Opera GX is een browser puur voor gamers

Opera GX is een browser puur voor gamers

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 juni 2022 - 08:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Toon van Daele

De browser Opera is niet zo bekend. Ten onrechte, want de makers brengen vaak functies uit die je naderhand ook bij andere browsers aantreft. Enige tijd geleden hebben ze een editie op de markt gezet die voor een intensere ‘Gaming eXperience’ moet zorgen: Opera GX.

Het komt wat vreemd over: een browser gericht op gamers. Maar wie dacht dat het de bedoeling is met deze browser te gamen, zit verkeerd. Het echte doel is tweeledig: enerzijds de gamer van actuele en nuttige game-informatie voorzien, anderzijds de systeembronnen van de browser beperken om zo meer power aan je games te geven. Met wat goede wil kun je zelfs een derde doel ontwaren: gebruikers sneller in hun ‘game-vibe’ brengen.

Sfeer en informatie

Dit laatste tracht de browser te bereiken door je uit een dozijn blitse thema’s te laten kiezen, met ledkleuren en wallpapers die zo uit een game lijken te komen. Je kunt de browser zelfs achtergrondmuziek laten afspelen op het ritme van je browseractiviteiten. Kortom, je komt meteen in de stemming om een potje te gamen.

Maar de ‘GX’ staat voor meer. Vanuit een speciale ‘GX Corner’ krijg je allerlei actuele informatie aangereikt, waaronder een releasekalender voor games, zowel voor pc, PlayStation, Xbox, Mac, VR als Stadia (mobiele games en Nintendo Switch ontbreken vooralsnog). 

Houd er rekening mee dat er af en toe promotionele boodschappen opduiken. Verder bepaal je zelf welke sociale media en gamekanalen je met een druk op de knop in een afzonderlijk venster wilt oproepen. Dat gaat van Facebook Messenger en Twitter tot Discord, CryptoWallet en Twitch.

Afknijpen

Een tweede onderdeel van deze gamebrowser (GX Control genoemd) focust zich op het vrijmaken van systeembronnen wanneer je tijdens het gamen Opera GX wilt openhouden.

Je kunt namelijk via een schuifbalk of een uitklapmenu aangeven hoeveel werkgeheugen, cpu en netwerkbandbreedte je maximaal door de browser wilt laten gebruiken, zodat je er zeker van bent dat de gebruikte systeembronnen geen optimale game-ervaring in de weg staan. Het is natuurlijk nog de vraag in hoeverre dat een merkbaar verschil zal maken.

Conclusie

Opera GX is helemaal geënt op de browser Opera en dat is als compliment bedoeld. De doelgroep: fervente gamers die tijdens het gamen ook hun browser willen blijven gebruiken.

7,0

ONS OORDEEL

Opera GX

Pluspunten

Geënt op degelijke browser Opera

Veel informatie over gaming

Afknijpen van diverse systeembronnen

Minpunten

(Al te) felle kleurenthema’s

Beperkt nut

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows, Android, iOS **Website** [www.opera.com/gx](https://www.opera.com/gx)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000