Review: Serif DrawPlus

Serif draait alweer 27 jaar mee, maar de grafische software van dit bedrijf raakt soms wat ondergesneeuwd ten opzichte van klinkende concurrenten als Adobe of Corel. Onterecht, want bij Serif heb je voor veel minder geld heel erg veelzijdige software, zoals bijvoorbeeld vectortekenpakket DrawPlus.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de volledige versie van DrawPlus kost je € 99,99. De reden dat we met dit wapenfeit openen is natuurlijk omdat zo’n bedrag een schijntje is in vergelijking met bijvoorbeeld het behoorlijk overeenkomstige CorelDRAW Graphic Suite X6, die een pittig prijskaartje heeft: € 712,81. Toegegeven: hier krijg je ook nog allerlei andere software bij, waaronder de fotobewerker PhotoPaint, Corel Capture voor het maken van screenshots, Photo- Zoom Pro 2 en meer. Tegelijkertijd is dit ook meteen een nadeel, want wát als je nou echt alleen op zoek bent naar een vectorteken-programma om illustraties, logo’s of zelfs artistieke kunstwerken mee te produceren? In dat geval zijn al deze extra programma’s overbodig, maar je betaalt er wel voor.

Een soortgelijke redenering geldt voor Adobe’s Illustrator: prachtig pakket voor professionals die dagelijks gebruik maken van alle mogelijke grafische designhoogstandjes, maar over de kosten – tegenwoordig ook nog eens in abonnementsvorm – zullen we het maar niet hebben. Zowel qua prijs als mogelijkheden is Illustrator voor de serieuze
vectortekenaar zonder layout-aspiraties simpelweg een brug te ver qua mogelijkheden. Kortom: de concurrentie biedt weliswaar veel waar voor het geld, maar tegelijkertijd blijft er bij velen hoogstwaarschijnlijk ook heel veel ongebruikt. En dat is juist weer zonde van het geld.

PDF bewerken
Vergis je niet in de mogelijkheden van Serif DrawPlus X6: het beschikt over alle gereedschappen voor het ontwerpen van vectortekeningen die je maar kunt wensen. Interessant is bijvoorbeeld de tracing-tool waarmee je in een handomdraai bitmaps omzet naar vectorformaat, dit trucje is ideaal voor bijvoorbeeld het omzetten van ge- scande lijntekeningen, logo’s en clipart, maar ook lage(re) resolutie gif’jes zijn vaak een dankbare bron voor omzetten.

Voordeel van vectortekeningen is dat ze ongestraft – dus zonder kwaliteitsverlies – zijn te schalen van microscopisch klein naar voetbalveldgroot. En als je zelf wilt gaan tekenen, dan staan vanzelfsprekend de standaardzaken als als lijnen, bogen en spiralen klaar, maar via Quick Shapes draai je je hand ook niet meer om voor het snel produceren van rechthoeken, cirkels, wijzerplaten en andere wat meer uitgebreide voorgebakken vormen. Bijzonder aantrekkelijk - ook voor zakelijke gebruikers - is de mogelijkheid om pdf-bestanden te openen én bewerken, dat scheelt alweer een specialistische tool!

Levensecht
Heel mooi zijn de penselen waarmee je ware kunstwerken creëert met een natuurlijk ogend effect van bijvoorbeeld olieverf of krijt. Je kent dit trucje wellicht vooral uit fotobewerkingssoftware, maar in een vectorpakket als DrawPlus geeft het extra veel vrijheden. Je kunt eenmaal gemaakte penseelstreken of krijtlijnen namelijk verliesvrij vergroten en verkleinen met behoud van scherpte! Hiermee is DrawPlus X6 ook geschikt voor digitale artiesten. Voor hen is de ondersteuning voor drukgevoelig tablets ook een pre, goed om te weten dus dat het pakket daar prima mee overweg kan. Praktisch is in dit geval de tool Pressure Studio waarmee je een drukgevoelige tablet snel en simpel kalibreert.

Animatie en 3D
Voor aandachtrekkende animaties, maar desnoods ook complete tekenfilms, biedt het programma de mogelijkheid om stop motion- of key frame-animaties te maken. In het eerste geval heb je de volledige artistieke vrijheid over getekende beelden, hiermee zijn dus de ‘echte’ tekenfilms te produceren. Bij key frame-animatie is de werkwijze simpeler: kies een start- en eindbeeld en vervolgens bijvoorbeeld een af te leggen pad, al dan niet voorzien van effecten als in- en uitzoomen enzovoorts. Dit wordt ook wel ‘tweening’ genoemd en is ideaal voor het snel realiseren van bewegend beeld. Denk aan invliegende teksten, logo’s en meer. Het mooie is dat je zowel kunt exporteren naar het welbekende Flash (swf), maar ook als videobestand en desnoods als animated gif-bestand. Het enige dat dit onderdeel nog zou kunnen gebruiken, is een exportmogelijkheid naar een kant-en-klare html5-animatie. Aardig is verder de mogelijkheid om objecten – waaronder tekst – in een handomdraai naar 3d te transformeren. Niet het meest belangrijke onderdeel, maar wel handig om snel even een logootje, knop of opvallende tekst te creëren. Anderzijds geldt natuurlijk dat ‘plat’ het helemaal is qua huidige designmodus, dus of je heel veel van deze optie gebruik gaat maken?

Breed inzetbaar
Wat vooral opvalt is het gebruikersgemak, ook beginners kunnen eigenlijk meteen aan de slag met het vriendelijke geheel. Ook is aan professionals gedacht, en veel van de gereedschappen zijn dan ook geheel naar eigen wens en behoefte aanpasbaar. Deze combinatie maakt DrawPlus bijvoorbeeld eveneens erg geschikt voor zakelijk gebruik en iemand met een beetje gevoel voor design maakt probleemloos strak ogende logo’s, grafieken en andere tekeningen ter ondersteuning van bijvoorbeeld een presentatie of gebruik in een rapport. En dat zonder dat je eerst een vuistdikke handleiding moet doorspitten om ook maar iets aardigs ogend voor elkaar te boksen. Ook studenten en scholieren kunnen veel plezier beleven aan het programma, zelfs technische tekeningen zijn dankzij ISO- en ANSI-sjablonen professioneel ogend en conform de standaard(en) te maken. Voor de niet ingewijden: we hebben het hier over tekenvellen met in de rechter onderhoek een blokje met informatie als naam van de tekenaar, titel, schaal en datum.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Uitstekend geschikt voor vectorontwerp - en tekenen

Veel functionaliteit

Geschikt voor beginners en gevorderden

Zeer voordelig geprijsd

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Conclusie

Wil je voor het welbekende dubbeltje op de eerste rang zitten, dan biedt DrawPlus X6 je deze kans op het gebied van alles wat met vectortekenen- én animeren te maken heeft. Op sommige onderdelen gaat het pakket zelfs een stapje verder dan de veel duurdere concurrentie, daarnaast zijn de extraatjes van Serif zoals de animaties of pdf-editor, normaliter losstaande applicaties. Enig minpuntje dat we konden ontdekken was het ontbreken van Nederlands als taal voor de gebruikersinterface....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten