Spionage Huawei: Moeten we ons zorgen maken?

Volgens president Trump onderhoudt Huawei innige banden met de Chinese overheid, wat gevaarlijk is voor westerse gebruikers. Ook andere landen weren Huawei, bijvoorbeeld bij het aanleggen van 5G-netwerken. Is dat terecht? Moeten we ons zorgen maken om Huawei? Vier experts aan het woord.

Sijmen Ruwhof, ethisch hacker en beveiligingsonderzoeker

Media has no description

© PXimport

“Ja, we hebben het hier onder andere over onze internet- en telecominfrastructuur. Integere netwerken zijn van cruciaal belang: je wilt zeker weten dat niemand meeluistert. China is één van de grootste spionagelanden ter wereld en het zou naïef zijn om te veronderstellen dat zij ons niet via Huawei zouden afluisteren als er grote belangen spelen."

"Providers en overheden gaan met Huawei in zee omdat die de goedkoopste is. Ze beseffen zich onvoldoende dat China straks toegang heeft tot onze vitale hardware en software. Ik zou een Europese leverancier kiezen, ook als die twee keer zo duur is.”

Kees Folmer, hobbyschrijver bij Honorfan.nl

Media has no description

© PXimport

“Nee, ik ben niet bang voor Huawei en dochtermerk Honor. De geluiden die ik van Huawei hoor, zijn ook positief. Er gaan veel geruchten rond over de betrouwbaarheid van Huawei, maar er is nog steeds geen publiekelijk bewijs. Ik zie daarom geen onderbouwing voor de angst rondom het bedrijf."

"In mijn omgeving leeft het nieuws wel: ik krijg vragen van mensen die willen weten of ze er goed aan doen om nu een Huawei- of Honor-smartphone te kopen. Ik leg ze de situatie uit en raad de aanschaf aan omdat ik vertrouwen heb in de veiligheid en toekomst van de fabrikant.”

Rickey Gevers, beveiligingsdeskundige bij Bitdefender

Media has no description

© PXimport

“Ja, want we moeten bang zijn voor de opkomst van het Chinese Rijk. Huawei is daar als Chinees bedrijf een instrument van, en zal op een later moment strategisch ingezet worden. Straks gebruiken we allemaal 5G en als Huawei de dominante partij wordt, geeft dat veel macht en mogelijkheden om te spioneren. "

"Vanuit economisch perspectief snap ik dat bijvoorbeeld KPN voor Huawei kiest vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Vanuit politiek oogpunt vind ik het een onverstandige keuze. De politiek moet na de Chinastrategie met beleid komen zodat telecomproviders niet met bepaalde partijen in zee mogen.”

Jan van der Putten, China-deskundige en oud-correspondent

Foto door Dominique Landau.

© PXimport

“Ja, er is niets bewezen, maar het zou raar zijn als Huawei geen gegevens zou doorgeven aan de Chinese overheid. In China draait het vooral om de controle. Huawei is gevaarlijk, maar we moeten ons ook zorgen maken om Amerikaanse bedrijven. Facebook en Google bespioneren ons bijvoorbeeld ook, maar om geld te verdienen."

"Het handelsverbod voor Huawei maakt deel uit van een politiek conflict tussen de bestaande grootmacht Verenigde Staten en het opkomende China. De Nederlandse regering zou er verstandig aan doen zich in te zetten voor een Europees Chinabeleid.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten