PlayStation/Xbox-hacker krijgt voorwaardelijke celstraf

Een 17-jarige hacker die tijdens de afgelopen kerstperiode de online netwerken van PlayStation en Xbox platlegde met zijn groep LizardSquad, heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van twee jaar.

Julius Kivimaki is veroordeeld voor maar liefst 50.700 verschillende cybermisdaden, waaronder ook 'swatting' en 'doxxing.' Bij laatsgenoemde worden persoonlijke gegevens als creditcardinformatie en telefoonnummers gestolen en online gezet.  

Toch hoeft Kivimaki niet de cel in - tenzij hij binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat. De rechter geeft de jonge hacker juist een kans zijn leven te beteren. Daarbij is hem opgelegd dat hij zich actief moet uitspreken tégen hacken en zo andere jongeren op andere gedachten moet brengen.

Kerst

Doordat Lizard Squad het PlayStation Netwerk en Xbox Live platlegden tijdens de kersperiode van 2014, konden veel gamers niet online spelen. Er zijn verder echter geen gegevens gestolen.

Naar eigen zeggen deed Kivimaki dit om aan te tonen hoe bar het gesteld was met de beveiliging van beide diensten. Online staat Lizard Squad echter ook bekend als een groep die 'voor de lol' hackt en daar graag over opschept.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000