Microsoft komt met 'Centennial'-toolkit om Win32-apps over te zetten naar Windows Mobile

Microsoft komt met een converter waarmee Win32- en .NET-programma's zijn om te zetten naar een x86-architectuur. Op die manier kunnen desktopprogramma's op mobiele apparaten worden gezet, en tot Universal Windows Platform-app worden gemaakt. De converter is een belangrijke stap in Microsofts plan om Windows tot één universeel besturingssysteem te maken én om meer applicaties naar Windows Phone te krijgen.

Het bedrijf presenteerde de converter, die 'Centennial' heet, tijdens het Build-evenement dat deze week plaatsvindt. Centennial is nu nog niet te gebruiken, maar komt straks uit voor Windows Developers.
 

UWP-apps

Met Centennial wordt het mogelijk om Win32-programma's om te zetten naar een UWP-architectuur, waardoor programma's makkelijk via de Store te downloaden zijn. UWP-apps worden niet alleen gebruikt op de desktop, maar ook op mobiele telefoons en op Windows 10-tablets zoals de Surface Pro, en zelfs op de Xbox One of de Hololens.
 

Belangrijk moment

De toolkit komt op een belangrijk moment. Microsoft wil namelijk dat ontwikkelaars vooral aan de slag gaan met UWP-apps, omdat het makkelijker is om één (nieuwe) architectuur te onderhouden en omdat die het Windows Phone-platform naar grotere hoogte kunnen duwen. Tot nu toe ontstaat er echter vooral een tweedeling tussen Win32-apps op Windows 7 en 8, en UWP-apps voor Windows 10.

Volgens Microsoft zijn er op dit moment zo'n 16 miljoen Win32- of .NET-apps die allemaal makkelijk in de Store kunnen komen door Centennial.
 

Strategie

Microsoft heeft het al langer als strategie om Windows tot één overkoepelend platform te maken. Daarvoor heeft het ook nog andere projecten lopen, zoals Project Islandwood. Daarmee kunnen ontwikkelaars iOS-apps makkelijk overzetten naar Windows 10. Er was een soortgelijk project voor Android, Project Astoria, maar dat werd vorige maand stopgezet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000