Microsoft werkt aan een universele Windows

© PXimport

Microsoft werkt aan een universele Windows

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 juli 2014 - 08:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie

Eén Windows voor alle apparaten, daar streeft Microsoft-baas Satya Nadella naar. Maar betekent dat ook daadwerkelijk één OS voor desktop en mobiel? Microsoft heeft toch vast lessen geleerd van het recente verleden?

Microsoft-baas Topman Satya Nadella vertelde vannacht aan journalisten dat het bedrijf gaat voor één Windows. "We zullen drie besturingssystemen stroomlijnen tot één uniform besturingssysteem voor schermen van alle formaten", aldus de CEO.

Dat het bedrijf op zoek is naar een manier om Windows-fragmentatie over verschillende platforms tegen te gaan, is niets nieuws - maar Microsoft kijkt volgens Nadella in hetzelfde gesprek nu éérst naar toepassingen en dan pas naar de rest.

Terug naar de desktop

Onder de vorige CEO Ballmer is Windows in een ongemakkelijke spagaat gevallen tussen desktop (type) en mobiel (touch). Windows 8 was een poging om de twee naar elkaar toe te brengen, zodat gebruikers een soortgelijke ervaring zouden hebben op zowel pc als mobiel. Windows 8 is geen succes gebleken, terwijl ondertussen mobiele platform Windows Phone ook worstelt. Als het bedrijf niet oppast, dreigt het niet alleen de mobiele slag te verliezen, maar zelfs de lucratieve zakelijke markt kwijt te raken.

Windows 9 gaat daarom weer terug naar de roots en de desktop moet weer de boventoon gaan voeren. De Modern-interface wordt zoals het er nu naar uitziet niet volledig losgelaten, maar stevig geïntegreerd in een Windows-interface zoals we die gewend zijn.

Daarmee moeten zakelijke gebruikers die Windows 8.x links laten liggen overgehaald worden. De mainstream-support van Windows 7 loopt nog tot januari komend jaar en extended support iets meer dan vijf jaar. Dat betekent dat bedrijven zo zoetjesaan beginnen te kijken naar een migratietraject en dat zorgt voor druk op Microsoft om zo spoedig mogelijk te komen met een versie die geschikt is voor zakelijk gebruik.

Mobiel voorop

Volgens Nadella is de hele strategie gestoeld op wat we inmiddels kennen als Microsofts nieuwe evangelie: mobile first, cloud first. "We maken moedige beslissingen om onze kern te definiëren als mobiel en cloud voorop", zegt de CEO. Het is dus geenszins de bedoeling om de focus op de desktop te leggen. Hoe zit het dan met die integratie met mobiel?

Nadella: "We zijn ongenadig hard aan het focussen op digitaal werken en leven - en de cloud en het besturingssysteem die dat mogelijk maken." Dat betekent dat de aandacht uitgaat naar de toepassingen van cloud en mobiel en dat daaruit het OS moet volgen. Dat klinkt in de lijn van het plan dat Microsoft in april op BUILD introduceerde waarin ontwikkelaars van tevoren geen keus meer maken voor desktop of mobiel.

Microsoft zegt op zoek te zijn naar de 'heilige graal' van hedendaagse ontwikkelaars: een development-platform waardoor een app ontwikkeld kan worden die draait op alle OS'en, of het nu Android, Windows, Xbox, of wat dan ook is. Visual Studio 2013 update 2 levert al één platform, maar developers moeten nog steeds vooraf kiezen of ze bijvoorbeeld een Windows-app of Android-app gaan bouwen of een conversieslag - en alle bugs en errors die daaruit volgen - achteraf uitvoeren.

Geen scheiding mobiel en desktop

Het ideaal is altijd al "write once, run everywhere", dus Universal Windows Apps moet uiteindelijk veel verder gaan. Inmiddels kunnen apps die door ontwikkelaars bijvoorbeeld voor Windows 8 worden gemaakt worden aangepast voor gebruik op tablets, Xbox of mobiel met een groot deel gemeenschappelijke code.

Ook de Windows RunTime is geïntegreerd in Windows Phone 8.1, zodat de scheiding ARM-x86 niet meer zo sterk is als vroeger. Het ligt voor de hand dat Microsoft alleen maar verder investeert in ARM, dat de afgelopen jaren de mobiele markt heeft veroverd, en de architectuur verder integreert in zijn eigen aanbod.

Met die laatste stap - integratie van RunTime in Windows Phone - heeft Microsoft eindelijk weer een troefkaart in handen: ontwikkelaars kunnen apps bouwen die voor een breder scala aan hardwareplatforms geschikt zijn dan bijvoorbeeld ontwikkelaars die kiezen tussen iOS of OS X. Mocht Microsoft ook in staat zijn om voor software-alchemist te spelen en een daadwerkelijk goed werkend cross-platform ontwikkelaarsframework te bouwen, dan heeft het bedrijf een goede kans om de droom van desktop-mobiel-integratie te vervullen.

Eén Windows

Maar goed, dat zijn goede voornemens en geen concrete plannen. Hoe zit het nou met dat één Windows waar Nadella over rept? Het stroomlijnen lijkt te suggereren dat Microsoft werkt aan een overkoepelende architectuur, waardoor Universal Windows Apps daadwerkelijk universeel worden. Computerworld heeft aan Microsoft gevraagd hoe we de uitspraken van Nadella moeten interpreteren.

Hoe het ook zij, integratie naar een uniform Windows ligt voor de hand, maar dat betekent niet automatisch dat bijvoorbeeld Windows Phone verdwijnt. Met een gedeelde architectuur moet het uiteindelijk voor ontwikkelaars - en daarmee ook voor gebruikers - niet meer uitmaken of ze nu iets ontwerpen voor de pc of de smartphone. Nadella stelt dan ook in dat gesprek vannacht: "We denken over mobility, niet één form factor of mobiele apparaat."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000