Netflix-alternatief komt naar Nederland

© PXimport

Netflix-alternatief komt naar Nederland

Geplaatst: 31 oktober 2011 - 12:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

De Nederlandse mediabranche wil Hollywoods Netflix-alternatief Ultraviolet aanbieden in Nederland. Het onderzoekt nu hoe dat moet. Die filmdienst streamt gekochte films naar media-apparaten.

De Dutch Media Hub (DMH), een overkoepelende organisatie voor audiovisuele bedrijven, coördineert een nu lopend onderzoek naar Ultraviolet voor Nederland. De mediabranche wil achterhalen of Nederlandse consumenten én winkels zitten te wachten op de clouddienst voor streaming films.

DMH verwacht dat Ultraviolet er uiteindelijk wel van komt. Het is nog de vraag in welke vorm dat dan zal zijn. Ultraviolet is een initiatief van de grote Hollywood-filmstudio's, maar zet fysieke media en de verkopers daarvan niet buiten spel.

Online-films even duur?

Rosalie Weijers (projectmanager DMH): "Ultraviolet biedt gebruikers de mogelijkheid om gekochte films en series online vanuit de cloud te bekijken. Fysieke dvd's en Blu-rays zijn daarvoor voorzien van een code waarmee gebruikers kunnen inloggen op de site van Ultraviolet. De klant heeft de film naast fysiek dan ook digitaal beschikbaar en kan hem naar al zijn media-apparaten streamen."

Gebruikers kunnen ook alleen online-films kopen. Of deze digitale kopieën goedkoper zijn dan hun fysieke tegenhangers valt nog te bezien. "Het is mogelijk dat de online-video's even duur zijn als een dvd in de winkel. Dat blijft de keuze van de retailers. Bij VOD (Video-On-Demand) zie je dat de prijzen ook even hoog zijn als een film bij een videotheek huren."

Aankopen gewatermerkt

Ultraviolet biedt gebruikers volgens Weijers een alternatief voor piraterij. "De filmindustrie hoopt dat hiermee illegaal downloaden minder nodig is vanwege het gemak van het streamen naar media-apparaten en de online opslag. Illegaal downloaden zal daarnaast ook minder snel gebeuren, omdat zulke kopieën niet ideaal zijn." Sommige illegaal gekopieerde films zijn bijvoorbeeld bioscoopopnames van mindere kwaliteit, andere zijn voorzien van slechte of onvolledige ondertitels.

Weijers is niet bang dat consumenten hun online gekochte films vervolgens illegaal gaan aanbieden via torrentsites en nieuwsgroepen. "Eén van onze partners, Civolution, voorziet de films van watermerken en fingerprints, waarmee de dader van piraterij herleidbaar is." Weijers kan niet aangeven welke sancties staan op het illegaal verspreiden van een film die is gekocht bij Ultraviolet.

Retailers makkelijk maken

Het technische gedeelte van het onderzoek is afgerond, waarin is gekeken hoe het retailers zo makkelijk mogelijk gemaakt kan worden. "Consumenten moet een film in hun auto, portable dvd-speler of tv kunnen afspelen. Een retailer moet geen omkijken hebben naar de technische kant van Ultraviolet."

Het tweede deel van het onderzoek is nu gestart. Daarin onderzoekt DMH de commerciële kant. De aangesloten partijen verrichten hiervoor marktonderzoek en houden sessies met retailers over de licentievoorwaarden.

Over de uitkomsten van het technische onderzoek wil Weijers nog niks loslaten. "Eind van het jaar presenteert DMH de onderzoeksresultaten in zijn totaliteit." Ondertussen heeft Apple zijn Nederlandse iTunes Store sinds vorige maand gevuld met filmaanbod, los van fysieke media.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten