Dropbox wint aan populariteit, maar hoe presteert deze cloudopslagdienst in Nederland? Volgens onderzoekers van de Universiteit Twente kunnen de prestaties van Dropbox voor Nederlandse gebruikers nog worden verbeterd.

Onderzoekers van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van de Universiteit Twente hebben een uitgebreide analyse gemaakt van de dienst Dropbox, de populairste cloudopslagservice. Zij hebben onder andere gekeken naar hoe de gegevensuitwisseling werkt, hoe de gegevens worden opgeslagen en op welke locatie.

Als een gebruiker zijn bestanden versleutelt, dan blijkt dit de werking van Dropbox negatief te beïnvloeden. In dit geval moet de gebruiker langer wachten totdat zijn bestanden op de server van Dropbox staan. Daarnaast blijkt ook dat de afstand tot de locatie een belangrijke invloed heeft op de prestaties van de cloudopslagdienst.

Uit het onderzoek blijkt dat Dropbox de informatie van gebruikers opslaat op de servers van Amazon. Deze servers zijn gesitueerd aan de westkust van de Verenigde Staten. Hier worden ook de administratieve functies als hashing uitgevoerd.

Met behulp van hashing beperkt Dropbox zoveel mogelijk de uitwisseling van bestanden. Bij hashing worden de bestanden van gebruikers in stukjes gehakt en gerangschikt. Aan de hashes herkent Dropbox of een bestand, of een deel daarvan, is opgeslagen. Zo ja, dan wordt het bestand niet voor een tweede keer verstuurd.

Om efficiënt met hashes te kunnen werken, moet de Dropbox-gebruiker zijn bestanden niet versleutelen. Als de gebruiker dit toch doet, dan werkt Dropbox volgens de onderzoekers een stuk trager.

Daarnaast is de fysieke afstand tot de servers waar de data is opgeslagen is een belangrijke factor voor de prestaties van Dropbox. Hoewel Amazon wereldwijd servers heeft staan, gebruikt Dropbox alleen de servers aan de Amerikaanse westkust. In combinatie met de hashingoperatie kan dit leiden tot een flinke daling in de performance van Dropbox, melden de onderzoekers.

Vandaag presenteren de onderzoekers hun bevindingen op de Internet Measurement Conference in het Amerikaanse Boston. De paper ‘Inside dropbox: understanding personal cloud storage services’ kan op verzoek worden opgestuurd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000