Opslag uitbreiden met usb-c-accessoires

Opslag uitbreiden met usb-c-accessoires

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 juni 2020 - 05:59

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Maikel Dijkhuizen

Wil je je opslag uitbreiden maar heb je enkel een usb-c-poort hiervoor ter beschikking? Op moderne laptops kan dat zomaar eens voorkomen. Met de voorbeelden in dit artikel zorg je toch voor de extra schijfruimte die je zoekt.

LaCie Rugged SSD Pro

Ben je op zoek naar een snelle externe datadrager die wel een stootje kan verdragen? LaCie voorziet zijn Rugged SSD Pro-serie van een robuuste behuizing met IP67-certificering. Daarmee is het opslagstation beschermd tegen regen, stof en valschade tot een hoogte van drie meter. Rijdt er een voertuig van maximaal twee ton over het apparaatje, dan leidt dat volgens de fabrikant nog steeds niet tot schade aan de ingebouwde nvme-ssd. Kortom, ideaal gereedschap voor personen die vaak onderweg zijn en betrouwbare dataopslag nodig hebben, zoals fotografen en filmmakers.

Deze externe ssd meet 6,5 × 9,8 × 1,7 centimeter en weegt slechts 100 gram, waardoor je het usb-c-accessoire gemakkelijk meeneemt. Onder de motorkap huist er een FireCuda nvme-ssd van Seagate van 1 of 2 TB met een opgegeven overdrachtssnelheid van 2800 MB/s. De Rugged SSD Pro ondersteunt via de usb-c-connector twee protocollen, namelijk thunderbolt 3 en usb 3.1. LaCie levert een thunderbolt3-kabel en back-upsoftware mee. Houd wel rekening met een stevig prijskaartje. De adviesprijzen voor de 1TB- en 2TB-versie bedragen respectievelijk 479,99 en 829,99 euro. Sommige (web)winkels verkopen dit product overigens iets onder de adviesprijs.

Verbatim Store ‘n’ Go SSD

Er verschijnen steeds meer betaalbare externe ssd’s met een usb-c-aansluiting. Neem bijvoorbeeld de Store ‘n’ Go SSD van Verbatim. Wie goed zoekt schaft voor minder dan zestig euro deze opslagdrager met een capaciteit van 240 GB aan. Voor de 480GB-versie komen daar nog zo’n drie tientjes bij. Vermoedelijk uit kostenoverwegingen koos de fabrikant ervoor om louter het usb3.1-protocol van de eerste generatie te implementeren. De opgegeven overdrachtssnelheid ligt op maximaal 5 Gbit/s, al zullen gebruikers dat in de praktijk niet zo snel halen.

De kunststof behuizing biedt plek aan een conventionele ssd van 2,5 inch en meet 11,9 × 8,1 × 0,7 centimeter. Het gewicht is 98 gram. Verbatim levert een verloopkabel mee, zodat je deze datadrager ook op apparaten zonder usb-c-poort kunt aansluiten. Verder bevat het product back-upsoftware van Nero. De fabrikant ontwikkelt overigens ook externe ssd’s met een ingebouwd toetsenblok voor wachtwoordinvoer. Dit product gebruikt aes 256-bit-encryptie en is uitsluitend in een opslagcapaciteit van 256 GB verkrijgbaar.

SanDisk Ultra Dual Drive

Kort na de introductie van usb-c besloot moederbedrijf Western Digital om geschikte usb-sticks te ontwikkelen. De SanDisk Ultra Dual Drive is dan ook al enige tijd op de markt, maar deze laagdrempelige opslagdrager is nog steeds bij zo’n beetje iedere (online) elektronicawinkel te koop. Zoals de productnaam al min of meer prijsgeeft, bevat het product twee connectoren. Via een schuifje bepalen gebruikers of ze de usb-c- of usb-a-poort willen gebruiken. De usb-c-connector ondersteunt de usb3.1-standaard, waarbij er volgens de fabrikant een overdrachtssnelheid geldt van 150 MB/s. Vanwege de dubbele aansluiting is deze usb-stick met 3,8 × 2 × 0,9 centimeter iets forser dan veel reguliere usb-sticks.

