Vandaag 25 jaar geleden, oftewel op 2 april 1987, lanceerde IBM samen met partner Microsoft een revolutionair nieuw besturingssysteem. OS/2 zou hét besturingssysteem van de pc-markt moeten worden. 25 jaar later is duidelijk dat IBM's plannen iets te ambitieus waren, al bestaat OS/2 nog wel degelijk.

IBM ontwikkelde destijds met Microsoft de eerste versie van OS/2, een grafisch besturingssysteem dat kon multitasken en rechtermuiskliks ondersteunde. Microsoft bouwde ook nog mee aan een tweede versie van OS/2 (uniek omdat het volledig 32-bit was), maar haakte al snel af toen het eigen Windows steeds dominanter begon te worden. Een derde versie van OS/2 (Warp) in 1994 markeerde een laatste poging van IBM om het besturingssysteem populair te maken, maar onder druk van concurrent Windows 95 en een gebrek aan serieuze ondersteuning door ontwikkelaars bezweek Warp uiteindelijk.

IBM heeft OS/2 nog een tijd lang doorontwikkeld; zonder veel fanfare is er in 1996 nog een OS/2 v4.0 gekomen. Pas in 2006 heeft IBM de stekker helemaal uit het besturingssysteem getrokken. OS/2 leeft overigens nog steeds door, maar dan onder de naam eComStation. Wie zich hierover verbaast: er zijn nog veel systemen te vinden die al jarenlang stabiel op OS/2 draaien, zeker in de transport- en financiële sector. Voorlopig mogen we OS/2 dus ook echt nog niet dood verklaren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten