Movie Maker: Zo maak je video's met leuke extra's

© PXimport

Movie Maker: Zo maak je video's met leuke extra's

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 17 december 2013 - 09:05

Aangepast: 24 november 2022 - 10:31

Ignace de Groot

Je hebt een reeks foto's of een aantal video-opnames op je schijf staan en daar wil je graag een dvd van maken, mét wat leuke overgangen, effecten en passende achtergrondmuziek. Het gratis programma Movie Maker kan dit, samen met DVD Maker voor het branden, allemaal voor je regelen.

Wat gaan we doen?

We gaan een videofilm (al dan niet op DVD) maken op basis van foto's en filmopnames. Dat doen we met het gratis Movie Maker en DVD Maker, en we maken meteen van de gelegenheid gebruik onze film op te fraaien met allerlei effecten en andere extra's.

Tip 01: Software

Afhankelijk van je Windows-versie is het best mogelijk dat de benodigde software al op je pc geïnstalleerd staat. Windows Movie Maker tref je namelijk standaard aan in Windows XP en Vista. Windows DVD Maker vind je in Windows Vista Home Premium en Ultimate en in Windows 7-versies vanaf Home Premium. Vind je Windows Movie Maker niet terug op je systeem, geen nood: je kunt dit programma nog steeds gratis downloaden, als onderdeel van Windows Essentials.

Surf naar http://tipsentrucs.link.idg.nl/wmm, download de installatiemodule en start hem op. Tenzij je de volledige set met Windows Essentials wil, klik je op Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden, waarna je de optie Photo Gallery en Movie Maker aanklikt. Heb je Windows 8, dan kun je je gemaakte videobestand niet branden met DVD Maker. Dit programma is helaas niet beschikbaar voor dit besturingssysteem. In het kader 'Alternatieve tools' vind je een aantal betaalde programma's die zowel een video kunnen samenstellen als kunnen branden en die wel werken in Windows 8.

© PXimport

Tip 01 Movie Maker is onderdeel van de Windows Essentials (2012).

Tip 02: Beeldmateriaal inladen

We gaan ervan uit dat het benodigde beeldmateriaal al ergens op een schijf staat, klaar om in Movie Maker in te laden. Wanneer je Movie Maker opstart, kun je niet zonder het rechter deelvenster, waar je de link Klik hier om naar video's en foto's te zoeken terugvindt. Net als de knop Video of foto toevoegen (op het tabblad Start) brengt die je naar een bestandsbrowser waarmee je alle gewenste beeldbestanden inlaadt.

Je zult merken: Movie Maker kan met heel wat verschillende formaten overweg. Heb je toch een foto of video met een formaat dat Movie Maker niet kan lezen, dan kun je het gemakkelijk omzetten met een gratis programma als EasyBrake. De ingeladen beeldbestanden kun je in het rechter deelvenster naar een andere plek in de film verslepen, en aangezien deze volgorde ook de volgorde van je eindresultaat bepaalt, kan dit belangrijk zijn om te doen.

© PXimport

Movie Maker kan best wel met wat formaten overweg.

Tip 03: 1-klikfilm maken

Je wil graag een mooi filmpje, maar hebt helaas niet zoveel tijd. Daarvoor heeft Movie Maker een aantal Thema's voor 1-klikfilms.

Je vindt deze thema's terug op het tabblad Start, ongeveer in het midden. Wanneer je je muis boven een van de zeven thema's houdt, zie je direct een voorbeeldweergave van het resultaat. Door op een thema te klikken, bevestig je je keuze. Vervolgens krijg je de gelegenheid muziek aan je filmpje toe te voegen. Je standaard muziekmap wordt geopend, waarna je een of meer muzieknummers kunt selecteren. De muziek verschijnt in een groene balk onder je filmpje. Dubbelklik erop om het tabblad Opties voor muziek te openen. Hier kun je het volume aanpassen en aangeven of je de muziek wil in- of uitfaden. Ook kun je de start- en eindtijd van de muziek instellen wanneer je muziek bijvoorbeeld langer is dan je filmpje.

Ook kun je gemakkelijk een stuk midden uit het liedje knippen, zonder daarvoor een audiobewerkingsprogramma als Audacity te moeten gebruiken. Zoek het begin op van het stuk dat je wil verwijderen, en klik in het tabblad Opties voor muziek op Splitsen. Doe ditzelfde voor het eindpunt. Klik daarna op groene audiospoor dat je net gesplitst hebt, en verwijder het met Delete.

© PXimport

Welke achtergrondmuziek wil je, wanneer en hoelang?

Tip 04: 1-klikfilm bewerken

Afhankelijk van het gekozen thema zijn er nog wel een paar andere mogelijkheden. We nemen het thema Modern als voorbeeld. Je ziet aan het begin van het filmpje de titel die zich over het beeld beweegt. Dubbelklik op deze titel (standaard heet het Mijn film) in het rechter deelvenster. De titel, maar ook de aftiteling, kun je in het voorbeeldvenster bewerken.

Ook zijn op het tabblad Opties voor tekst 25 kant-en-klare animaties te vinden, waarmee je vastlegt hoe de titel of aftiteling over de beelden moet bewegen. Op dit tabblad kun je ook de starttijd en de -duur van de tekstweergave vastleggen.

© PXimport

Met een 1-klikfilm kun je snel een simpel filmpje in elkaar zetten.

Tip 05: Muziek en gesproken tekst

Heb je meer tijd, en wil je zelf de nodige effecten en extra's aan je video toevoegen, dan kan dat natuurlijk ook. Wanneer je je film in Movie Maker geïmporteerd hebt, kun je beginnen met het toevoegen van een achtergrondmuziekje. Klik hiervoor op Muziek toevoegen op het tabblad Start.

Een andere handige optie is Muziek toevoegen op dit punt waarbij de muziek pas begint vanaf het punt waar de 'aanwijzer' (de zwarte streep) staat. Voordat je muziek toevoegt vanaf een bepaald punt, moet je dus eerst die aanwijzer op de juiste plek in de film zetten. Je vindt in ditzelfde menu ook opties terug die je naar online collecties met muziek en geluidseffecten brengt. En wat dacht je ervan je film zelf te becommentariëren? Klik op Gesproken tekst opnemen op het tabblad Start en selecteer de (juiste) microfoon. Zet de aanwijzer op het gewenste beginpunt in de film en druk op de knop Opnemen. Ben je klaar, druk dan op Stoppen en sla het audiobestand (in wma-formaat) op: het wordt automatisch in een apart spoor toegevoegd aan je film.

Ook je gesproken tekst kun je bewerken, onder het tabblad Opties voor gesproken tekst. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van het bewerken van de toegevoegde muziek.

© PXimport

Waarom zou je niet gewoon zelf commentaar geven bij de beelden?

Tip 06: Animaties

Zolang je niet overdrijft, kan ook een animatie, zoals een overgang, een extra accent aan je video geven. Selecteer een of meer clips of foto's in het 'storyboard' door ze (al dan niet met ingedrukte Ctrl- of Shift-toets) aan te klikken en open het tabblad Animaties. Klik vervolgens bij Overgangen op het onderste pijltje met het streepje erboven. Je krijgt nu een overzicht van alle beschikbare overgangen. Net als bij de 1-klikfilms hoef je de muisaanwijzer alleen maar boven een pictogram te houden om het effect te zien. Met een enkele klik selecteer je de gewenste overgang.

Vind je de overgang toch niet mooi, selecteer dan het eerste pictogram Geen om de animatie te verwijderen. Op het tabblad Opties voor video is het mogelijk de duur van de overgang aan te passen. Met Overal toepassen geef je alle filmpjes en foto's in het project dezelfde overgang mee. In hetzelfde tabblad vind je ook nog verscheidene pan- en zoom-effecten.

© PXimport

Je hebt keuze uit heel veel verschillende soorten overgangen voor je film.

Tip 07: Effecten

De pan- en zoomeffecten die je onder Animaties vindt, zijn niet de enige effecten. Het tabblad Visuele effecten heeft nog eens 26 andere effecten. Deze effecten voeg je op dezelfde manier toe als de overgangen, door er gewoon op te klikken. Verwijderen is even gemakkelijk: klik op het effect Geen effect, en je hebt het weer verwijderd. Je kunt zelfs meerdere effecten tegelijk op een foto of film toepassen.

Open hiervoor het uitklapmenu door op het pijltje met de streep erboven te klikken. Helemaal onderaan vind je de optie Meerdere effecten. In dit venster kun je meerdere effecten toevoegen, en ook weer verwijderen als ze niet te bevallen of het te veel blijkt te zijn. Via de knoppen Omhoog verplaatsen en Omlaag verplaatsen kun je nog de volgorde van de effecten wijzigen. Bevestig met Toepassen. Een handige optie is de knop Helderheid. Wanneer je die aanklikt, maak je in één keer de geselecteerde beelden donkerder of lichter.

© PXimport

Voor wie het niet laten kan: meervoudige effecten zijn ook mogelijk.

Tip 08: Projectinstellingen

De film is nu bijna klaar. Maar voordat je je film opslaat en eventueel brandt, kun je onder het tabblad Project het een en ander optimaliseren. Heb je bijvoorbeeld zowel gesproken tekst als achtergrondmuziek toegevoegd, dan kun je met de (schuif)knop Audiomix het relatieve geluidsvolume instellen. Je kunt ook op Gesproken tekst benadrukken klikken om je tekst beter te horen of op Muziek benadrukken wanneer je liever de achtergrondmuziek wat beter hoort.

Heb je foto's - en voldoende achtergrondmuziek - toegevoegd, dan zorgt de knop Passend maken voor de muziek ervoor dat de weergaveduur van de foto's automatisch wordt aangepast aan de lengte van je muziek. Tot slot kun je hier het gewenste beeldformaat kiezen, wat natuurlijk ook afhankelijk is van je beeldmateriaal: Breedbeeld (16:9) of Standaard (4:3).

© PXimport

Wil je de nadruk leggen op je eigen teksten of toch liever op de muziek?

Tip 09: Delen en opslaan

Nu bent je klaar om je film op te slaan. Movie Maker geef je de mogelijkheid je film met anderen te delen via SkyDrive, Facebook, YouTube, Vimeo en Flickr, of op hem lokaal op te slaan. We focussen ons in dit artikel op de lokale opslag.

Klik op het tabblad Start op de tekst Film opslaan. Er verschijnt een menu met veel verschillende mogelijkheden om je film op te slaan, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en het beoogde toestel (zoals High-definition, Apple iPhone, Android (1080p) enz.). Helemaal onderaan vind je de optie Aangepaste instellingen aanmaken terug: hiermee kun je eigen afmetingen, bitsnelheid, frameverwerking en audio-indeling instellen. Wij kiezen echter voor de optie Een dvd branden. Movie Maker zal je film nu eerst lokaal opslaan als een wmv-bestand, een proces dat enige tijd kan duren.

© PXimport

Je kunt je film in verschillende formaten en kwaliteiten opslaan.

© PXimport

Wil je je film op een dvd? Dan start automatisch DVD Maker op.

Tip 10: Dvd(menu) samenstellen

Heb je voor Een dvd branden gekozen, dan wordt automatisch DVD Maker opgestart met je wmv-bestand in de aanslag. Dit neemt niet weg dat je via Items toevoegen nog andere filmpjes (en foto's) kunt toevoegen aan je dvd-video, zodat je die vanuit een dvd-menu apart kunt aansturen. Onderaan vul je nu eerst de titel van je dvd in.

Bij Opties kun je voor de zekerheid nog even kijken of alle instellingen goed staan. Zo zal je video standaard beginnen met een dvd-menu en staat PAL ingesteld als video-indeling (wat in Europa normaal is). Zodra je op Volgende drukt, krijg je een statische voorbeeldweergave van je dvd-menu te zien. In het rechter deelvenster kun je uit zo'n twintig menustijlen kiezen en met de knoppen Menu-tekst en Menu aanpassen kun je het menu nog beter naar eigen wens instellen. Druk op de knop Voorbeeld om te zien hoe het dvd-menu werkt, inclusief animaties.

Ziet alles er goed uit, stop dan een lege dvd in het station, druk op de knop Branden en wacht geduldig af. Als alles goed loopt, is het resultaat een fraaie dvd-film die zich op bijna elke speler laat bewonderen!

© PXimport

Je kunt je dvd-menu testen, voordat je de dvd daadwerkelijk brandt.

Alternatieve tools

Movie Maker en DVD Maker zijn natuurlijk niet de enige programma's waarmee je een videofilm kunt samenstellen en op dvd kunt branden. Er zijn verschillende kwalitatief goede programma's waarmee dat ook kan en vaak bieden die zelfs meer mogelijkheden dan het duo van Microsoft, ze zijn alleen niet gratis. Te denken valt aan software als Pinnacle Studio, Cyberlink PowerDirector en Adobe Premiere. Lightworks kan zich met deze krachtpatsers meten én is gratis - je moet hier echter wel een steile leercurve voor lief nemen. Ook online kun je voor (gratis) videobewerking terecht, al is het met de nodige beperkingen. Liefhebbers van YouTube moeten zeker eens de

uitproberen en ook Magisto of Loopster zijn aardige programma's.

Wij vinden echter de optimale combinatie van snelheid, functionaliteit, prijs en gebruiksvriendelijkheid bij Movie Maker en DVD Maker.

© PXimport

Online video editors hebben vaak beperkte mogelijkheden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000