Parted Magic - Gereedschapset voor je harde schijf

© PXimport

Parted Magic - Gereedschapset voor je harde schijf

Geplaatst: 3 oktober 2014 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Edmond Varwijk

Parted Magic is een verzameling hulpprogramma's voor het opdelen, klonen, herstellen en wissen van de harde schijf. Het was altijd freeware maar het programma is nu nog alleen tegen betaling verkrijgbaar. De vijf dollar die Parted Magic kost is echter moeilijk beter te besteden.

In noodsituaties kijken Windows-gebruikers al snel met een jaloerse blik naar gebruikers van 'dat andere besturingssysteem'. Linux-gebruikers kunnen voor onderhoud en herstel van hun pc putten uit een schier oneindige verzameling hulpprogramma's die ook nog eens vrijwel allemaal gratis zijn. Windows-gebruikers niet. Windows biedt vaak slechts een wizard voor wat basaal onderhoud en herstel en voor al het overige moet betaald worden.

Parted Magic is een speciale Linux-distributie vol Linux-hulpprogramma's die allemaal ook overweg kunnen met Windows-schijfindelingen FAT16, FAT32 en NTFS. Zet Parted Magic op een cd of usb-stick, start de pc ermee op en ineens kunnen alle tools van Parted Magic ook in combinatie met een Windows-pc worden gebruikt.

 

© PXimport

Parted Magic Mount koppelt lokale media voor bijvoorbeeld bestandsbeheer.

De belangrijkste onderdelen van Parted Magic zijn GParted voor het indelen van een harde schijf, Clonezilla voor het maken van een image van een harde schijf en Testdisk en DDRescue voor data- en schijfherstel. Daarnaast zijn er nog tal van aanvullende hulpprogramma's zoals Remmina en VNC om de pc op afstand over te nemen, TrueCrypt voor schijfversleuteling, PCManFM voor bestandsbeheer en ClamAV om de pc op malware te controleren.

Tevens kun je met Parted Magic Mount harde schijven cd's en dvd's koppelen en Parted Magic Erase Disk inzetten om alle data op een schijf onherstelbaar te verwijderen. De laatste twee zijn (deels) eigen ontwikkelingen van Patrick Verner, de eigenaar van Parted Magic.

 

© PXimport

Dataherstel met PhotoRec, een van de programma's voor het herstellen van verwijderde bestanden.

Geen freeware meer

Parted Magic was altijd freeware maar sinds Verner zijn baan verloor en hij al zijn tijd stopt in het verder ontwikkelen van Parted Magic, vraagt hij vijf dollar voor een download of 50 dollar voor een jaarabonnement (waarbij je dus ook alle updates ongelimiteerd kunt downloaden). De lage prijs maakt het aantrekkelijk om Parted Magic te kopen voordat je de tools echt nodig hebt, zodat je eerst wat kunt oefenen.

 

© PXimport

Niet alle programma's uit Parted Magic beschikken over een echte grafische interface.

Dat laatste is zeker aan te bevelen omdat veel van de hulpprogramma's geen grafische interface hebben, Engelstalig zijn én doordat het opstarten van de pc met een Linux-cd de bescherming van jouw pc en gegevens door Windows buiten werking zet. Je moet dus wel goed weten wat je doet.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Functionaliteit

Prijs

Geen installatie

Laadt in geheugen

Deels Nederlands

Minpunten

Vereist oefening

Documentatie

Gebruiksgemak[/plusmin]

Conclusie

Parted Magic 2014\_06\_10 ------------------------- **Prijs**: $ 4,99 (Ca. € 3,80) **Taal**: Nederlands **OS**: Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 Linux **Website**: [www.partedmagic.com](http://www.partedmagic.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten