Samen online muziek maken doe je zo

© PXimport

Samen online muziek maken doe je zo

Geplaatst: 4 november 2020 - 07:21

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Richard Veenstra

In tijden van corona moet je vindingrijk zijn en dat geldt zeker voor muzikanten. Deze groep zag zijn inkomsten van de ene op de andere dag compleet opdrogen omdat er vrijwel geen concerten meer gehouden konden worden. Een van de weinige opties om in deze tijden toch met elkaar te kunnen spelen, is online muziek maken.

01 Zoom

Als er één bedrijf garen heeft gesponnen bij de coronacrisis, dan is het wel Zoom. De videochat-dienst streefde binnen een paar weken alle concurrentie voorbij, ‘met dank’ aan de coronacrisis. Reden is dat Zoom extreem makkelijk in het gebruik is voor meerdere deelnemers, de kwaliteit over het algemeen erg goed is en het programma tot meetings van 40 minuten gratis gebruikt kan worden. Als je een Zoom-meeting wilt organiseren, dan heb je een gratis account nodig. Wil je alleen een meeting bijwonen, dan kan dit ook zonder account, je moet dan alleen een koppeling van de organisator krijgen.

Laten we eerst eens kijken wat je op audio-gebied allemaal met Zoom kunt doen, daarna behandelen we opties (van Zoom en twee andere diensten) om samen met anderen muziek te maken. De tips die we in het artikel geven, zijn overigens gebaseerd op de desktop-app van Zoom; de web-versie heeft iets minder instellingsopties.

Zoom is een van de populairste apps voor video-meetings geworden.

© PXimport

Veiligheid

02 Zoom voor muziek

Wil je een meeting organiseren, bijvoorbeeld om een muziekles te geven, dan is het handig om de desktop-app te downloaden voor je pc of Mac. Ga naar www.zoom.us en klik op Sign up, it’s free. Activeer je account door op de koppeling in de mail te klikken en volg de installatiestappen. Zodra je account is geactiveerd, kun je een test-meeting starten door op Start meeting now te klikken. Hiermee wordt automatisch de desktop-app naar je computer gedownload. Installeer deze en log in met je accountgegevens. Er wordt een code weergegeven in de browser, dit is de identificatiecode van je test-meeting. Klik op Sign in en kies voor Join meeting. Hier voer je de code in. Heb je geen randapparatuur op je computer aangesloten, dan kies je voor Join with Computer Audio.

Als je Zoom wilt gebruiken voor audio is het slim om even in de app naar Preferences /Audio te gaan. Onder Speaker en Microphone zijn als het goed is de interne luidsprekers en microfoon geselecteerd. Is dit niet het geval, dan selecteer je die uit de lijst. Klik op Test Speaker en Test Mic om het volume te testen en pas dit eventueel aan door de schuiven te bewegen. Het is belangrijk dat je het Input Volume niet te hoog zet, anders klinkt je audio vervormd. Spreek op normaal tot hard niveau en zet de schuif zo hoog dat het Input Level altijd net groen blijft. Je kunt ervoor kiezen om het vinkje voor Automatically adjust microphone volume aan te laten staan; zet dit echter uit als je een muziekinstrument gaat bespelen.

Zorg dat je de juiste audio-instellingen in Zoom instelt.

© PXimport

Online etiquette

03 Lessen volgen

Veel onderwijsinstellingen geven les via Zoom en ook muzieklessen kun je prima volgen via Zoom. Als je een les volgt met meerdere mensen en je wilt tijdens je les je muziekinstrument ook kunnen bespelen, dan is het slim om als deelnemer je geluid tijdelijk uit te zetten. Alleen de docent kan dan zijn of haar geluid aanzetten en jij kunt de gitaar- of piano-oefeningen meespelen zonder dat iedereen het hoort. Dit doe je heel eenvoudig door linksonder op Mute te klikken, je ziet dan meteen dat er een rode streep door de microfoon komt te staan.

Voor de beste audiokwaliteit voor instrumenten moet je een aantal opties in het instellingenmenu veranderen. Ga naar Preferences / Audio en kies achter Suppress background noise de optie Low. Deze optie staat normaal gesproken op Auto en detecteert dan alleen stemmen, maar als je een instrument goed wilt laten weergeven, is dit niet de beste optie. Klik op Advanced en zet het vinkje voor Show in-meeting option to “Enable Original Sound” from microphone aan. Dit zorgt ervoor dat deze optie tijdens een meeting linksboven in beeld zichtbaar is. Original Sound betekent dat de optimale kwaliteit van de aangesloten microfoon wordt gebruikt en dat Zoom geen audio-enhancing opties op de audio loslaat.

04 Vertraging

Als je echt samen wilt spelen, dan is dat lastig met Zoom of elke andere videobeldienst. Het grootste nadeel van werken met audiosignalen via een online meeting is namelijk dat je altijd te maken hebt met latency oftewel vertraging. Op het moment dat jij iets speelt, komt het een fractie later aan bij de ontvanger. Als iemand probeert met jou mee te spelen, komt dit vervolgens met dubbele vertraging weer bij jou terug. Met een goede internetverbinding kun je de latency zo laag mogelijk houden, maar het echte samenspeelgevoel is nooit hetzelfde als wanneer je je in dezelfde ruimte bevindt.

Wat je tijdens de coronatijd veel hebt kunnen zien, is dat muzikanten toch samen video´s maakten en deze naar sociale media uploadden. Deze filmpjes werden echter niet in realtime gemaakt, maar de video´s werden na elkaar opgenomen en later gecombineerd.

Wil je dit doen met een aantal muzikanten, weet dan dat het heel makkelijk is om een video van Zoom op te nemen. Dit doe je door onderaan op Record te drukken. Ben je klaar, dan druk je op de Stop-knop. Zodra de meeting afgelopen is, wordt de video naar mp4 geconverteerd. Handig is dat Zoom meteen de audio als apart bestand naar je videomap kopieert. Wil je de map wijzigen, dan ga je naar Preferences / Recording en klik je achter Store my recordings at op Open om een andere locatie te kiezen. Zet een vinkje voor Record a separate audio file for each participant als je later alle audiosporen nog wilt mixen.

Je kunt meetings in Zoom opnemen, waarbij je heel veel opties tot je beschikking hebt.

© PXimport

05 Randapparatuur

De interne microfoon van je laptop is leuk voor gewone gesprekken, maar als je zingt of een akoestisch instrument bespeelt, dan is een goede microfoon aan te raden. Voor een paar tientjes heb je al een usb-microfoon, die je direct op je computer aansluit. Professionele muzikanten gebruiken vaak een microfoon met xlr-aansluiting, maar deze moet je vervolgens eerst op een audio interface aansluiten die je vervolgens weer met je computer verbindt. Als je een audio interface of usb-microfoon gebruikt, dan moet je in Zoom bij Preferences / Audio onder Microphone de juiste optie selecteren.

Naast een goede microfoon is de ruimte waar je musiceert ook erg belangrijk. Voor de beste geluidskwaliteit is het slim om een kamer te gebruiken waar gordijnen hangen of waar veel meubels staan. Dit zorgt ervoor dat de ruimte niet zo hol en galmend klinkt. Wil je een elektrische gitaar opnemen, dan heb je een audio-interface nodig waar je de gitaar op aansluit.

 

© PXimport

06 Soundtrap

Er zijn allerlei opties om met andere muzikanten muziek te maken zonder dat je fysiek bij elkaar in de ruimte bent. Soundtrap is een dienst van Spotify en gericht op muzikanten en muziek-geïnteresseerden. Je hoeft niet heel veel ervaring te hebben met het daadwerkelijk spelen van een instrument, de dienst wordt namelijk geleverd met zo´n 900 gratis muziek-loops.

Meld je aan op www.soundtrap.com en klik bovenin op Studio. Kies New Project / Music en begin met het maken van een leuk deuntje. Als je geen muzikale kennis hebt, dan kies je het beste voor Browse loops. De loops waar Free onder staat, sleep je vervolgens naar je project. Als je één loop hebt toegevoegd, geeft Soundtrap zelf aan welke loops erbij kunnen passen onder Top picks for this project. Je voegt galmpjes toe, knipt en plakt bepaalde loops en kunt meerdere loops onder elkaar zetten en tegelijkertijd afspelen.

Voor Soundtrap heb je weinig muzikale kennis nodig en de app werkt in je browser.

© PXimport

07 Samenwerken

Als je een leuke track hebt gemaakt, dan kun je de track delen met andere Soundtrap-gebruikers. Klik op Save en geef je project een naam. Klik op Exit Studio om al je projecten te zien.

Zoek je voor je track bijvoorbeeld een vocalist, dan klik je op de drie bolletjes achter de naam van een project en selecteer je Collaborators. Klik op Invite en onderaan zoek je naar gebruikers; je filtert gebruikers op bijvoorbeeld muziekstijl en instrument. Uiteraard is het aan te raden om je profiel goed in te vullen, een avatar te uploaden en ervoor te zorgen dat je track goed klinkt, voordat je iemand uitnodigt.

Soundtrap is prima gratis te gebruiken, maar als je meer loops nodig hebt voor je creatieve avonturen, dan kun je upgraden naar een betaald abonnement. Voor 7,99 euro per maand heb je meer dan 5000 loops tot je beschikking en kun je bekende audio-effecten zoals autotune in je projecten gebruiken. De eerste maand is altijd gratis.

Nodig bijvoorbeeld een zanger uit om een deuntje te zingen op jouw nieuwe nummer.

© PXimport

08 Instrumenten toevoegen

Speel je zelf een instrument, dan kun je deze ook toevoegen aan je muziektrack in Soundtrap. Klik onder de sporen die je al hebt gemaakt op Add New Track en kies bijvoorbeeld voor Voice & Microphones. Omdat Soundtrap in je browser draait, moet je de browser vervolgens toestemming geven om je microfoon te mogen gebruiken. Vervolgens zie je een grote roze knop met de tekst Start Recording. Voordat je hierop drukt, moet je wel even de juiste ingang kiezen. Als je de interne microfoon van je laptop wilt gebruiken en je verder niks aan audioapparatuur op je computer hebt aangesloten, dan is deze ingang waarschijnlijk al standaard geselecteerd. Gebruik je een usb-microfoon of heb je een xlr-microfoon die je op een audio interface hebt aangesloten, dan klik je boven het paarse vlak op het selectiemenu achter Input en selecteer je het juiste apparaat. Zodra je op de opnameknop drukt, krijg je nog de melding dat je het beste een koptelefoon kunt gebruiken. Dit in verband met feedback (het piepen dat je hoort als een microfoon het luidsprekersignaal weer oppikt) dat kan optreden.

Het leuke aan Soundtrap is dat je weinig verstand hoeft te hebben van het opnemen van muziek; de app doet voor de opname zelfs even een geluidscheck en stelt dan volledig automatisch het juiste volume in. Na de opname kun je de hoeveelheid galm op je stem nog aanpassen en hoe hard je stem moet staan ten opzichte van de andere instrumenten. Wil je een ander instrument opnemen, dan klik je weer op Add New Track en kies je het juiste instrument.

Speel je zelf een instrument, dan voeg je deze in Soundtrap gemakkelijk toe aan je project.

© PXimport

09 JamKazam

JamKazam is een app die al een paar jaar uit is, maar sinds kort weer nieuw leven is ingeblazen. Met deze app kun je in realtime jammen met andere muzikanten met een lage, acceptabele latency. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en je moet inderdaad een beetje geld en tijd investeren om zonder veel vertraging te kunnen spelen, maar dan werkt het ook echt.

Allereerst is het aan te raden om een audio interface aan te schaffen waar je je instrument en een koptelefoon op aan kunt sluiten. Een audio interface zorgt voor de minste latency tussen jouw instrument en je computer, de koptelefoon heb je nodig zodat je geen feedback krijgt te horen. Daarnaast zijn je netwerkinstellingen en de snelheid van je internet van belang. Gebruik te allen tijde een ethernetverbinding, een wifiverbinding is niet stabiel genoeg om te gebruiken met JamKazam. Verder moet de algehele snelheid van je internetverbinding snel en stabiel zijn.

Met JamKazam kun je wél latency-vrij spelen, maar het vergt enige kennis van audioapparatuur en een snelle bekabelde internetverbinding.

© PXimport

Jammr

Jammr is een leuke app voor als je een jamsessie naar je woonkamer wilt halen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten