Microsoft genomineerd voor een Big Brother Award

© PXimport

Microsoft genomineerd voor een Big Brother Award

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 oktober 2015 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:39

Redactie

De stembussen zijn geopend! Vanaf vandaag kan er gestemd worden op de grootste privacyschender van het jaar. De kanshebbers van 2015 zijn Achmea, Ronald Plasterk en Microsoft.

De prijs, georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, wil laten zien hoe het is gesteld met het recht op privacy in Nederland door de grootste privacyschenders 'in het zonnetje te zetten'. Via de website kon iedereen kandidaten nomineren, en de drie met de meeste nominaties komen nu in aanraking voor de prijs.

Microsoft

Volgens de organisatie is het publiek "niet te spreken over de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem, Windows 10". Microsoft zou proberen haar "pirvacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen". Microsoft deelt sinds Windows 10 persoonlijke gegevens met app-ontwikkelaars en voor advertentiedoeleinden. Ook worden veel gebruiksgegevens verzameld en naar Microsoft gestuurd, zonder dat dit uit te zetten valt. Voor gebruikers is het niet duidelijk om welke informatie het gaat, wat het alleen maar erger zou maken.

Stevige concurrentie

De concurrentie geeft echter niet snel gewonnen. Andere genomineerden zijn Achmea en Ronald Plasterk. Het wordt de verzekeraar kwalijk genomen dat het solidariteit inruilt voor big data. De hoogte van de premie hangt af van de hoeveelheid persoonlijke gegevens die je deelt met de verzkeraar.

© CIDimport

Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk zijn genomineerd voor de Big Brother Award 2015.

Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is genomineerd omdat hij werkt aan een omstreden afluisterwet, maar weigert naar kritiek hierop te luisteren. Uit reacties blijkt dat er grote zorgen zijn over het voorstel om geheime diensten de bevoegdheid te geven om massaal communicatie af te luisteren.

Breng zelf je stem uit!

Tot en met dinsdag 27 oktober kan er gestemd worden op de drie genomineerden. Op woensdag 28 oktober wordt de prijs uitgereikt en zijn er presentaties van mensen die een positieve bijdrage leveren aan privacybescherming, waaronder Max Schrems, de initiator van de rechtszaak over 'Safe Harbor'. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000