Muizen als wapen tegen deepfake video

© CIDimport

Muizen als wapen tegen deepfake video

Geplaatst: 13 augustus 2019 - 06:43

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:11

Redactie ID.nl

Kunstmatige intelligentie is intussen zo geavanceerd dat nepvideo’s, waarbij bijvoorbeeld de gezichten van beroemdheden worden gemanipuleerd om ze onzin of leugens te laten zeggen, nauwelijks meer van echt te onderscheiden zijn. Onderzoekers denken nu de oplossing te hebben gevonden om dit soort deepfakes wél te herkennen: muizen!

Mark – Facebook – Zuckerberg die in een video eindelijk de waarheid over jouw privacy vertelt (spoiler alert: die ben je kwijt). Of

. Als je niet beter zou weten, zou je zweren dat die filmpjes echt zijn.

Deepfake

Maar: ze zijn nep en gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Nu voel je van deze twee filmpjes wel aan dat ze niet kloppen, maar deze techniek kan natuurlijk ook gebruikt worden om video’s te maken waarbij je echt geen idee hebt dat ze niet echt zijn. Van wraakporno tot het manipuleren van verkiezingen: deepfake kan verstrekkende gevolgen hebben.

To fake or not to fake

Onderzoekers van de University of Oregon denken nu de oplossing gevonden te hebben. Het heeft vooral te maken met de audio die bij deze video’s hoort. Wanneer die niet helemaal goed aansluit, bijvoorbeeld tussen twee medeklinkers, dan wordt dit automatisch gladgestreken door het menselijk brein – dat is immers getraind om woorden ook te herkennen aan hun context, en ook iets als dialect wordt door ons brein verwerkt. Wanneer wij het woord hamburber horen, maakt ons brein daar automatisch hamburger van.

Muizen spitsen oortjes

Muizen kunnen getraind worden om dit soort spraakfouten ook op te sporen, omdat zij alleen de klanken horen (en zaken als context, betekenis en dialect bij hen geen rol spelen). Eerste testen laten zien dat zij al zo’n 80% van spraakgeluiden kunnen herkennen.

Algoritme

Waar onderzoekers nu vooral benieuwd naar zijn is de manier waarop zij dat doen. Zij willen dan ook de hersenactiviteit van de muizen gaan monitoren wanneer zij het verschil herkennen tussen fake en echte spraak. Deze inzichten willen ze gaan gebruiken om nieuwe algoritmes te gaan ontwikkelen waarmee uiteindelijk deepfakes automatisch gedetecteerd kunnen worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten