In de vorige miniworkshop gingen we aan de slag met KeePass. In deze miniworkshop behandelen we enkele handige plug-ins voor het programma om er nog beter gebruik van te kunnen maken.

Als eerste is het nuttig om KeePass te laten integreren met je webbrowser. Voor Firefox raden we hiervoor KeeFox aan en voor Chrome chromeIPass. Je kunt deze extensies vinden door er even op te zoeken op Mozilla Add-ons respectievelijk de Chrome Webstore.

Nadat de Firefox-add-on is geïnstalleerd, moet je Firefox even opnieuw starten. KeeFox opent automatisch en moet achteraf even een helper installeren, waarna KeePass wordt gestart en deze een wachtwoord toont. Dit wachtwoord in het rood moet je vervolgens in KeeFox invullen om de extensie toe te laten tot KeePass. Dat hoef je maar een keer te doen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan zal KeeFox elke keer als je je aanmeldt op een website, je nu vragen om de inloggegevens op te slaan. Ook vult KeeFox inloggegevens automatisch in op websites.

Een andere handige plug-in is de Password Counter. Deze plug-in laat bij een item zien hoe vaak je dat wachtwoord ook bij andere aanmeldgegevens gebruikt. Dat is belangrijk, omdat je beter niet te veel van dezelfde wachtwoorden gebruikt. Je downloadt de KeePass Password Counter vanaf SourceForge. Je installeert de plug-in door het bestand te plaatsen in de map C:\Program Files (x86)\KeePass Password Safe 2. Het is daarna even nodig om KeePass opnieuw te starten. Om nu te zien welke items dezelfde wachtwoorden gebruiken, open je een item en klik je op de knop naast Kwaliteit en kies je voor List entries with same password.

Ook nuttig is de Readable Passphrase Generator die te downloaden is vanaf readablepassphrase.codeplex.com. Deze plug-in genereert Engelse zinnen als wachtwoord, die een stuk makkelijker zijn te onthouden dan willekeurige letters en tekens, mocht je het toch nog handig vinden soms een wachtwoord te onthouden. Na de installatie vind je Passphrase Generator door te dubbelklikken op een item met inloggegevens, op de knop te klikken om een wachtwoord te genereren en te klikken op Wachtwoord generator openen. Ga dan naar Genereer volgens een apart algoritme op het tabblad Instellingen en kies daar Readable Passphrase Generator uit de lijst. Er wordt nu een wachtwoordzin gegenereerd.

Voor cloudsynchronisatie is de plug-in KeePassOneDriveSync handig die synchroniseert met OneDrive. Je downloadt de plug-in vanaf deze GitHub-repo. Download vervolgens het bestand KeeOneDriveSync.plgx en plaats dat in de KeePass-map. Nadat je dat gedaan hebt, verschijnt na het openen van KeePass de melding om in te loggen met OneDrive. Kies voor Yes en klik op OK, log in met je OneDrive-gegevens en geef in het dialoog de plug-in toegang om bestanden weg te schrijven in je KeePass-account. Je kunt nu een pad invullen waar de KeePass-database opgeslagen moet worden, als je dat bijvoorbeeld in een speciale map wilt hebben. Klik op OK om de keuze te bevestigen. Nu wordt KeePass met je OneDrive gesynchroniseerd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000