Plaknotities: post-it op de computer

© PXimport

Plaknotities: post-it op de computer

Geplaatst: 12 november 2021 - 13:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:13

Dirk Schoofs

Heel af en toe zie je nog gele post-it-blaadjes tegen de zijkant van een computerscherm plakken. En er doen heel wat to-do-apps de ronde om dingen niet te vergeten. Maar natuurlijk is er het digitaal alternatief: Plaknotities. En hoewel die app een beetje ouderwets aanvoelt, kunnen die virtuele post-its meer dan wat de meeste mensen denken.

Kom je iets tegen dat je wilt onthouden dan leg je dat graag vast in de digitale variant van de bekende gekleurde Post-it-klevertjes. Plaknotities is zo’n app die mensen door herkenning van het papieren kattenbelletje in een oogopslag begrijpen, maar daardoor missen ze soms een aantal onderliggende functies die het leven gemakkelijker maken.

Opmaken

Plaknotities is voorgeïnstalleerd in het systeem. Je typt in het Start-menu de zoekopdracht Plaknotities en daar verschijnt de vertrouwde tool met onderaan de basisknoppen. Hiermee kun je tekst vet, cursief, onderlijnd en doorstreept opmaken. Daarnaast staat de knop om de opsommingstekens in- en uit te schakelen. En de laatste knop dient om een afbeelding in de notitie toe te voegen. Via het menu met de drie puntjes in de rechterbovenhoek kun je de notitie verwijderen of de lijst met alle notities bekijken. En met het pluspictogram in de linkerbovenhoek maak je een nieuwe plaknotitie. Dubbelklik op de balk van een notitie om die te maximaliseren, herhaal dit om de notitie te minimaliseren.

 

© PXimport

Sneltoetsen

 

© PXimport

Aan taakbalk

Als er een programma is waarbij we aanraden om het vast te maken in de taakbalk dan is het Plaknotities. Op die manier heb je het altijd binnen handbereik. Heb je het programma geopend, dan klik je met de rechtermuisknop op het pictogram in de taakbalk en kies je Aan taakbalk vastmaken. Vanaf daar open en verberg je alle notities met de rechtermuisknop en maak je snel een nieuwe notitie. Vanuit de taakbalk ga je ook sneller naar de instellingen van het programma. Anders moet je eerst vanuit een geopende plaknotitie naar de lijst met plaknotities gaan om daar in de rechterbovenhoek de instellingen te vinden.

 

© PXimport

Lijst met notities

Als je een notitie sluit door op het kruisje in de rechterbovenhoek te klikken, verdwijnt die van het bureaublad, maar blijft beschikbaar in de notitielijst. De notitielijst bevat elk kattenbelletje dat je ooit hebt gemaakt en dat je nog niet definitief hebt verwijderd. Een ingeklapte notitie kun je terug op het bureaublad brengen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Notitie openen te selecteren. Op dezelfde manier kun je de opdracht Notitie verwijderen kiezen. De lijst heeft een handig zoekveld om snel een specifieke notitie te vinden, zelfs al heb je onoverzichtelijk veel plaknotities. Je begint gewoon te typen en in het overzicht verschijnen dan de plaknotities die aan de zoekwoorden voldoen. De gerelateerde notities schuiven meteen omhoog. Je hoeft dus niet op Enter te drukken.

 

© PXimport

Op een apart bureaublad

Wanneer je een nieuwe plaknotitie maakt, verschijnt die naast de vorige notities. Je past het formaat aan door op de rand van de notities te klikken en deze te slepen. Je kunt ook notities stapelen om ruimte op het bureaublad te besparen. Het is niet mogelijk om Plaknotities boven alle andere toepassingen bij te houden. Als je een schoon bureaublad wilt dan kun je een volledige aparte plaknotitie-desktop maken. Hiervoor druk je op Windows-toets+Tab om Windows 10 Taakweergave te openen en virtuele bureaubladen te maken. Vervolgens klik je op Nieuw bureaublad bovenaan het scherm. Door memo’s op het tweede bureaublad te slepen voorkom je dat de hoofdwerkruimte rommelig oogt. Wanneer je klaar bent, druk je terug op Windows-toets+Tab en selecteer je het eerste bureaublad. Met de sneltoets Ctrl+Windows-toets+PijltjeLinks en Ctrl+Windows-toets+PijltjeRechts schakel je eenvoudig tussen de desktops.

 

© PXimport

Inzichten

In de notitielijst staat rechtsboven het tandwielpictogram om naar de Instellingen te gaan. Daar kun je Inzichten inschakelen. Normaal is deze functie ingeschakeld, maar als je wilt voorkomen dat Microsoft meeleest met je notities kun je dit uitschakelen. Door Inzichten worden e-mailadressen en webadressen automatisch blauw en dus aanklikbaar gemaakt. Als je achter zo’n adres klikt, zal er een balkje onderaan de memo verschijnen met het mailadres of het webadres, en de vraag of Plaknotities de koppeling mag openen. De optie Bevestigen voor verwijderen zorgt voor een pop-upbevestiging wanneer je een notitie verwijdert. Op die manier vermijd je dat je per ongeluk plaknotities wist. Bij Kleur kies je het kleurschema (licht, donker of mijn Windows-modus) dat bij je algemene Windows-thema past.

 

© PXimport

Kleur

Klik op de drie puntjes aan de rechterkant om de kleur van een notitie te wijzigen. De kleurtjes maken de aantekeningen niet alleen mooier, je gebruikt ze ook om de categorie van de notitie te herkennen. Zo kies je bijvoorbeeld gele notities voor professionele memo’s, roze voor privédingen en blauw voor financiële herinneringen. De app ondersteunt ook touchscreens en tekentablets. Voel je dus vrij om op een notitie te schrijven of te tekenen zoals je op normaal papier zou doen. Elke notitie kan ofwel getypte tekst bevatten of iets dat met de pen of stylus getekend is. Een combinatie van beide kan niet.

 

© PXimport

Delen

Plaknotities worden nog handiger als je ze deelt met alle apparaten die je gebruikt. Om memo’s te synchroniseren met andere Windows 10-computers hoef je alleen maar op beide computers in te loggen met hetzelfde Microsoft-account. Dat geldt ook voor je mobieltje, Android of iPhone. Installeer de mobiele versie van Microsoft OneNote. Als je de app opent zie je rechts onderaan de knop Plaknotities. Alles wat je hier toevoegt, verwijdert of bewerkt, wordt gesynchroniseerd met de notities op het bureaublad van je desktop. Dit is bijvoorbeeld superhandig om een taken- of boodschappenlijstje thuis te maken en dan onderweg op je mobieltje mee te nemen.

Herstellen

Als je er even niet met je hoofd bij bent, is het mogelijk dat je per ongeluk een notitie verwijdert. Je kunt dit gelukkig nog wel herstellen via een nogal ongebruikelijke weg. Je herstelt een plaknotities niet in het programma zelf, maar online in www.outlook.live.com. Daar moet je uiteraard alweer aanmelden met je Microsoft-account. In het linker menu kijk je in de groep Verwijderde items en daar zitten niet alleen de verwijderde e-mailberichten maar ook de verwijderde memo’s. Bovenaan lees je dat de items in deze map over dertig dagen worden gewist. Selecteer de notities die je wilt repareren, klik er met de rechtermuisknop op en kies daarna Herstellen. De herstelde plaknotities verschijnen nog niet automatisch op het bureaublad. Daarvoor moet je de app Plaknotities eerst afsluiten en opnieuw openen. Ga vervolgens naar de Lijst met notities en daar krijg je wel alle herstelde notities te zien. Dubbelklik op de notities zodat ze opnieuw op het bureaublad verschijnen. Als dat niet gebeurt, ga je over op plan B.

 

© PXimport

Plan B: Synchroniseren

De verwijderde notities worden vanuit de cloud hersteld en dit kan eventjes duren. Als je geen geduld hebt om hierop te wachten dan kun je het herstelproces een duwtje in de rug geven. Ga naar de Lijst met notities en klik op het tandwieltje rechtsboven. Daar zie je de optie Synchroniseren staan. Klik op deze knop zodat de app de herstelde notities uit de cloud haalt. Nu kun je teruggaan naar het overzicht en dan zouden alle notities terug op hun plaats moeten staan.

 

© PXimport

Automatisch opstarten

Als je wilt dat de plaknotities zichtbaar blijven als je de volgende keer opstart, dan laat je ze gewoon openstaan bij het afsluiten van de pc. Als je ze met Taakweergave op een virtueel bureaublad hebt geplaatst dan staan ze trouwens nooit in de weg. En natuurlijk is het mogelijk om de app toe te voegen aan de applicaties die samen met het systeem opstarten. Eerst maak je daarvoor een snelkoppeling van de app. Zoek de applicatie in het menu Start en sleep het pictogram op het bureaublad. Hierdoor zal het systeem automatisch een snelkoppeling maken. Vervolgens typ je in het zoekvlak bij Start de tekst %programdata%. De zoekfunctie toont een bestandsmap. Klik op Openen en ga verder in de map ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma’s\Opstarten of

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp. Sleep daar de snelkoppeling in en klaar.

 

© PXimport

Back-up

De meest voor de hand liggende en efficiënte manier om een back-up te maken van jouw plaknotities is met de ingebouwde synchronisatie van de app. Zorg dat je aangemeld bent bij Windows 10 met een actief Microsoft-account. Open de notities en synchroniseer. Er bestaat ook een meer ingewikkelde manier waarbij je een kopie maakt van de SQLite-databasebestanden. Je kunt de bestanden voor bewaring kopiëren naar elke andere map, externe schijf of online opslagservice. Open C:\Users\dirk\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftStickyNotes_8wekyb3d8bbwe\LocalState en kopieer de drie bestanden: plum.sqlite, plum.sqlite-shm en plum.sqlite-wal . Plak deze op een veilige plaats. Als je deze drie later terug op hun locatie plaatst, beschik je weer over je vertrouwde notities op dezelfde computer of op een andere Windows 10-pc.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten