Radioportals weigeren te betalen aan Buma/Stemra

Diverse radioportals die streams doorgeven van radiostations zijn in verzet gekomen tegen licenties die zij van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra moeten afsluiten. Volgens Buma/Stemra moeten ze gewoon betalen.

Anderhalf jaar na de commotie rondom de YouTube-tax probeert Buma/Stemra opnieuw een tarief op 'embedden' in te voeren, stellen de radioportals. Buma is begonnen met het versturen van facturen, maar verschillende portals weigeren te betalen. Deze portals 'embedden' streams van radiostations, meestal in samenwerking met de stations zelf, en zorgen zo voor vindbaarheid en promotie van deze stations. De wijze van embedden is dezelfde als die van YouTube-filmpjes.

10 procent van omzet is te veel

De radioportals, waaronder Radiofm.nl, Nederland.FM, Allradio.nl, Onlineradiostations.nl, Kabelradio.nl, en Stichting Webcasting Nederland, hebben afgelopen week de actiewebsite Link-vrij.nl opgetuigd, waar hun bezwaren opgesomd worden en een petitie getekend kan worden. Een tarief op embedden is een stap te ver, vinden de makers van de website. Voor twee streams moet per jaar ruim 585 euro worden betaald, en Buma/Stemra wil tien procent van de omzet van de site.

Daarnaast is, volgens de organisatie, embedden geen openbaarmaking of verveelvoudiging, zoals bedoeld in de Auteurswet en wordt met een tarief op embedden de vrijheid van informatiegaring van internetgebruikers aangetast. Kleine stations met relatief weinig luisteraars zullen namelijk, om kosten te besparen, uit radio-overzichten worden geschrapt.

Speerpunt van Teeven

Een tarief op embedden lijkt daarnaast in strijd met ‘speerpunt 3’ van Speerpuntenbrief Auteursrecht 2011 van Staatssecretaris Teeven. Daarin staat dat het bevorderen van legale vormen van muziekgebruik de illegale vormen kan tegengaan.

De zogenoemde YouTube-tax, een tarief op het embedden van een YouTube-filmpje, is destijds teruggedraaid omdat Buma/Stemra afspraken met YouTube.com kon maken. Een dergelijke oplossing bepleit Link-vrij.nl voor alle vormen van embedden.

Niets te maken met embedden

Buma/Stemra laat weten dat het betalen door radio-portals aan de auteurs van de muziek die ze laten horen niets met embedden te maken heeft. "Er is hier sprake van zogenaamd zakelijk gebruik", zegt woordvoerder Bas Erlings. "Muziek wordt gebruikt om omzet mee te genereren. De componisten/tekstschrijvers van de gebruikte muziek hebben recht op een stukje van deze omzet. Maar ook als er geen omzet of winst wordt gemaakt of verlies wordt geleden hebben zij recht op een vergoeding. Componisten en auteurs hoeven niet toe te staan dat hun muziek gratis wordt gebruikt."

In 2009 werd de tarieven voor streaming media trouwens al bekend gemaakt. Volgens Erlings klopt het dat Buma/Stemra pas sinds kort werk maakt van de regeling. De grootste site Nederland.FM bekijkt of men een rechtszaak kan beginnen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000