Je gebruikt deze Ultra Dual Drive optioneel met de SanDisk Memory Zone-app voor Android. Hiermee stel je bestanden van een smartphone of tablet veilig. Geïnteresseerden hebben keuze tussen een usb-stick met 16, 32, 64, 128 en 256 GB opslagcapaciteit. De goedkoopste versie vind je bij diverse webshops voor zo’n vijftien euro. Wens je een Ultra Dual Drive met de grootste opslagcapaciteit? Dit exemplaar is in tegenstelling tot de andere producten niet overal te vinden, al zijn er wel enkele verkoopadressen. Hiervoor betaal je ongeveer 45 euro.

G-Technology G-Drive Mobile USB-C

Als je een externe schijf met flink wat capaciteit zoekt, is ssd-opslag lang niet de voordeligste keuze. Er bestaan gelukkig ook externe opslagdragers met een usb-c-aansluiting waarin een ‘ouderwetse’ 2,5inch-schijf is verwerkt. Onder de vleugels van moederbedrijf Western Digital ontwikkelt G-Technology geschikte producten. Zo heb je met de G-Drive Mobile keuze tussen 1, 2 en 4 TB opslag. De adviesprijzen bedragen hiervan respectievelijk 85,90, 107,90 en 156,90 euro. Potentiële kopers hebben keuze uit drie kleurstellingen, namelijk grijs, zilver en goud. Vanwege de aluminium behuizing oogt het design behoorlijk stijlvol. De afmetingen vallen met 10,9 × 8,2 × 1 centimeter erg mee.

De opgegeven overdrachtssnelheid van de ingebouwde 72000rpm-schijf is 140 MB/s voor de 1TB- en 2TB-versie. Het 4TB-model is met 136 MB/s iets trager. Fijn is dat de aanwezige usb-c-poort compatibel is met thunderbolt 3, waardoor bezitters van een recente MacBook bijvoorbeeld prima met deze externe schijf uit de voeten kunnen. Niet voor niets heeft Apple dit G-Technology-product binnen zijn eigen webwinkel opgenomen. Overigens ondersteunt deze G-Drive Mobile ook de breed gedragen usb3.1-standaard. Vanuit de doos is de schijf geformatteerd met het hfs-bestandssysteem voor macOS, maar je kunt de opslagdrager natuurlijk ook naar een bestandssysteem voor Windows of Linux formatteren.

Ewent EW7075

Heb je nog ergens een losse ssd of 2,5inch-schijf liggen en wil je hiervan de inhoud bekijken? Dankzij deze sata-adapterkabel van Ewent hoef je geen harde schijf binnen een systeemkast te monteren. De EW7075 bevat een usb-c-connector voor koppeling met een pc of laptop. Verder heeft de behuizing een sata-aansluiting waaraan je de opslagdrager kunt vastklikken. Het product ondersteunt de usb3.1-standaard met een theoretische overdrachtssnelheid van 5 Gbit/s, al werkt dit apparaat ook moeiteloos met eerdere usb-standaarden.

Verder ondersteunt de adapterkabel het zogeheten USB Attached SCSI Protocol voor snelle dataoverdracht. Voeding komt via dezelfde usb-c-poort binnen, waarbij een blauwe indicator de verbinding bevestigt. De EW7075 kost ongeveer vijftien euro en is een laagdrempelige oplossing voor datamigratie, klonen en back-updoeleinden. Jammer is wel dat de vastgemonteerde usb-c-kabel nogal kort is, wat met name bij desktops onder een bureau tot onpraktische taferelen leidt. Netjes is dat het Nederlandse merk vijf jaar garantie op dit product geeft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000