Podcast over tech: IT voor Nederland

© PXimport

Podcast over tech: IT voor Nederland

Geplaatst: 10 maart 2022 - 08:12

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Rens Blom

Zoek je als IT’er een podcast over tech met diepgang? Dan is het een goed idee om IT voor Nederland eens op te zetten. Deze podcastserie laat IT’ers met uiteenlopende banen aan het woord. Zowel over hun werk als over hun motivatie en doelen. Dat levert boeiende gesprekken op.

IT voor Nederland is een gratis podcastserie met gasten die zich hard maken voor de BV Nederland, althans zo luidt de beschrijving. Nadat ik een paar afleveringen heb beluisterd, snap ik die uitleg. Elke podcast heeft één interviewer en één gast, veelal werkzaam bij een overheidsinstantie, zorgorganisatie of start-up. Het zijn mensen die elke dag met technologie bezig zijn, meestal in functies die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Juist daarom is het interessant om deze gasten drie kwartier tot een uur te horen vertellen over wat hun werk inhoudt, waarom ze het zo leuk vinden en wat hen soms stoort. Want geen enkele baan is perfect, zo maakt ook IT voor Nederland duidelijk. Het is fijn om mensen uit de praktijk genuanceerd over hun dagelijkse werkzaamheden te horen vertellen, in plaats van af te moeten gaan op de oppervlakkige verhalen van recruiters en louter positieve vacatureteksten. De interviewer van IT voor Nederland is kundig en stelt goede, verschillende vragen die je verwacht en die net wat anders zijn.

Mix van gasten

Ook de gasten in de podcastserie zijn een goede mix van echte IT’ers en mensen met technische kennis in andere functies. Zo kun je onder meer luisteren naar een gesprek met een fullstack developer bij de Nationale Politie, een docent Data Science & Engineering en een cybersecurityspecialist bij de Koninklijke Marechaussee. Zelf vind ik het interview met Bart Groothuis, voormalig hoofd Cyber Defensie en nu Europarlementariër, heel boeiend. Maar misschien vind jij het gesprek met een freelance frontend developer wel veel interessanter. Er is genoeg variatie, al zou ik in de toekomst graag meer mensen van buiten de overheid willen horen.

 

© PXimport

Opnamekwaliteit

Het voornaamste aandachtspunt van de podcastserie vind ik de wisselende opnamekwaliteit. In sommige afleveringen is de gast zacht en daardoor minder goed verstaanbaar, alsof hij inbelt via een matige verbinding. Het contrast met de interviewer die juist goed verstaanbaar is, is groot. Dat maakt dat ik aandachtiger moet luisteren dan wenselijk. Hopelijk kunnen de makers de opnamekwaliteit verbeteren.

Praktische info

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten