat, maar je hoeft dus niet drie maanden te wachten totdat je voorzien bent van nieuwe updates. De updates krijg je twee jaar lang. Ook mag je rekenen op tenminste twee Android-upgrades: je krijgt dus ook Android 11 en Android 12. Meestal zitten er een paar maanden tussen de release van nieuwe Android-versies en de aangepaste versies van fabrikanten, maar de laatste tijd zien we dat Samsung dat proces versneld heeft.

Alternatieven

Echte alternatieven zijn er niet voor de Samsung Galaxy Note 10 Lite, puur en alleen wanneer we kijken naar de S Pen. Dat is een uniek onderdeel van de smartphone, zeker binnen het segment waarin het actief is met het prijskaartje van 599 euro. Echter, voor die prijs – of net iets meer - kun je andere toestellen krijgen die een meer high-end ervaring aanbieden, snelle software-updates garanderen en een bijna vanilla Android-ervaring aanbieden. Denk dan bijvoorbeeld aan de OnePlus 7T. Zoek je een telefoon met een uitgebreide camera en veel meer opslagruimte, dan kun je de Oppo Reno2 overwegen. Echter, allebei de smartphones hebben dus geen stylus.

Conclusie: Samsung Galaxy Note 10 Lite kopen?

Met een prijs van 599 euro is dit de goedkoopste Note die je tot nu toe kan kopen. Maar als je even goed zoekt, dan kom je de reguliere Note voor een paar tientjes meer tegen. Is de Note 10 Lite dan je geld niet waard? Waarschijnlijk wel. De koptelefoonaansluiting, de grotere batterij en de S Pen-functies kunnen in dit geval de doorslaggevende factor zijn. Daarnaast is de software, OneUI 2.0, nog steeds gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, maar worden er wel veel apps meegeleverd. De ietwat minder processor en de hoeveelheid opslagruimte kunnen wat roet in het eten gooien, maar zijn geen smet op de verder prima ervaring met de Samsung Galaxy Note 10 Lite. Als je vrede hebt met die twee laatste aspecten, dan hoef je die paar tientjes ook niet neer te leggen.

7,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Pluspunten

Koptelefoonaansluiting

Grotere accu

Stylus

Minpunten

Veel meegeleverde apps

Prijs net te hoog

Weinig opslagruimte

Oude processor

Conclusie

**Adviesprijs** € 599,- **OS** OS Android 10, OneUI2 **Kleuren** Zwart, rood, blauw **Scherm** 6,7 inch super amoled (2400 x 1080) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Exynos 9810) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,6 x 0,87 cm **Gewicht** 199 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, usb-c, dualsim...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten