Samsung moet zich in China verantwoorden bij de rechter vanwege de bloatware die het bedrijf (o.a) meelevert op de Galaxy Note 3. Een Chinese consumentenorganisatie vond op dat toestel 44 reeds geïnstalleerde app.

Het probleem van die apps is dat ze ongevraagd op smartphones en tablets zijn gezet, lastig tot niet te verwijderen zijn en soms ook verbinding met internet maken. Daardoor 'stelen' deze apps tegen wil en dank dataverkeer, aldus de Shanghai Consumer Council. De rechtbank moet nu bepalen of dat allemaal zomaar mag, schrijft Shanghai Daily.

Ook de Chinese smartphonemaker Oppo wordt op het matje geroepen. Op een van de onderzochte toestellen werden 71 geïnstalleerde apps gevonden, waaronder games. 

Afschrikken

De consumentenorganisatie hoopt dat Samsung en Oppo duidelijkere instructies geven voor het verwijderen van de apps, als ook worden gedwongen consumenten van tevoren te informeren over de apps die al op smartphones staan. 

Daarnaast wil men dat andere smartphonemakers zich ook achter de oren gaan krabben. "Hopelijk stoppen ze dan met deze onredelijke, maar veelvoorkomende praktijken," aldus een woordvoerder van de organisatie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000