Voor velen zal het chatprotocol irc goede herinneringen aan vroeger brengen. Het is een beetje in vergetelheid geraakt, maar irc-client mIRC brengt nog gewoon updates uit alsof er niets veranderd is.

Versie 7.1 is de eerste versie van mIRC die volledig en stabiel unicode-compatibel zou moeten zijn. Hierdoor kan het programma betrouwbaar omgaan met alle schriftsoorten ter wereld, zoals Grieks en Arabisch. Tot de teleurstelling van vele mIRC-gebruikers is echter niet het hele programma herschreven, maar zijn alleen de nodige delen aangepast voor unicode. mIRC stond al niet bekend als een stabiel programma en met de half omgezette unicode-versie wordt dat niet beter.

Wel fijn is de eindelijk 'officiële' ondersteuning voor Windows 7. Opvallend genoeg krijgen we bij het afsluiten toch nog een foutmelding die claimt dat het programma mogelijk niet correct is uitgevoerd – vals alarm, maar de programmeur had dit eenvoudig kunnen voorkomen. Verder is de ondersteuning voor ipv6 en voor het verbinden met ssl-servers verbeterd.

Veel vrijwilligers bouwen rond mIRC hun eigen scripts en aanvullingen die de functionaliteit uitbreiden. Af en toe neemt de programmeur achter mIRC features over die al tijden in scripts beschikbaar waren. In versie 7 verwachten we daarom bijvoorbeeld ondersteuning voor Nickserv, de dienst die op veel irc-servers uw account beheert. Helaas zijn we voor dit soort opties helaas nog steeds afhankelijk van externe scripts, die bovendien voor mIRC 7 nog herschreven moeten worden, omdat de compatibiliteit niet geregeld is. Op dit moment is Invision het enige bekende grote script dat geschikt is voor mIRC 7.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • unicode-ondersteuning

  • geen overtuigende nieuwe features

  • interface niet meer van deze tijd

Met een aantal features, zoals upnp-support voor het automatisch openen van poorten voor bestandsoverdracht, probeert mIRC 7 nog mee te komen met moderne chatclients. Deze nieuwe versie van mIRC is voor huidige gebruikers van irc wellicht interessant, maar de nog altijd archaïsche interface zal nieuwe gebruikers eerder afschrikken dan aantrekken.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP
Windows 2000

4,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000