Review: OxygenOS is OnePlus' matige antwoord op CyanogenMod

OnePlus heeft zijn eigen Android-ROM OxygenOS uitgebracht. Met het nieuwe besturingssysteem wil het bedrijf achter de OnePlus One de concurrentie aangaan met open source-ROMs zoals CyanogenMod. Het besturingssysteem heeft heel veel weg van CM, maar is Oxygen echt de moeite waard? We gingen aan de slag met bootladers en ROMs en zochten het uit.

OxygenOS werkt vooralsnog alleen nog op de OnePlus One, maar moet later op open source op meer toestellen beschikbaar komen. Gelukkig hebben wij hier altijd wel een OPO slingeren, dus gingen we aan de slag met het nieuwe besturingssysteem.
 

Never Settle

Het eerste dat je je afvraagt als je OxygenOS ziet, is of de installatie wel goed is gegaan. Oxygen ziet er namelijk exact hetzelfde uit als CyanogenMod, met als grote verschil een andere achtergrond waarop OnePlus' 'Never Settle'-slogan prijkt.
 

 

Google-apps

Opvallend is ook dat OxygenOS met het complete Google-pakket wordt geleverd. Dat betekent dat je GApps niet meer los hoeft te installeren tijdens het flashen van je rom, en dat is in theorie best handig. In de praktijk betekent het dat je met werkelijk alle Google-apps opgescheept zit. En dan bedoelen we écht alle, want ook Google Keep en het office-pakket met Sheets, Slides en Docs staan op de telefoon. Ook de gallerij-app is verdwenen, want die heeft plaats moeten maken voor de Photos-app van Google.

 

© PXimport


 

Slechtere camera

Grootste gemis van OxygenOS is dan ook de camera die je krijgt meegeleverd. In CM11 had Cyanogen nog één van de beste camera-apps geïnstalleerd die er überhaupt voor Android beschikbaar zijn, met RAW-afbeeldingen en veel opties en standen. In OxygenOS moet je gebruik maken van de Google Camera-app, die significant slechter is en veel minder opties biedt.

4K-video's zijn in de ROM ook weggehaald - je kunt alleen nog maar video's schieten in full HD (1920 x 1080).
 

 

Vanilla-build

Buiten dat komt OxygenOS wel lekker kaal geleverd, zonder veel bloatware-poespas die we in andere ROMs wel zien. Dat is de essentie van de software, zegt OnePlus, die het besturingssysteem zo kaal en leeg mogelijk wil houden.
 

 

Belangrijke apps ontbreken

Hoewel Oxygen erg lijkt op CyanogenMod merk je dat er een paar essentiële apps en functies zijn weggelaten. Dat is niet om het systeem beter te maken, maar omdat CyanogenMod nu eenmaal een aantal functies zelf had gemaakt.

Privacy Guard
De belangrijkste daarvan is Privacy Guard. Met die feature kun je de permissies van alle apps op je telefoon regelen. Zo kun je instellen dat apps geen toegang krijgen tot je locatie-gegevens of je adresboek. Privacy Guard was voor veel fanatieke gebruikers een belangrijke reden om CyanogenMod te gebruiken, dus de afwezigheid daarvan is een slechte zaak.
 

 

Vrijheid

De vrijheid van CyanogenMod is bij OxygenOS sowieso een stuk teruggeschroefd. Je kunt veel minder veranderen aan het uiterlijk van je telefoon. Neem als voorbeeld je accu-logo bovenin. In CyanogenMod worden er 5 manieren om de accuduur weer te geven, zoals een percentage of juist alleen icoontje. In OxygenOS kun je dat niet meer veranderen. Het is een klein, maar tekenend voorbeeld van de ROM, die in het algemeen minder 'vrij' voelt dan CyanogenMod.
 

 

Toevoegingen

Daar staat tegenover dat OnePlus wel een paar extra features mee heeft geleverd in OxygenOS.

Vingergebaren zaten al ook in CyanogenMod, maar krijgen in OxygenOS meer aandacht. Je kunt vanuit standby-stand het scherm aanzetten door te dubbeltikken. Het is nog steeds niet mogelijk om het scherm ook te ontgrendelen met een speciale code, zoals dat op LG-toestellen wel kan met de Knock Code. Buiten de dubbeltik kun je ook de camera starten door op het standby-scherm een cirkel te tekenen, en met een V-vorm activeer je de zaklamp. Al die functies zaten ook al in CyanogenMod, maar daar werd weinig gebruikt van gemaakt.

© PXimport



Apps sluiten
Ook handig is dat je nu alle openstaande apps in één keer kunt sluiten, met een speciale knop in het multitask-menu.

© PXimport



Toggles aan of uit
In het notificatiecentrum kun je ook je meestgebruikte icoontjes aan of juist uit zetten. Als je je tethering-hotspot dus nooit gebruikt, kun je die daar makkelijk verbergen.

© PXimport

 

 

Belabberde accuduur

Een groot nadeel van OxygenOS is wel dat de accuduur belabberd is. De meest recente CM12-nightly builds hadden al steeds meer last van battery drain, maar de standaard-ROM CM11 leverde op de OnePlus One een prachtige accu-duur op. In OxygenOS valt de accu-duur ook flink tegen, en er is een merkbaar verschil mar CyanogenMod te werken.
 

 

Conclusie: Installeren of niet?

OxygenOS staat nog in de kinderschoenen, maar OnePlus' eerste poging tot een eigen besturingssysteem is tot nu toe eerder een stap terug dan vooruit. Te veel essentiële functies ontbreken nog, functies die CyanogenMod op de OPO juist zo aantrekkelijk maakten. Hopelijk komt OnePlus later met nieuwe functies die wél verrassend zijn, want een knop om alle apps in één keer te sluiten is eerder een handige toevoeging dan een complete feature.

Ons advies? Probeer Oxygen als je nog een OnePlus One over hebt, of dualboot het op je toestel. Maar maak het niet je standaard-besturingssysteem.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten